Ако сте от хората, които обичат да пътуват, но не просто, за да се излежават на басейна на някой луксозен хотел в екзотична държава, то това е списъкът, на който задължително трябва да хвърлите едно око.

Всеки месец ще ви представяме интересни, атрактивни и зареждащи събития в някое крайче на света, които си струва да посетите (било то и виртуално).

Ето третата порция от март. (Ако имате време, прегледайте първата и втората част.)

Mauritius_holidays_religious_days

6 март. Холи. Фестивалът на цветовете. Индия. Това е времето, когато индуистите празнуват плодородието на земята. На този пъстър ден традицията повелява всички жители да излязат по улиците и да се поръсват с цветен прах и оцветена вода. Денем пеят песни, танцуват, а нощем палят огромни огньове, за да прогонят злото в лицето на жената-дявол Дунда.

Научете повече тук.

frozen-dead-guy-days

13 март. Дните на замръзналия мъртвец. Колорадо, САЩ. Един от най-щурите и странни фестивали в света, включващ състезание с ковчег. Всеки март хиляди се събират, за да почетат историята на дядо Бредо Морстьол – норвежец, който е починал през 1989 г., с куп нестандартни съревнования. По това време на годината там е изключително студено, затова участниците в празненствата се сгряват с достатъчно количество алкохол.

Празненствата продължават до 15 март. Разберете повече за програмата на сайта на фестивала.

285.0

14 март. Лас Фалас. Валенсия, Испания. Смята се, че празникът води началото си от средновековна традиция през пролетта да се изнасят всички стари мебели, вещи и дюшеци от сено, ползвани през студените месеци и да се горят на открито. Тази традиция е забранена през 19 век, но по-късно общинарите във Валенсия решават да я възродят, като леко я видоизменят. Вместо непотребни вещи днес испанците от този район горят по улиците странни фигури. Това е и единственото време от годината, когато са позволени пиратките. Затова всеки гърми на воля, танцува и се забавлява.

Продължава до 19 март.

Информация за фестивала може да намерите на официалния сайт.

Parade goers dressed as leprechauns jump

14 март. Денят на Свети Патрик. Дъблин, Ирландия. Това е денят, в който си заслужава да посетите ирландската столица, ако търсите истински купон! Пийнете Гинес на корем, докоснете митичните леприкони, сгрейте се с няколко шота ирландско уиски и потанцувайте по стъпките на Свети Патрик. (Според легендата той е отвлечен от дома си в Англия и отведен в робство в Ирландия, когато е бил 16-годишен. 6 години по-късно Господ му се явява и му разкрива план за бягство. След като успява да се измъкне, младият Патрик се посвещава на господни мисии и дела.)

Фестивалът продължава до 17 март.

Повече за празненствата, танците и фестивалите на официалния сайт на събитието.

bali1

31 март. Бали спирит фестивал. Индонезия. Името издава на какъв е акцентът на това събитие. Международен фестивал (с участници от над 50 страни) за йога, музика и танци.

Продължава до 5 април.

Повече информация може да намерите тук.

Отговор