Правете храна, а не война

0
Фасадата на ресторанта се променя в зависимост от кухнята, която се предлага в момента.

Ако имате път към Питсбърг, Пенсилвания, можете да забравите връх Вашингтон и музея на Анди Уорхол. Една от забележителностите, които не бива да пропускате е Conflict Kitchen – невзрачен на пръв поглед ресторант за бързо хранене, който предлага ястия от страните, с които САЩ е в конфликт.

Conflict Kitchen е творение на артистите Джон Рубин и Доун Велески. Ресторантът отваря врати през 2010 г. и първата национална кухня, която предлага е иранската. Следват кухните на Афганистан, Венецуела, Куба, Северна Корея…

Conflict Kitchen сменя менюто си на всеки три до пет месеца, запознавайки клиентите с храната, културата и политиката на съответната страна, с която САЩ са в конфрикт. Целта е ангажирането на обществеността и гостите на Питсбърг в диалог за настоящата американска политика. Ето защо персоналът в ресторанта освен да може да готви и сервира храна, също така трябва да умее да води смислен разговор за американските международни дела.

IMG_4003
В месеците, посветени на афганистанската кухня, храната се сервира в опаковки, върху които е отпечатана информация за президентските избори в страната през 2014 г.

Собствениците на Conflict Kitchen отделят специално внимание на опаковките, в които се предлага храната. Така например в месеците, посветени на иранската кухня, върху тях са отпечатани мненията на обикновени иранци по актуални политически въпроси, като например – “Най-общо казано, иранският народ няма проблеми с евреите.” и “Повечето американци, които съм срещал смятат, че иранците са грозни, агресивни, враждебни, терористи, ислямисти и нецивилизовани.”

Едно от палестинските ястия, които в момента се предлагат в Conflict Kitchen е мусакхан, на цена $7,52.
Едно от палестинските ястия, които в момента се предлагат в Conflict Kitchen е мусакхан, на цена $7,52 за порция.

В момента на фокус в Conflict Kitchen е кухнята, културата и политиката на Палестина. Ако приемем максимата, че пътят към сърцето минава през стомаха, то ресторантът Conflict Kitchen, с неговата уникална концепция за диалог между различните страни, е може би едно от най-добрите доказателства за това.

Отговор