Невероятна находка от епохата на нямото кино

0
Алла Назимова

Миналата година американският колежанин Джак Рейнс помага на баба си да се премести в къща, която току-що е купила в Кълъмбъс, Джорджия, когато попада на пет стари куфара, които крият неподозирани съкровища от епохата на нямото кино.

nazimova-trunk-2
Един от куфарите на Алла Назимова.

Върху куфарите е изписано мистериозното име Назимова. Когато Рейнс потърсва повече информация в Гугъл, той разбира, че куфарите са принадлежали на Алла Назимова – една от най-великите актриси от епохата на американското нямото кино. Рейнс също така попада на Мартин Търнбул, австралийски писател, който живее в Лос Анджелис и съосновател на Alla Nazimova Society – организация, чиято цел е запазване паметта на великата актриса.

101093850_large_10_alla_nazimova_in_the_1923_movie_salome
Алла Назимова в “Саломе”(1923)

Алла Назимова е родена през 1879 г. в Ялта, Русия като Мириам Едез Аделаида Левентон. През 20-те Назимова е една от най-известните звезди в Америка, както и първата актриса, която участва в постановки по Чехов и Ибсен на американска сцена. В ранните години от кариерата си Назимова е една от най-добре платените актриси, с хонорари от $13 хил. на седмица (около $240 хил. днес). Но Назимова освен добре платена актриса е и опитен предприемач. През 1926 г. тя отваря хотел на холивудския булевард Сънсет, кръстен Градината на Алах, който е любимо място на звезди като Хъмфри Богарт, Лорън Бакол, Сергей Рахманинов, Грета Гарбо, Ерол Флин и др. Хотелът Градината на Алах не е единственото бизнес начинание на Назимова. Тя също така е и един от първите жени продуценти в Холивуд. Назимова продуцира едноименната екранна адаптация по “Саломе” на Оскар Уайлд през 1922 г., в която също така изпълнява главната роля. Впоследствие филмът ще се превърне във визитна картичка на Назимова. В него актрисата носи перука, украсена с подобни на перли мъниста, която е вероятно най-ценната находка в куфарите.

Screen Shot 2015-04-06 at 22.38.01
Перуката, която Алла Назимова носи в “Саломе”.

“Кадърът на Назимова с перуката на Саломе е толкова изразителен, че се е превърнал в един от иконичните образи на нямото кино”, обяснява Мартин Търнбул. Според него реквизитът спокойно може да бъде наречен Свещения граал на нямото кино.

Screen Shot 2015-04-06 at 22.37.57
Тази бродирана викторианска блуза е сред находките в куфара.

След останалите реликви в куфарите са костюм от четири части от филма “Саломе”, както и одежди различни театрални продукции. В куфарите също така има шапки, шалове, чифт ботуши, бродирана викторианска блуза, както и редица други пищни одежди. Разбира се костюмите от филма “Саломе” са най-ценните заради легендарния статус на филма.

1928 cherry
Костюм, който Назимова носи през 1928 г. в постановката “Вишнева градина” по Чехов.

Бъдещата съдба на находките все още не е ясна. Мартин Търнбул се надява, че реликвите ще възродят интереса към отдавна забравената Алла Назимова. Откривателите им възнамеряват да продадат част от тях на търг, а други да дарят на обществени институции, които са заинтересовани да съхранят наследството на Назимова.

Що се отнася до самата Алла Назимова, нейната филмова кариера изпада в криза в края на 20-те и тя се изявява най-вече на нюйоркската театрална сцена. Актрисата се завръща за кратко на екрана с филма Blood and Sand (1941), с участието на Тирон Пауър. Назимова умира в Лос Анджелис през 1945 г., на 66 годишна възраст.

Отговор