Човекът, който проектира Ковчега на Снежанка

0
Дитер Рамс

Неговото влияние в света на дизайна е гигантско. От iPhone-ът в джоба ви, до часовника на стената – присъствието на елегантния му, минималистичен стил е навсякъде около нас. Едва ли има някой, който се интересува от промишлен дизайн, който да не е чувал името на германския дизайнер Дитер Рамс.

DieterRamsBook7
Младия Дитер Рамс.

Рамс е роден през 1932 г. във Висбаден. През 1953 г. завършва Училище по изкуствата в родния си град и започва да работи като архитект във фирмата Otto Apel. През 1955 г. е назначен като архитект и интериорен дизайнер на Braun, а през 1961-ва става шеф на продуктовия дизайн в компанията и работи там до 1998 г.

download
Грамофонът Braun SK4 (1956) си спечелва прозвището “Ковчегът на Снежанка” заради прозрачния си капак от плексиглас.

Рамс бързо си спечелва име на един от най-иновативните дизайнери през 50-те. През 1956 г. Рамс създава една от дизайн иконите на XX век – грамофонът SK4 за Braun, който си спечелва прозвището “Ковчега на Снежанка” заради плексигласовия си капак. SK4 е все така модерен близо шест десетилетия по-късно, а прозрачният му капак му придава аурата на музеен експонат, напомняйки на притежателя му да го използва внимателно.

4567c2f201ded761_large
Архитектът Лудвиг Мис ван дер Рое (1886 – 1969) с максимата си “Малкото е повече” вдъхновява минималистичтия дизайн на Рамс от 60-те.

Воден от принципа на немския архитект Лудвиг Мис ван дер Рое “Малкото е повече”, Рамс става един от най-известните представители на минимализма през 60-те и създава дизайна на над 500 продукта за компанията Braun. Дизайнът на Рамс е широкоспектърен и покрива почти всичко – от кухненски уреди, през аудиотехника, часовници и кинокамери до мебели. Рамс също така е автор на манифеста “10 Principles for Good Design”, който се превръща в еквивалента на 10-те божи заповеди за поколения дизайнери в следващите десетилетия.

6552942119_ac57a320cd_b
Кинокамери и прожекционни апарати по дизайн на Рамс в Музея за модерно изкуство – Ню Йорк.

Днес много от продуктите, създадени от Рамс са част от колекциите на някои от най-големите музеи в света. И за късмет на всички почитатели на добрия дизайн, те могат да бъдат закупени в сайта Das Programm. В него ще откриете най-големите хитове на Рамс за компанията Braun, както и такива, създадени за британската мебелна компания Vitsœ. Das Programm изобилства от продукти, които изглеждат така, сякаш са създадени от Apple, защото както мнозина знаят, Рамс оказва огромно влияние върху Джони Айв – главния дизайнер на компанията с ябълката.

Разгледайте 25 от най-емблематичните дизайни на Дитер Рамс в галерията.

Отговор