Да сбъднеш мечта. Или как в София ще се появи нов театър

Тази история е доказателство, че когато много силно желаеш нещо, бориш се за него и не спираш да вярваш – то няма как да не ти се случи!

Преди години, когато ме приеха в НАТФИЗ, нашите професори ни запознаха с хората от „стария клас“. Започнаха да ни водят по фестивали и различни театрални събития заедно. Две неща веднага ми направиха впечатление – групичка от няколко човека, които очевидно бяха ядрото на бившия вече клас и едно момче, което те наричаха „Фюрера“.

Когато питахме откъде идва този прякор, ни обясниха, че Димитър Стефанов винаги е много сериозен, когато работи и изисква същото и от колегите си, затова подигравателно го нарекли така.

Благодарение на точно това си качество обаче, Митко винаги беше перфектен и изключително точен в изпълненията си.

D___KATE__СТАТИЙКИ__НОВ ТЕАТЪР НДК__10257106_10152100163961589_5246953800866280218_o

С течение на времето сериозното му отношение към театъра и работата в него се оказаха печеливша карта, и сега той е на една крачка от сбъдването на най-голямата си мечтада си има свой собствен театър.

Митко завърши Актьорско майсторство за куклен театър, но това далеч не е единственият му талант. Снимал се е в телевизионни предавания и филми, играл е в представления както за деца, така и за възрастни. Всичко това не се оказва достатъчно за него и той вече се изявява и като режисьор.

Безспорните качества, които притежава, му проправят път към много сцени и го срещат с най-различни хора. Така сред всички, Митко среща трима човека (Бойко Илиев, Александър Урумов и Цветан Николов), с които решават заедно да построят и развият свой театър, в който да изразяват свободно идеите и посланията си.

 Да се решиш на такава крачка е огромно презизвикателство, а за да постигнеш целта, която си си поставил, са нужни голяма амбиция и здрава работа.

С много труд те успяват да превърнат бивш музикален магазин в прекраснa театрална зала. Новият театър се намира в пасажа на НДК. Буквално събарят и изграждат стени. Освен модерна сцена и красиви салонни столове – към театъра са обособили също кафене и книжарница, с тематична литература и видеозаписи.

 Митко и съмишлениците му не одобряват факта, че в България театралният зрител е добре дошъл не по-рано от 18:30 и добре си е отишъл не по-късно от 22:00.Те искат да превърнат „НОВ ТЕАТЪР НДК“ в културно средище, в което зрителят да може да дойде по всяко време да изпие едно кафе или да прочете някоя пиеса. Предвиждат и представяния на книги и прожекции на филми.

D___KATE__СТАТИЙКИ__НОВ ТЕАТЪР НДК__1896997_10202217872159692_758959734615377856_n

Такова специално отношение към публиката и любовта, която четиримата мъже искат да струи от сцената на техния театър, са част от нещата, които го отличават от повечето театри в България.

Посланието на новия театър към хората е „Театърът е любов, а всичко от което се нуждаем е любов“. Актьорите и спектаклите, които ще се играят на сцената, ще бъдат изключително интересни и разнообразни, обещават от театъра. Политиката им е да подкрепят представления, които са направени с обич към човека, независимо в каква естетика, форма или жанр са те.

Освен традиционните представления от 19.00 ч., те ще предлагат и програма за „Нощен театър“ (всеки петък и събота от 22.00). В нея публиката ще може да се наслади на части от мюзикъли, танцови пърформанси, както и по-алтернативни театрални форми. Най-малките също могат да открият своето място – с куклените представления, които ще се играят преди обяд.

Когато една мечта стане реалност – животът се превръща в приказка. Тази на Митко тепърва започва след месеците, изпълнени с тежка физическа и психическа работа.

Официалното откриване на театъра ще бъде на 09 март от 19.00 с премиерата на представлението “Амадеус“ (реж. Бойко Илиев).

Но ако вече нямате търпение да го посетите и да се запознаете с хората там, може да го направите и няколко дни по-рано с премиерите на „Изрод“, моноспектакъл на Тигран Торосян, който можете да видите на 5 март. На следващия ден Димитър Тодоров ще представи „Рибарят и златната рибка“.  На 7 март ще трябва да свикнете с „Новите правила на играта” (реж. Димитър Стефанов), а прекрасната млада актриса Елена Атанасова можете да гледате в „Секс без захар“ в Деня на жената – 08.03. Всички представления са с начален час 19 ч.

Аз и екипът на LifeBites.bg желаем успех и много вдъхновение на „Нов театър НДК“ и неговите създатели.

Отговор