Всички сме чували, че храната на Макдоналдс е кофти.

Един човек успя да докаже тази теза в съда.

Казва се Джейми Оливър.

Преди няколко години известният британски готвач поведе битка срещу нездравословната храна, която се предлага в заведенията за бързо хранене. Джейми доказа пред съда, че хамбургерите на Макдоналдс са опасни за здравето на хората.

Оливър твърди, че телешкото месо се мие и пълни с амониев хидроксид и допълва, че този процес прави месото негодно за консумация.

„По принцип най-евтините части от животинското месо се използват за създаването на кучешка храна, а след извършването на този процес, те се дават на човешки същества“ – казва  култовият британец, чието име отдавна е превърнато в една от известните марки на Острова.

В своя демонстрация Джейми Оливър доказва, че служителите на Макдоналдс използват остатъците от пилетата – кожа, мазнини и вътрешности, за да приготвят своите пържени „деликатеси“.

Веригата има заведения по целия свят, но не навсякъде се прилагат едни и същи методи и продукти за приготвянето на менютата. Франчайзите на компанията в Латинска Америка, както и тези в Англия потвърдиха, че тази вредна за здравето обработка на месото не се практикува при тях.

jamie1-1024x827

След разкритията, които Джейми Оливър направи пред съда, от Макдоналдс обещаха повече да не използват амониев хидроксид върху своите продукти и да променят част от рецептите си.

Битката беше спечелена от готвача, който се бори да промени културата на хранене на зрителите си, като ги убеди, че по-здравословните храни могат да бъдат вкусни, лесни за приготвяне и сравнително евтини.

Джеймс Тревър Оливър е един от най-известните и успешни експерти в готвенето в целия свят. От години той се изявява в телевизионния ефир, като има редица собствени готварски предавания, рубрики и други участия.

Преди да започне работа като телевизионен водещ, помагал в ресторанти, кръчми и кафенета.

Първото му шоу е „Голият готвач“, което става истински хит сред зрителите и любителите на вкусната, но и здравословно приготвена храна. Именно качеството на храната, която изяждаме, е в основата на готварското изкуство, което Джейми Оливър създава.

В момента революционният готвач е собственик на над 15 собствени ресторанта, има школа за обучаване на негови последователи, както и много кухненски пособия, кръстени на негово име. Така например Tefal създадоха своя серия с име „Джейми Оливър“.

Отговор