България изпраща цяла възрожденска къща в Америка

0
Една от копривщенските къщи, които американецът Джим Флаерти харесва у нас.

В края на 70-те години на миналия век България планира да изпрати автентична копривщенска къща в Америка.

За целта възрожденската постройка е трябвало да бъде разглобена, опакована, пренесена през океана и построена наново, на 24 километра от Питсбърг – столицата на щата Пенсилвания. Българската възрожденска къща е трябвало да бъде първата сграда в новостроящото се Интернационално село в Сетлърс Кабин – парк с площ 7 кв. км в окръг Алегени, Пенсилвания.

img_37652
Посланикът на България в САЩ Любомир Попов връчва акредитивните си писма на президента Джон Кенеди в Белия дом, през 1963 г. Негова е идеята българска възрожденска къща да бъде изпратена отвъд Океана.

Идеята за нетрадиционния подарък хрумва на бившия ни посланик САЩ Любомир Попов (1918-2005). Попов започва дипломатическата си кариера през 1948 г. в Лондон като първи секретар на българското посолство там, а през 1961 г. става първият български посланик в Индия. Следват назначения в САЩ, Египет и Гърция, както и на ръководни постове в Министерството на външните работи. В дългогодишната си кариера Попов се среща с редица известни личности като Джавахарлал Неру, Джон Ф. Кенеди, Константинос Караманлис и Андреас Попандреу.

В средата на 70-те Любомир Попов посещава окръг Алегени, за да се срещне с българската общност там. Българинът се сприятелява си Джим Флаерти, ръководителят на строежа на Интернационалното село в Сетлърс Кабин и двамата се сприятеляват. През юни, 1978 г. Попов кати Флаерти и съпругата му Кати да посетят България на разноски на българската държава.

flaherty40
Джим Флаерти със съпругата си Кати.

Семейство Флаерти откликва на поканата и посещава множество културни забележителности у нас. Флаерти си харесва няколко вековни възрожденски къщи в Копривщица с покриви от каменни плочи. Попов обещава след одобрението на българската държава, една от тях постройките да бъде разглобена и изпратена отвъд Океана като подарък за жителите на Алегени. Джим Флаерти е ентусиазиран от идеята и се надява, че други страни ще последват примера на България и също ще изпратят свои къщи като подарък за Интернационалното село.

Проектът за изпращането на българска възрожденска къща в САЩ така или иначе не се осъществява. Причините попречили на това не са известни, но случаят остава като като любопитна бележка под линия в историята на разведряването по време на Студената война, настъпило в края на 70-те.

Отговор