Вредните навици, които всъщност са полезни

Вредните навици, които всъщност са полезни

Знаете ли, че част от вредните навици, от които цял живот се опитваме да се отървем, и които са неприемливи за обществото, всъщност се оказват полезни за нас.

Разбира се, както и при всяко друго нещо, което правим, най–важна е мярката.

  1. БЪРКАНЕТО В НОСА И ГРИЗАНЕТО НА НОКТИТЕ са най-често срещаните лоши навици на хората. Свикнали сме да се караме на децата (и не само), когато си бъркат в носа, а понякога дори изяждат това, което са намерили там. Да, звучи гадничко, но така, без дори да осъзнават, те стимулират имунната си система. Същото важи и при гризането на ноктите. Чрез тези действия малко количество неопасни микроби проникват в организма ни и така се задействат повече защитни механизми в него. Това са открили канадски учени от Саскачеуанския университет в Канада.

    Lying-in-bed
    Излежавайте се без угризения, когато имате възможност
  2. ИЗЛЕЖАВАНЕТО. Ако го правиш по цял ден, то би ти докарало куп проблеми – обездвижване, затлъстяване, дори атрофия на мускулите. Учени от университета в Пенсилвания, обаче,  са открили, че няколко минутки излежаване се отразяват чудесно на човек. Както и че ако спим повече и започваме работа от по-късно (10.00 ч.), ще бъдем по-пълноценни и по-доволни от живота.

Препоръчва се да си осигуряваме поне една почивка в легнало положение към средата на деня. Така мускулите и ставите на тялото се отпускат, а в най-добрия случай, ако успеем да се отървем от стресиращите мисли– мозъкът също се разтоварва. Достатъчно е тази почивка да трае между 15 минути и половин час.

  1. ПУКАНЕТО НА ПРЪСТИТЕ на някой, който е около нас, буквално може да ни подлуди. То води до ставни проблеми и наистина не е безобидно да го практикувате. Това не важи изцяло, обаче, ако имате професия, в която са ви нужни пъргави пръсти. Пукането е полезно, ако си пианист или кукловод, например, тъй като прави пръстите по-гъвкави и бързи.

От своя страна  „изпукването“ на гръбнака е полезно, тъй като то освобождава тялото от натрупани блокажи в костите и ставите, твърдят запознати.

  1. ДА НЕ СИ МИЕШ ЗЪБИТЕ е наистина много неприятен и рискован навик. Но е наистина полезно да не го правите веднага след ядене. Възможно е да има остатъчна киселина от храната и тя в комбинация с пастата и четката за зъби да увреди емайла на зъбите. Препоръчва се след хранене да изплакваме устата си само с чиста вода.

    young-people-in-club-or-bar-drinking-beer-out-of-a-beer-bottle-and-have-fun
    Бирата всъщност е полезна и това е ясно не от вчера или днес
  2. ПИЕНЕТО НА БИРА или друг алкохол в големи количества е безспорно „вреден навик“. Но да си пийваме по малко биричка се оказва чудесна профилактика за здравето на нашия организъм. Пенливата напитка действа добре на бъбреците, а освен това е богат източник на витамини (основно от група B) и минерали.
  3. ХЪРКАНЕТО е жизнено важно при хората над 65-годишна възраст, твърдят учени. Те са установили, че вредният навик е полезен за сърцето и дори приучава тялото да се справя в ситуация на недостиг на кислород към органите. Такива са случаите на инфаркт и инсулт, например, които хъркащите хора понасят по-лесно.
  4. ПРЪЦКАНЕТО И ОРИГВАНЕТО действат изключително добре на тялото ни. Отърваването от вредните газове  може и да не е приятно за хората наоколо, но пък е полезно за нашия организъм.

В заключение можем да кажем, че вредните навици не винаги са чак толкова вредни, но и че „много хубаво – не е на хубаво“.

Отговор