Как вълците променят реките и цялата природа

1
вълците
Около дузина вълци променят тотално цяла екосистема. И то по най-добрия за мястото начин.

През 1995 г. група американски и канадски биолози хващат 14 вълка в Канада и ги преместват в американския Национален парк Йелоустоун. Причината – там те са изчезнали като вид от 1926 г. Това, което се случва през следващите няколко години, е направо невероятно. Броят на вълците нараства, но това е само най-малката от всички промени, които настъпват в парка. А повечето звучат направо невероятно. Променя се изцяло екосистемата. Стига се до там даже и реките да се изменят. Как ли?

За това разказва проектът Sustainable Human. Той стартира като страница в социалната мрежа Фейсбук. Създават я американците Крис Агнос и съпругата му Дон. Изправят се интелектуално срещу сегашния световен икономически ред, който създава “недостиг вместо изобилие, собственост вместо достъп, конкуренция вместо сътрудничество и страх вместо любов“. Противопоставят се на материализма и консуматорското отношение към света. Така се представят сами.

вълците
Вълците тотално подобряват живота в парка Йелоустоун.

В Lifebites.bg преведохме за вас едно от филмчетата, които са качени на канала им в YouTube.

Историята на вълците, които промениха природата в Йелоустоун:

“Всички знаем, че вълците убиват различни видове животни, но това, което е по-малко известно е, че те дават живот на много повече.

В Националния природен парк Йелоустоун вълците изчезнали за около 70 години. В резултат на това популацията от сърни и елени нараснала неимоверно много. Защото нямало вече кой да ги безпокои. Хората се опитвали да налагат контрол на популацията им, но въпреки това те успели да ликвидират голяма част от вегетацията. Буквално оголили огромни площи.

През 1995 г. обаче била докарана групичка канадски вълци. Макар да били твърде малка бройка, незабавно се почувствал изумителният ефект, който те предизвиквали с присъствието си.

Първото, разбира се, било да убият част от сърните и елените, но не това било най-важното. По-съществено било това, че присъствието на вълците накарало тревопасните радикално да променят поведението си.

вълците
Те са мили и красиви, но когато са твърде много, могат да създават проблеми. Снимка от парка Йелоустоун.

Те започнали да избягват определени части на парка

Това били основно места, където можело да бъдат лесно заловени – като долините и клисурите. И на тези места незабавно природата започнала да се възстановява. В някои райони височината на дърветата рязко се увеличила само за няколко години.

Голите склонове на долините се превърнали в гори от трепетлики, върби и тополи. А това веднага привлякло птиците. Многократно се увеличил броят на пойните и мигриращите птици. Дори популацията на бобрите се увеличила, защото бобрите обичат да се хранят с такива дървесни видове. А подобно на вълците самите бобри са своеобразни екосистемни инженери – те създават ниши за други видове. Бентовете, които строят в реките, са готови нови хабитати за видри, ондатри (мускусни водни плъхове), патици, риби, влечуги, земноводни…

Вълците убивали койотите. В резултат веднага започнал да се увеличава броят на зайците и мишките. А това довело повече ястреби, невестулки, лисици, язовци. Гарвани и белоглави орли пък били привлечени от мършата след вълчото угощение. И мечките се възползвали. Тяхната популация също нараснала, защото освен останалото, имало повече горски плодове заради възстановяващите се храсти. А заедно с вълците мечките убивали част от малките на сърните и това увеличавало допълнително ползотворния ефект от пристигането на вълците.

Йелоустоун
Паркът Йелоустоун.

Най-интересното обаче било нещо съвсем неочаквано

Благодарение на вълците се променило поведението на… реките. Те вече образували все по-малко меандри. Намаляла ерозията. Каналите им се стеснили. Образували се повече вирове и бързеи. Всичко това било страхотно за абсолютно цялата екосистема на парка.

И невероятно, но факт – реките се променили като отговор на заселването на вълците. Причината била, че регенерираните гори укрепили бреговете и те се свличали все по-рядко, а реките се фиксирали в по-голяма степен в коритата си. Съответно, като прогонили сърните от определени места, а растителността се възстановила, намалели ерозионните процеси по склоновете.

Ето как една малка групичка вълци променила не само екосистемата в огромния Национален парк Йелоустоун, но изменила и физическата му география“.

Целия клип можете да видите тук:В заключение можем да кажем само, че нищо не може да регулира природата и живота на Земята така добре, както самата природа. И колкото повече ограничим човешкото въздействие, толкова по-добре би било за всички…

Вижте още удивителни природни чудеса

СПОДЕЛИ
Предишна статияЕрих Кестнер: Действията говорят по-силно от думите!
Следваща статияВреме за разкази: Бай Мазол продава орехи
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

1 КОМЕНТАР

  1. Хаха, колко прилича това на “очистването на Земята от хората”… Четох някакво такова текстче и за това колко полезна била чумата, помела половината население от Европа в своето време. Да, но ако не съм аз, нали?

Отговор