Време за разкази: Бай Мазол продава орехи

0
бай Мазол
Бай Мазол събираше орехи край пътя и ги продаваше на пазара.

На селския пазар всичко беше постарому. Едни и същи физиономии се мяркаха покрай щандовете – кой за магданоз, кой за чесън, кой заради някаква друга липса. От далеко се виждаше на челния ред по средата сергията на бай Мазол, отрупана с орехи. Беше ги събрал покрай пътя след последния есенен вятър. Всякакви – малки, по-едри, продълговати.

Чуваше се само неговият глас, обяснявайки как орехите му са най-качествените и дори и мишките не искат да ги закачат. Класата му на търговец си личеше от раз. Не само, защото беше познат от обиколките си по всички селски пазари из района. А и заради начина, по който привличаше своите познати и непознати клиенти.

От викане, за да заглуши колегата си през сергия, се беше изпотил под мишниците, а жълтите петна върху ризата с две липсващи копчета му придаваха допълнителен колорит. Всичко това се допълваше от търколестото му лице, което бе придобило цвят на розе около слепоочията.

Я слушай, бе. Ти що не искаш малко орехи да ти продам? – подвикна бай Мазол на преминаващ човечец.

Той само му се усмихна и без да каже нищо конкретно, се спря на съседната сергия. Разговори се с човека, а бай Мазол продължи да се пъчи кат петел на торище.

Слушай бе ей, ти щом не щеш да ти продам от моите орехи, имаш ли си хал хабер кво  губиш?!

Набелязаният едър синеок човек се обърна и с усмивка му каза, че има орехова градина и просто минава да нагледа своя продавач на сергията.

Бай Мазол не се стърпя и се приближи с въпрос

Ти орех виждал ли си бе, а? Aз колкото орехи съм изял и са ми минали през ръцете… Ти на мен ще ми кажеш, че пък и градина имаш. Няма по-хубави от моите и недей да ме обиждаш ей, момченце.

бай Мазол
“Ша ма обижда той мене…”

Синеокият човек се обърна отново към своя продавач, като не пропусна да се усмихне и каже на бай Мазол, че качествените орехи би следвало да се отглеждат в градини, а не да се събират по шанците (крайпътните канавки – бел. ред.).

Слушай бе, синеочкооо, ти на мене ли ще ми обясняваш как се прави? Вятърът си знае работата! – подчерви се бай Мазол.

В това време забеляза, че пред сергията му, от която се беше отдалечил, го чака клиент. В мигом очите му светнаха и си рече: ”Я да видим тоя пък какво иска”. И се запъти натам, като за малко не се препъна в една щайга с чушки на бабата от съседната сергия. Синеокият човек мина, тръгвайки си, покрай бай Мазол и му пожела лек ден.

А насреща си получи поредната любезна тирада:

И да знаеш, че от орехи колко мен никой не разбира, хеле па такива кат тебе. Айде лек ден!

Приплювайки, забеляза една троха хляб, полепнала на яката му, щъкна я с пръст, надигна тубата с вино, отпи няколко глътки, оригна се звучно и рече: “Ша ма обижда той мене!


Текстът е публикуван първоначално в ловен форум. Lifebites.bg се свърза с автора му Нански и получи неговото съгласие да го препечата за читателите си.


Вижте още един забавен пример за богатството на българския език

Отговор