Ах, тези прекрасни музеи!

Ако смяташ, че музеите са скучни, не правиш нещо както трябва...

Научният музей в Лондон
Научният музей в Лондон изглежда страхотно

“Посещението на музеи е търсене на красота, истина и смисъл в живота. Посещавайте ги колкото се може по-често”, казва писателката Мойра Колман.

И няма как да не се съглася с нея. Думата музей вече не е така плашещо стерилна. Музеите са

наслаждение, смайване, машина на времето

и учител в едно и също време.

И ако някой ви каже, че тези места са изпята песен, повей на носталгия от миналото, безвъзвратно затворени зад тежки врати, не му вярвайте. Само в Америка годишно повече от 850 млн. души посещават музеи. Което е в пъти повече от хората, които ходят на големи спортни събития. А никой не твърди, че спортът е изгубена кауза, нали?

Музеи
Къде другаде можете да видите толкова добре запазан тиранозавър, освен в The Field Museum в Чикаго?

Епохи в сгради

Музеят е своеобразен живот и нечий поглед, емоционален полет с машина на времето. Той отдавна не е просто вежливо подредена сграда с редица лъснати експонати под стъклен похлупак. Днес музеите са най-различни: те са 3D, разчупени, странни, ексцентрични, усмихнати, нацупени, тъжни… Те са всевъзможни, разнообразни и интересни.

Да влезеш в музей е като да отпиеш глътка непреходност

Пазят под покривите си векове, история, артефакти, картини, хора, мисли, идеи. В днешно време посвещават музеи на хлебарки, котки, изгоряла храна, Свети Души в Чистилището, на чешмяната вода…  Така че ако кажете, че няма музей по вкуса ви, ще поклатя невярващо глава.

Моят личен фаворит, макар не в чист вид, е Dismaland на Банкси. Това е нещо като увеселителен парк с инсталации, експонати, всякакви антиподи на Дисниленд, но с политико-социален оттенък и толкова дълбоко заровени идеи, че не бива да го посещавате без здрави нерви, като за сметка на това оставите емпатията и сълзите у дома. Повишете само нивото си на поносимост към шокови гледки.

Банкси
Музеят Dismaland на Банкси.

Световните фаворити са: Лувърът, Музей Смитсониан, Национален Музей на Китай, Британски Музей, Музей на Изкуството Метрополитан…

В България музейната дейност е трудна, но благодарна дейност и ако решите да отделите време и да посетите регионалните музеи в страната, ще останете изненадани колко ценни експонати са подслонили те под покривите си.

Освен това. Музеите са:

 1. Достоверен източник на информация
 2. Обединяват обществото – посетителите са изтъкани от всякакви нишки, с различнен социален бекграунд, опит, националност и възраст.
 3. Партнират си с училища
 4. Запазват видове, предмети…
 5. Наричат ги икономически двигатели – носят приход

Те са и поле за креативност. 

В тази връзка, нека ви запозная с петима симпатяги. Пет от най-странните и интригуващи музеи в света

 1. Музей на Зайците

Музей на зайците
Музей на зайците

Ако харесването ви на зайци граничи с обсесия, това е вашият музей. Хиляди, почти милиони зайци във всякакви форми и цветове може да видите само тук.

За повече информация посетете сайта на музея.

[Вижте и това: Пет от най-откачените музеи в света]

2. Музей на Детството

Музея на детствотото
Музея на детствотото

Всички страдаме, когато отрежат пъпната връв на детството ни и ни изтикат съвсем голи и беззащитни в реалността. Този музей е успешен опит за капсулиране на невинност, въображението – когато все още беше дивашко и летящо редом с понита, еднорози, русалки и всякакви вълшебни създания.

Музеят се намира в Лондон и входът за него е безплатен. Разделен е на колекции: Дрехи, Играчки, Мебели, Ранни Години, Игри, Учене и Развитие, Рисуване, Оптически Играчки, Превозни Средства, Мечета и Меки Играчки и други.

 1. Музей на НЛО

  НЛО музей
  НЛО музей

Винаги гледайте нагоре, никога не знаете, можете да видите НЛО!

Ако не се получи, просто посетете този музеи.

В него ще се срещнете с всевъзможни пришълци, марсианци, летящи чинии, всякакви мистерийки от извънземен характер.

Няма какво да не харесате в музея на НЛО. Можете да го видите и през нощта, което вероятно би било доста страховитичко преживяване…

За справка вижте клипчето по-долу.

4. Музей на сладоледа

Без сладолед животът би бил мрак и хаос… твърди се някъде из мрежата.

Училище по сладоледоправене, тийм билдинг посредством сладолед… студеното дихание на ароматните вафлени фунийки…

Музей на сладоледа
Музей на сладоледа

Тук ще откриете всичко! История на сладоледа, пътуване във времето с мелба в ръце… От 2012 г., та до днес и вечността. Намира се в Болоня и изглежда страхотно!

Повече информация за това място може да намерите ТУК.

5. Музей на Вампирите и Легендарните създания

Музеят на вампирите
Музеят на вампирите

Чакълести пътечки, вход в елегантно алено и предвещаващо злина черно, който води до врата, а тя до зловеща градина, алюзия за гробища. Пластмасови прилепи, автентични човешки останки, прикачени като файлове за дървета, сякаш някаква мрачна поличба за посетителите. Предупредени сте! Току-що влязохте в Музея на вампирите.

Преди много години, ексцентрик с достатъчно познания в областта на страховитостта, посвещава този музей във Франция на изследванията в областта на вампиризма, езотериката и западния фолклор. Този музей е

истинско пиршество за очите

Удобно настанени на кадифен диван с цвят на кървав залез, ще бъдете омагьосани от истории за кръстоносни походи срещу греха, безсмъртните суеверия, вампирски ритуали.

Експонатите са точно толкова ексцентрични, колкото очаквате: комплект уреди за умъртвяване на вампир, играчки, принадлежащи на Дракула (вероятно и той е бил дете), антични книги, които са толкова страпи, че могат да се превърнат в прах само при едно ваше докосване. Всички древни страхове, които катализирани в изкуство все още бродят като сенки в света на съвремието.

И така… не ни остава друго освен да си пожелаем всеки ден е музеен ден!

Вижте още: Върожденската мисия да работиш в музей в България

Отговор