15 любопитни факта за Швейцария

1
любопитно за Швейцария
Матерхорн - един от символите на Швейцария

Какво е първото, което ви идва наум, ако се замислите за ШВЕЙЦАРИЯ? А втората и третата асоциация? Има голяма вероятност сред тях да са шоколад, сирене с дупки, часовници, планини, еделвайси… Ако решите наистина да направите този експеримент, ще се радваме, ако споделите резултатите от него с нас като коментар под този текст или на страницата ни във Фейсбук.

Швейцария се е превърнала в символ на богатство и лукс, красота и чистота, точност и иновативност. В много отношения обаче тя спокойно може да бъде наречена и олицетворение на различността. Ето защо в Lifebites.bg избрахме

15 любопитни факти за Швейцария

А още много други можете да откриете в поредицата Разни странни от Швейцария, в която разказваме за странности, които удивляват и на които всеки чужденец трудно може да се начуди. Като наличието на множество бомбоубежища, особености на проституцията, пренасянето на месо през границата, отношението към смъртта и т.н.

факти за Швейцария
Швейцарците са изключително горди с кравите си.
1. Страна с 9 имена:

* Schweizarische Eidgenossenschaft или накратко Schweiz на немски език;

* Confederation Suisse и само Suisse на френски;

* Confederazione Svizzera и кратката му версия Svizzera на италиански;

* Confederaziun Svizra и съответно само Svizra на реторомански и

* официалното Confoederatio Helvetica на „мъртвия“ латински език.

2. Официалните езици са цели 4:

Това са по-горе изброените немски, френски и италиански, но и съвременният наследник на латинския – т.нар. реторомански. И ето ти една чудатост. Въпросният рядък език е първи или роден за едва около 35 000 души, което е по-малко от 1% от населението на страната (приблизително 8 милиона). Говори се във високите райони на най-големия (териториално) швейцарски кантон Граубюнден. И въпреки всичко, през 1938 г. на национален референдум е решено да бъде обявен за един от официалните езици на страната.

факти за Швейцария
Швейцарските фермери са сред най-добре субсидираните в света.
3. Швейцария е конфедерация с 26 кантона

Те доста се различават помежду си като големина, население и характер. Кантон Женева например се изчерпва със самия град. Ури се намира изцяло в планини и долини. Кантон Цюрих е най-населеният с над 1 милион жители. А тези на кантон Апенцел Инерроден могат да се поберат във футболен стадион.

4. Една от най-старите републики в света

Основана е на 1 август през далечната 1291 година. И освен това е най-старият неутралитет – от 1815 г., официално потвърден като постоянен от Лигата на нациите през 1920 г. И също странно за мнозина – една от най-добре подготвените армии. А прочутата и елитна Швейцарска гвардия, създадена през 1506 г., вече няколко столетия е личната охрана на римокатолическия папа. Националният флаг пък е един от двата в света с квадратна форма (другият е този на Ватикана).

5. Всеки гражданин може да създаде инициатива, която реално да доведе до промяна на закон

Достатъчно е да се съберат 50 000 легитимни уникални подписа в рамките на 100 дни след публикуването на новия закон, за да се свика национален референдум и той евентуално да доведе до промяна на този закон.

факти за Швейцария
Сградата на Парламента в Берн.
6. Една от последните страни в Европа, дала избирателни права на жените

Това става чак през 1971 г. Макар че за Швейцария редовно се говори като за най-добрия пример за пряка демокрация в действие. През въпросната 1971 г. се провежда национален референдум и жените започват да участват в избора на национален парламент, но пълни изборни права получават едва по-късно. Цели 20 години са нужни на най-консервативния очевидно кантон Апенцел Инерроден, който едва през 1990 г. позволява на нежната част от населението си да гласува на референдуми, касаещи кантоналната политика.

7. Няма държавен глава

Вместо това има колективен орган от 7 души – Федерален съвет, който е органът на изпълнителната власт и те ръководят държавата на практика. Всяка година членовете на Федералния съвет избират своя председател за следващите 365 дни. Той реално е президентът на страната. Няма повече права от колегите си в Съвета и продължава да ръководи ресора, за който е отговорен, има само представителни функции.

факти за Швейцария
За Швейцария Женева е своеобразната й международна столица.
8. Държава с много символични столици

Административната и политическата столица е Берн. Но икономическият център на страната, дори само заради банките (но и поради много други причини, разбира се), е Цюрих – най-големият град. Базел (граничен на три държави – Швейцария, Германия и Франция) пък е индустриалната столица заради фармацевтичната индустрия, която по правило е ситуирана там. Заради това, че е седалище на Върховния съд, Лозана неофициално е правосъдният център на страната. А заради седалищата на ООН и други международни организации, сред които Червеният кръст например, Женева е центърът на международните връзки за Швейцария.

9. Покривът на Европа

С право може да се даде това име на Швейцария, тъй като освен, че е в центъра на Стария континент, на нейна територия се намират цели 48 върха с височина над 4000 м. Мисля си, че трудният релеф и не особено хубавият климат са една от предпоставките за това швейцарците да имат особена страст към реда и дисциплината. Другият подобен народ, от който имам преки впечатления, е финландският – отново хора, живеещи при сурови условия.

за Швейцария
Връх Матерхорн и още няколко 4-хилядника.
10. Един от най-гъсто населените райони в Европа

е Швейцарското плато от Женева до езерото Констанц (Бодензее) и от Базел от Берн. Тук живеят около две трети от близо 8-милионното население на страната или около 450 души на кв.км.

11. В Швейцария има достатъчно действащи бомбоубежища

в които може да се побере 115% от местното население (все пак, хората пътуват, не се знае къде ще са, когато се наложи да се крият). В това отношение страната е абсолютен световен шампион! Става въпрос за убежища против ядрена атака. Действащи значи, че филтрите на климатичните им системи редовно се проверяват и сменят, заредени са с достатъчно храна и вода и всичко останало им е по предписание.

12. Основна стратегия по отбраната на страната е разрушаването

на пътища, мостове, железопътни линии и друга ключова инфраструктура. Няколко хиляди такива съоръжения са в постоянна готовност да бъдат вдигнати във въздуха. Освен това, голяма част от артилерията на страната е “скрита” в населените места. А планините са прокопани като швейцарско сирене от тунели, които могат да скрият военни и цивилно население в случай на нужда. Как иначе да се поддържа 500-годишен неутралитет?

факти за Швейцария
Швейцарската инфраструктура е меко казано впечатляваща
за Швейцария
Палмите не са екзотика за Швейцария, а често срещана растителност в италианския кантон Тичино.
13. Страна с малка територия, но много разнообразен климат

Различава се от област на област, буквално. И изобщо не става въпрос само за заснежени планини, макар и такива да има достатъчно (около 70% от територията на страната). В северната част климатът е умерен – зимите са студени, летата топли. В източната планинска част температурите са по-ниски, докато в южната и западната част, където са италианският кантон Тичино и районът на Женевското езеро, климатът е съвсем мек. В Тичино например растат палми по бреговете на езерата.

14. В планинските долини често духа силен топъл вятър – фьон

Той бързо стапя снега по върховете и е в състояние да повиши температурите до над 20 градуса буквално за часове. Скоростта му е над 100 км/ч, а местните хора го „винят“ за главоболието, нервността и умората, които мнозина чувстват, когато фьонът задуха. Често срещано явление е на местата, където духа вятърът, температурата да е около 15-20 градуса над нулата, а само десетина километра встрани, където времето е тихо, да е много по-студено – около и под нулата.

15. При произвеждането на електричество, вредните емисии от CO2 са сведени до минимум

Повече от половината от електричеството в Швейцария се произвежда от водно-електроцентрали, а други около 40% – от атомни електроцентрали.

за Швейцария
Безотточното езеро Каумазее в източната част на Швейцария

Вижте още защо швейцарските ученици са сред най-добрите в света

СПОДЕЛИ
Предишна статияПисмо от приятел: Когато си долу
Следваща статияЗа раните
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

1 КОМЕНТАР

 1. Страхотна статия! Не се бях замислял за повечето от тези неща, а особено много ме впечатлиха т. 7, 10, 11, 12. Ето и за какво се сещах до преди време, когато чуех за Швейцярия:
  – Часовници;
  – Швейцарско сирене;
  – Шоколад;
  – Банки;
  – Тучни ливади и невероятна природа;
  – Ски курорти.

  Имам и един въпрос – след като е толкова гъсто населено в северната част, усещат ли се проблемите, които се усещат и в София например? Т.е. липса на места за паркиране, задръствания, пълни детски градини, пълни училища, препълнен градски транспорт, изнервени хора и други от този сорт?

Отговор