Розенкройцерите и мистичното им учение за живота

Розенкройцерството е езотерично учение, възникнало в началото на 17-ти век. Организацията, която създава учението е така нареченият Розенкройцерски орден. Известен още като Братството на розата и кръста. Какъвто е и самият му символ. Той е създаден от легендарния персонаж от европейското духовно развитие – брат Християн Розенкройц.

Както повечето подобни течения и

това на розенкройцерите

представлява тайно общество, достъпно само за отбрани, високо посветени хора. Много световноизвестни писатели като Пърси Шели, Йохан Вофганг Гьоте, Алистър Кроули и Хорхе Борхес са силно повлияни от мистичното учение.

Съществуват хипотези, че първите представители на розенкройцерите са всъщност оцелели рицари-тамплиери. Съответно това би означавало, че организацията е създадена много преди официалната ѝ поява през 17-ти век. Още по-непосредствена връзка обаче съществува между розенкройцерите и богомилите. Но за това ще говорим друг път.

розенкройцерите
Част от тайните символи на розенкройцерите.

Както споменахме, в началото на 17-ти век розенкройцерите решават да разкрият пред човечеството част от

историята и вярванията си

Както и самото си съществуване. Според мнозина техни противници човекът, който поставя началото на организацията – митичният Християн Розенкройц, е напълно измислен герой. Последователите обаче твърдят, че той е съвсем реален човек, който на младини предприел пътуване до Сирия, Египет и Мароко, за да получи посвещения в различни мистерии. След което се завърнал в Европа, за да разпространи просветлението си сред хората на стария континент.

Розенкройц срещнал съпротива и неразбиране в много европейски страни. Ето защо бил принуден да се завърне в родната си Германия, където положил основите на

тайното общество на розенкройцерите

120 години след смъртта на Християн Розенкройц гробницата му е открита от друг брат от ордена. Това се приема като знак, че е дошло време розенкройцерите да разкрият своето учение пред света и да просветят всички жадни за знания хора. Или по-точно тези от тях, които сметнат за достойни.

Розенкройцерите обявяват, че държат ключа към тайно познание, което може да преобрази обществото по чудотворен начин и да доведе до нова ера, в която “светът ще се пробуди от дълбокия си сън и с отворено сърце, свободен ум и боси крака ще посрещне радостен и весел новия изгрев на слънцето”.

розенкройц
Символно изображение на Христиан Розенкройц.

Символът на розенкройцерите – преплетени роза и кръст е създаден на базата на името на Християн Розенкройц, но значението му е далеч по-дълбоко. Той означава Духа и Материята или Бога и Природата. В християнския символизъм понякога с розата се отъждествява Дева Мария, а с кръста – Иисус Христос, а обединяването им има силна притегателна сила за вярващите. Розата изобразява сърцето на търсещия, което се намира на пресечната точка на хоризонталната жизнена действителност и вертикалния копнеж по божественото. Именно единството между тези две понятия стои и в

основата на езотеричното учение

Днес розенкройцерите все още имат своите последователи (най-вече в САЩ), а техните трудове (манифести) се четат и препрочитат от хиляди любопитни очи и умове.

Макар и засегнато, при тях християнството получава съвсем ново значение и обяснение. Можете да откриете и пряка връзка с древната Кабала. Колкото до Еволюцията на видовете – при розенкройцерите тя е тотално преобърната спрямо това, което сме чели и знаем от Дарвин. Тук духът е водещ и се набляга на неговата еволюция. Тялото е по-скоро инструмент, който се променя така, че да може да служи възможно най-добре на нуждите на духа.

Разбира се, немислимо е да ви преразкажем цялата философия, вярвания и твърдения на розенкройцерите в един текст. Ще открехнем за вас вратичката на това тайно общество, като ви запознаем с няколко знакови цитата от Космогонията на Розенкройцерите на Макс Хайндл

розенкройцерите
Откриването на гроба на Христиан Розенкройц като повод за разкриването на последователите му пред света.

“В природата няма мигновени процеси. Всичко е едно крайно бавно разгръщане, едно развитие, което макар и тъй бавно, все пак е абсолютно сигурно в постигането на крайното съвършенство.”


“Колкото по-ниска е степента на интелигентност на еволюиралото същество, толкова повече то зависи от външната помощ.”


“Прогрес или регрес – гласи законът. Формата, която не е в състояние за по-нататъшно усъвършенстване, трябва да дегенерира.”


“Ние жънем онова, което сеем. Плевелите на грешните ни постъпки раждат плодове на скръб и страдание, и когато семената им попаднат в пречистеното чрез страдания сърце, когато те бъдат поливани от сълзите на разкаянието, добродетелта неминуемо ще разцъфти.”


“Маймуните са дегенерирали от човека.”


“Връзката между Духа в човека и външния свят е мозъкът. Той не може да узнае нищо за външния свят, без посредничеството на мозъка. Сетивните органи са само носители на външните съприкосновения до мозъка, а мозъкът е инструментът, който тълкува и координира тия съприкосновения.”


розенкройцерите
В процеса на еволюцията няма място за отдих…

“В промеждутъка между смъртта и новото раждане ние постоянно строим тела, в които да функционираме през нашите животи и в бъдеще ще бъде достигната една много по-голяма степен на съвършенство.”


“В прогреса на Еволюцията няма място за отдих.”


“Животните са само „наши по-млади братя“, и макар сега да не са така добре устроени, те неминуемо ще достигнат едно състояние, подобно на нашето, а тогава ние ще сме се изкачили още по-високо.”


“За всеки добър наблюдател е очевидно, че тялото на желанието управлява повече личността, отколкото духът е способен на това, дори и в сегашния ни стадий на развитие.”


“Като проследяваме еволюцията на човека в детайли, ние ще видим, че сегашният период на развитие, макар да не може да бъде наречен Златна Епоха в друг смисъл, освен в материален, той е необходим за довеждането на човека до точката, откъдето той ще може да управлява сам себе си, защото себегосподството е целта на всички управления. Никой човек не може безопасно да остане неуправляван, ако не се е научил да се управлява сам, и в сегашния период на развитие това е най-трудната задача, която може да му бъде възложена. Лесно е да се управляват другите; трудно е да наложиш послушание на самия себе си.”


Вижте още… Алън Уотс за любовта, живота и Вселената

2 КОМЕНТАРА

  1. Сестра ми е розенкройцерка и заряза семейството заради това тц тц

  2. Ясно от къде идва и заглавието на романа на италианският писател Умберто Еко: – ” Името на розата” в който се споменава за този мистичен псевдодуховен орден.

Отговор