Ед Харис: Второстепенният главен герой

Ед Харис
Ед Харис е признат за един от най-талантливите холивудски актьори.

Ед Харис е признат за един от най-талантливите актьори на нашето време. Първата си роля изиграва, когато е едва 8-годишен. Снима се във филм, специално заснет за телевизията. А още преди да се запознаем с него от големия екран, Ед Харис вече е популярен и доказан актьор в театралните среди. И дори след като става известен киноактьор, той продължава изявите си на театралната сцена. Дори получава награда Оби за своята работа в театъра.

Ед Харис във филма "истинските неща".
Ед Харис във филма “истинските неща”.

Колкото до дебюта му в киното, той е през 1980 г. Ед Харис получава първата си по-голяма роля във филма Borderline. Но истинският успех за звездата идва 3 години по-късно, когато се превъплъщава в образа на астронавта Джон Глен в Истинските неща.

Някои от най-добрите филми в кариерата на Ед Харис

са именно Истинските неща (1983), Бездната (1989), Гленгъри Глен Рос (1992), Аполо 13 (1995), Шоуто на Труман (1998), Полок (2000), Враг пред портата (2001), Красив ум (2001) и други.

Гленгъри Глен Рос например събира в екипа си цяла плеяда от известни холивудски актьори – Джак Лемън, Кевин Спейси, Алек Болдуин, Ал Пачино, Ед Харис и др. За ролята си в Аполо 13 пък, макар и поддържаща, Харис получава множество номинации за Оскар, Златен глобус, както и други престижни кино отличия.

"Полок" е режисьорският дебют на Ед Харис.
“Полок” е режисьорският дебют на Ед Харис.

В Полок освен главната роля, режисурата и продуцентската част от изпълнението на проекта също принадлежат на Ед Харис. Именно този филм е и неговият режисьорски  дебют. Полок проследява живота, кариерата и дълбоката душевност на едноименния художник – Джаксън Полок. А Харис получава и първата си номинация за

Оскар в категория Най-добър актьор

“Още щом се качих на сцената, вече не исках да правя нищо друго с живота си, освен да играя. Винаги ми е харесвало вниманието, което получаваш, ако се занимаваш със спорт, но актьорското майсторство удовлетворява тази потребност дори още по-добре.”– споделя той.

В много от филмите талантливият американец е избиран да играе не главни, а второстепенни роли. Това обаче не е причина да се съмняваме в таланта му. Ни най-малко. Изпълненията му са повече от брилянтни. Затова и винаги очароват зрителите и задълго се запечатват в съзнанието им.

Как започва всичко?

Ед Харис е един от дуайените в киното.
Ед Харис е един от дoайените в киното.

Ед Харис се появява на белия свят на 28 ноември 1950 г. в Енгълуд, щата Ню Джърси. Рожденото му име е Едуард Алън Харис, но от години никой не го нарича така. Майка му Маргарет е туристически агент, а баща му Робърт (Боб) се подвизава едновременно като професионален певец и работник в книжарница. Харис има двама братя – Пол и Робърт. Той е средният син в семейството. В ученическите си години

активно се занимава с футбол

и дори става капитан на отбора. Не след дълго обаче започва да се увлича по актьорското майсторство, което от хоби полека-лека се превръща в негова професия. Харис смята, че актьорството навремето му е помогнало да се справи със срамежливата си и доста стеснителна природа.

В личен план

Ед Харис се жени за актрисата Ейми Мадиган на 21 ноември 1983 г. Двамата се запознават по време на снимките на филма Places in the Heart. Ейми по-късно става част и от авторския му проект Полок.

Ед Харис със съпругата си Ейми Мадигън.
Ед Харис със съпругата си Ейми Мадигън.

Появяват се заедно и в Once Fallen, който излиза през 2010 г. Ед Харис и съпругата му имат една дъщеря – Лили Долорес. Тя се ражда, когато актьорът е 42-годишен. Лили, също като родителите си решава да отдаде живота си на актьорската професия.

През 2001 г. Харис влезе в класацията за 50-те най-красиви хора в света. И това едва ли ще изненада някого. Най-отличителни за него са дълбоките, сини очи, в които сякаш като в океан можеш без проблем буквално да потънеш и да се удавиш. Своята звезда на Холивудската алея на славата пък получи през 2015 г. Веруюто на талантливия актьор в неговия професионален път, както самият той споделя е:

Актьорското майсторство не е състезание за мен. Едно от първите неща, които разбрах за него беше, че единственият човек, срещу когото се състезаваш, докато играеш си самият ти.”

Харис в един от най-новите си проекти - сериалът "Западен свят".
Харис в един от най-новите си проекти – сериалът “Западен свят”.

И Ед Харис е повече от добър в това съревнование. Новата надпревара, в която се е впуснал, носи името Западен свят. В телевизионната поредица на HBO той си партнира с друга кино легенда – сър Антъни Хопкинс. Това като че ли ни стига. И няма никакво значение на кого каква роля е поверена. Защото и Хопкинс, и Харис са от актьорите, които винаги играят като за Оскар. Винаги. Независимо дали са главни или второстепенни герои.

Прочетете и историята на друга култова фигура от света на киното – не американското, а английското… Колин Фърт.

Отговор