Резиденция Баба: Лаптоп в овчарска торбичка

Резиденция Баба
Резиденция Баба - една инициатива, която цели да съхрани миналото. Снимка: Резиденция Баба

Някои вече нямаме баби, други не сме имали село или то е останало толкова далеч в миналото, че няма при кого да се върнем там. А точно в селото, при баба и дядо, са най-цветните дни. Там са най-сладките приказки, най-вкусните манджи, най-хубавите сънища, най-веселите моменти.

Резиденция Баба
Кога последно сте виждали такава картинка на живо? Снимка: Анастас Търпанов

Позабравили сме това, но лесно можем да си го припомним. Въпреки, че част от селата са загубили своята идентичност, останали са с празни улици и къщи със зеещи счупени прозорци, има много, които са пълни с живот и съкровища. Оказва се има и млади хора, които са готови да ги открият и споделят.

От Lifebites.bg решихме да ви запознаем с инициативата на неправителствената организация Фабрика за идеи –

Резиденция баба

Началото е през лятото на 2015 г. 17 момичета и момчета от града заминават на приключение в четири от обезлюдяващите се родопски села – Джурково, Югово, Манастир и Дряново. Първо преминават обучение, защото задачата им няма да е само да похапват вкусни бабини гозби, а и да правят етноложки проучвания.

Живеейки с местните хора те трябва да събират съкровищата на миналото. Приказки, песни, обичаи, рецепти, занаяти, да ги опишат и научат, за да ги запазим. Може да ви се стори сложно, но не е. Защото всички баби и дядовци обичат да разказват, да поучават по онзи прекрасен начин, който ни кара отново да се чувстваме на 10 години.

Резиденция Баба
От ръцете на баба. Снимка: Резиденция Баба

Дните на проекта не минават само в приказки. Идеите на младите и опитът на старите направиха възможни доста нови неща.

Вече са факт:

  • първият албум на великолепната група за автентичен фолклор Дряновските баби,
  • първото социално предприятие за износ на ръчно тъкани продукти от жените в селата,
  • нова еко-пътека,
  • камбана над параклиса Св. Богородица в село Манастир,
  • детска игра базирана на български шевици.
Резиденция Баба
Да си припомним доброто старо време. Снимка: Резиденция Баба

Покрай Резиденция Баба децата от град Лъки получиха обучение по програмиране с финансиране от Google, а старата фурна в село Джурково заработи отново. Не на последно място всеки един от участниците в проекта, независимо от възрастта си, намери нови приятели.

Тази година Резиденцията продължава на ново място. Младите хора ще прекарат един месец в няколко села в най-бедния район на България – Северозапада. Това е и най-неизследваната от етнололози части в страната ни. До 3 октомври 2016 г. градските момичета и момчета ще живеят в селата Косталево, Паволче и Челопек, за да открият, опишат и запазят тамошните съкровища, а и за да създадат заедно с местните хора нови. Сред тях може и да е овчарската торбичка за лаптоп.

Повече за Резиденция Баба можете да прочетете на сайта на Фабрика за идеи и на страницата на проекта във Фейсбук.

Вижте още: Приеми ме на село

Отговор