Поколението, което не може да свари яйце

0
поколението
Една трета от днешните абитуриенти не само няма да стане следващия Джейми Оливър, но и не знае как да сготви яйце.

Те не могат да готвят. Нито да чистят. Не могат дори да смятат! Но Wi-Fi  и 4G са им в кръвта, а ДНК кодът им е неразривно свързан с интернет. Представям ви тъчскрийн поколението. Онова, което днес е на прага на своята зрялост и което е израснало с храната на мама, баба или такава, поръчана с доставка до вкъщи.

Малко от неговите представители знаят как да си направят салата, камо ли да отгледат зеленчуците за нея. За сметка на това се смята, че са

поколението с най-голям интелект

Някои от тях пишат компютърен код още на 6 години. Само че тези дигитални гении са като с вързани ръце, когато се наложи да напомпат гума на колело (ако изобщо могат да го карат), да пуснат пералнята или да оправят легло. Все едно да ги накарате да идат до Луната. Просто нямат идея как!

Доказват го и редица експерименти и проучвания през последните няколко години. Като това на британската асоциация The Guide. По негови данни една трета от днешните абитуриенти не само няма да стане следващия Джейми Оливър в кухнята, но и не знае как да свари яйце.

Някои опитали да използват микровълновата

Други не осъзнавали колко точно време отнема за сваряването. Една пета от участниците в експеримента смятали, че яйцето е готово на втората минута.

Битката с пералнята също се оказала епична. 35% от 18-годишните не били наясно как да сортират мръсните дрехи, нито как да ги сгънат после, а 42% се чудели откъде да започнат с гладенето на риза. Дори правенето на чай или на сандвич за закуска и купуването на билет за влак били кауза пердута.

поколението
На новото поколение му липсват умения, необходими за една самодостатъчна зряла личност.

Показателно е и че от живота на родените след 2000 г. изчезва знанието за това,

как се пише писмо

По този повод Ана Тейлър от Дейли Телеграф разказва за своя приятелка, която накарала 16-годишния си син да изпрати картичка за благодарност на техен близък. Момчето нито знаело как да изпише адреса на плика, нито имало представа къде да залепи марките и къде да пусне пратката. “Той използва само имейла и приложенията за чат”, оправдава го майка му.

Не сме първите, сравняващи основните умения, които владеят различните поколения.

Еволюцията, все пак, означава промени

Още преди няколко години социалният изследовател Марк МакКриндъл публикува доклад за поколението Y. Заради изнесените данни някои се подиграха на децата от новото време, че не могат да оправят течащ кран, да монтират лавица, да запалят огън или да сменят маслото на колата. Днес знаем, че за всичко това има професионалисти, на които можем да разчитаме. Срещу заплащане, разбира се.

Притеснителното в случая е, че основните умения, които куцат на тъчскрийн поколението, са свързани много повече с храненето и грижата за себе си, отколкото с бита на ремонтите. Или, както казва МакКриндъл:

“Децата ни могат да построят вълшебен свят в Minecraft, но растат, без да са овладели традиционни похвати, необходими за оформянето на самодостатъчна зряла личност.”

В тяхна защита

трябва да кажем обаче, че всички участници в едно от проучванията по темата са успели да свържат Blu-ray Player с Wi-Fi рутер. И че много от тези деца имат далеч по-невероятни качества по отношение на дигиталния свят.

поколението
Само едно на пет деца е научено да приготвя нещо за ядене вкъщи. Останалите четири разчитат на пакетирани храни.

Онова, което им липсва, за да не се превърнат в роботи, е по-добра връзка с родителите. Доказва го и проучване на психолози сред момичета на възраст между 8 и 15 г.

Заключението от него е, че тези деца изпращат много по-често текстови съобщения до приятелките си, отколкото се чуват с членовете на собствените си семейства. Нищо чудно, че само едно на пет деца е научено да приготвя нещо за ядене вкъщи. Останалите четири разчитат на

полуфабрикати и фаст фууд

Разводите, довели до семейство от един родител (който обикновено е работеща майка) също допринасят за това. Дали отсъстващият родител е отговорен за това, че една пета от децата никога не са провеждали истински задълбочени и смислени разговори у дома? Може би.

„Никой не ме е учил да готвя. Няма значение. Просто отиваш в магазина и купуваш някакъв пакет. Готвенето е загуба на време“, казва едно от момичета на анкетьора си. По време на интервюто телефонът ѝ не спира да звъни. Така е и при повечето от останалите деца. Някои директно заявяват:

“Без телефон и без кредитна карта с мен е свършено!”

Уви, излиза, че революцията в технологиите не улеснява живота. Или поне не по очаквания от нас начин. Човечеството ще продължи да съществува и без варени яйца и изгладени ризи, естествено. Но колко от вас биха искали да доживеят такъв свят?


Вижте още… Как ни съсипват модерните технологии?

СПОДЕЛИ
Предишна статияБръчките – плитка, когато се усмихваш широко
Следваща статияБаща вкъщи: Истината за гледането на децата
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор