Проект щастие. Или 10 начина да потърсим нашето

проект Щастие
Всеки от нас трябва да завърши сам своя проект Щастие

Гретчен Рубин е създателка на нещо, което се оказва специално за много хора по света – т. нар. Проект щастие. Американската писателка има всички основания да се чувства щастлива. Омъжена е за голямата си любов. Има две прекрасни деца. Работата ú доставя удоволствие. Приятелите ú са страхотни. Живее в града, за който винаги е мечтала – Ню Йорк. Въпреки това често избухва пред половинката си и лесно се обезкуражава след най-малкия неуспех.

Гретчен си поставя задача да открие как да стане по-щастлива. Една година по-късно американката излага десет лични постулата, чрез които смята, че е успяла да постигне целта си. Така се ражда

нейният Проект щастие

Книга, която преди да бъде издадена, върви като блог, а след като излиза на пазара се превръща в бестселър в Америка и в движение в световен мащаб. Хората в различни точки на земното кълбо се срещат и разговарят за това какъв е техният личен Проект щастие и как са успели да направят живота си по-пълноценен и балансиран.

GretchenRubin2
Гретен Рубин – създател на Проект щастие Снимка: http://www.gretchenrubin.com

Ето десетте урока, които е научила Гретчен Рубин за 12-те месеца, през които е търсила път към истинското щастие:

  1. Не започвайте от прекалено дълбоко

“Когато стартирах проекта си за щастието, доста бързо осъзнах, че вместо да се впускам в дълга ежедневна медитация или да отговарям на сложни въпроси за идентичността си, е по-добре да се насоча към основни неща като това да си лягам в подходящи часове и да не огладнявам твърде много. Науката подкрепя твърдението ми. Тези два фактора оказват голямо значение върху щастието.”


2. Не изпращайте слънцето с гняв

“Винаги съм се стремяла да вентилирам всяко свое дразнение възможно по-скоро и да се освободя от всичките си лоши чувства преди да си легна. Проучвания показват, че идеята за катарзис на гнева са празни приказки. Изразяването на гняв, свързан с по-маловажни, мимолетни дразнения просто увеличава лошото усещане, докато обратното често позволява да го разсеете.”


3. Чувствата са следствие на действия

“Ако не се чувствам много добре, преднамерено се държа по-весело и накрая осъзнавам, че наистина съм по-щастлива. Ако съм бясна на някого, правя нещо мило за този човек и усещам как отношението ми към него се променя в положителна посока. Тази стратегия е необикновено ефективна!”

o-HAPPY-facebook
А вие имате ли собствен Проект щастие?

4. Предизвикателството и непознатото са ключови елементи от щастието

“Мозъкът се стимулира от изненадата и успешно се справя с непредвидени ситуации като дава мощно усещане на удовлетворение. Хората, които правят нови неща – учат игри, пътуват в непознати места, са по-щастливи от хората, които се придържат единствено към неща, в които се чувстват сигурни. Често си повтарям: “Наслаждавай се на възможността да се провалиш и се захващам да се справя със задачите, от които ме побиват тръпки.”


Прочетете още… Как чистенето у дома ме научи на щастие


5. Често нещата, с които избирам да се поглезя, не са добри за мен

“Удоволствието трае една минута, а след нея настъпва момента на чувството за вина и загубата на контрол, както и други негативни последици, които превръщат деня ми в още по-лош. Признавам, лесно е да си кажеш – чувствам се добре след няколко чаши вино… един вкусен ванилов сладолед… цигара… нов чифт дънки… Но вместо това, може би е по-добре да задържиш положението и да се замислиш дали наистина тези неща ще те накарат да се чувстваш добре като цяло.”


6. Купете си малко щастие

“Нашите основни психологически нужди включват нуждата от обич, сигурност и признание на това, което правим. Също така всеки от нас иска да притежава чувство на контрол. Парите не запълват автоматично тези изисквания, но със сигурност могат да помогнат.

Научих се да търся начини и да харча парите си така, че да оставам по-близо до семейството и приятелите си, да подобрявам здравословното си състояние, да работя по-ефективно, да намалявам източниците на раздразнение и душевен дискомфорт, да подкрепям важни за мен каузи, да обогатявам опита си. Например – когато сестра ми се омъжваше, реших да си купя нов, хубав фотоапарат. Беше скъп, но ми донесе много приятни и щастливи моменти.”


three-bags
Противно на клишето, че парите не могат да купят щастие, създателката на Проект щастие твърди, че това не е съвсем така.

7. Има два типа хора в зависимост от начина на взимане на решения

“Едните взимат решение, когато са изпълнени критериите им. Когато намерят хотел или сос за спагети, които притежават търсените от тях качества, те са доволни. Докато вторите искат да вземат възможно най-доброто решение. Дори и да видят велосипед или раница, които отговарят на изискванията им, те не могат да решат дали ги искат, тъй като не са проверили какви са останалите им възможности. Първият тип хора са по-щастливи от тези, които влагат време и енергия в проучване и често се притесняват за избора, който са направили. Понякога достатъчно доброто е просто достатъчно добро.”


8. Правете упражнения, за да подобрите енергията си

“Колко често само съм си казвала: “Твърде уморена съм, за да отида до фитнеса.” Трябва да знаете, че физическото натоварване е един от най-добрите начини да подобрите насторението си. Дори и десетминутна разходка може да ме накара да се чувствам по-добре.”


9. Престанете да се заяждате

Знаех, че заяждането ми на дребно не е най-доброто нещо на света, но си мислех, че ако спра, мъжът ми никога няма да свърши нищо вкъщи. Грешка! Ако не казвам нищо, той ще свърши повече работа. Освен това се почувствах изненадващо по-щастлива от факта, че спрях да мрънкам и да го дразня. Не бях осъзнала колко заядлива и ядосана се чувствах в резултат от цялото това поведение. Вместо това започнах да използвам следните положителни похвати: безмълвни подсещания (например оставях нова крушка за лампа на шкафа), използването на една единствена дума (казвах само “Мляко” вместо да говоря с часове), спрях да настоявам нещо да бъде направено според моя график, и най-работещото от всички – започнах да правя нещата сама.”


10. Направете нещо

“Някои хора предполагат, че щастието е най-вече въпрос на темперамент. Вярно е, че генетиката играе голяма роля, но около 40 % от нивото на нашето щастие се крие в контрола ни. Отделете време да реагирате и да предприемете конкретни стъпки, за да направите живота си по-щастлив и това наистина ще подейства. За начало използвайте съветите ми, за да започнете своя собствен проект „Щастие”. Обещавам ви, че няма да отнеме цяла година.”


Повече за авторката и нейните книги четете тук: http://www.gretchenrubin.com

Отговор