Невероятните жени вдъхновителки – част II

1
невероятните жени
Елинор Рузвелт, Мери Шели и Гала...

Невероятните жени са вдъхновителки за влюбените в тях творци. Вече се убедихме в това с 5-те вълнуващи примера на двойките Неруда, Чаплин, Чърчил, Хичкок и Фидцджералд. Всички те са и красиво доказателство, че дамите могат да бъдат лакмус за това, що за човек споделя живота си с тях.

Припомнят ни твърдението, че мъжете са това, което е жената до тях. Вижте например

невероятните жени на Пушкин, Висоцки, Есенин

Сравнени с онези до Сталин, Хрушчов, Брежнев. Дамското присъствие е съвсем различно, нали? (Музите на руските поети и писатели е цяла отделна тема, която заслужава внимание)

Напомнят ни също и че има още като тях. Истории, в които ще се потапяме винаги с любопитство и широко отворени за любовта очи. Любов за пример – онази на известните мъже и техните музи. Но и любов, каквато само кръвната връзка може да обясни. Откриваме всичките ѝ вариации в днешните 5 истории за велики мъже, в чиято сянка откриваме не по-малко велики жени.

  1. Олимпиада, жената зад Александър Велики

Двойката им не е брачна, но е класически пример за това, колкото може да постигне един мъж, когато зад гърба му винаги застава силна жена. В случая – мама.

невероятните
Паметникът на Олимпиада и Александър Велики във Виена.

Няма съмнение, че този конкретно е бил велик. Колко хора могат да се похвалят, че са управлявали целия свят? Александър би направил крачка напред в отговор на този въпрос. Владеел е територии от Европа, Африка и Азия. И е отговарял само пред един човек: Олимпия, неговата майка.

Била е сила, с която всеки се съобразявал. Името ѝ (в чест на Олимпийските игри от 356 г. пр. Хр.) било споменавано със страхопочитание. Все пак е била виновна за немалко убийства в македонския двор, като мотивът винаги е бил укрепване властта на сина ѝ Александър. Включително, може би, и убийството на съпруга ѝ, който възнамерявал да я замени с нова жена. А също и на… другите ѝ две деца от него – пожертвани, за да няма Александър съперници за трона.

  1. Мери Мъди Емерсън, най-добрата леля за един гений

невероятните
Лелята на Ралф Емерсън – Мери, го тласнала към поезията.

Още от дете бъдещият мислител и поет Ралф Уолдо Емерсън е бил заобиколен от силни, свободомислещи жени. След смъртта на бащата му (починал, когато Ралф бил едва на 8 г.) грижите за него и четиримата му братя поела не само майката, но и лелята – Мери Мъди Емерсън. Мери дори заживяла у тях, за да помага.

Била много интелигентна и религиозна и влиянието ѝ се оказало най-силното вдъхновение за младия Емерсън. Окуражавала го да чете поезия, да забелязва красотата на нещата, да почита природата. А също и да прави онова, от което се страхува. Тя можела да танцува на музиката от собственото ѝ въображение и владеела силата на дълбокомислието. Научила Ралф да си води дневник. От нея Емерсън черпел много от идеите и мислите за своите есета. Самият той определял писането на леля си като толкова талантливо, че сякаш е сън.

  1. Елинор Рузвелт, най-влиятелната Първа дама

Съпругата на 32-ия американски президент Франклин Рузвелт и племенница на 26-ия – Теодор Рузвелт, има дълъг опит като Първа дама (12 години!).

“Всеки ден прави по нещо, от което те е страх”

разсъждавала тя, в духа на лелята на Емерсън. Бракът ѝ с нейния пети братовчед – Франклин, определено е смела крачка. Въпреки протестите на родителите им, 19-годишната Елинор и 21-годишният Франклин се венчаят. А до олтара я отвежда президентът на САЩ – нейният чичо Теодор.

невероятните
Още една от невероятните жени зад големите мъже в историята ни – Елинор останала докрай зад Рузвелт и влиянието ѝ се усещало.

Съпругът ѝ става една от най-влиятелните личности на миналия век (с най-дълъг мандат, той е единственият президент, избиран повече от два пъти на този пост). Елинор обаче

излиза от сянката му

и го задминава по популярност.

Само че в първите години от брака им е изтощена. Може би раждането и отглеждането на шестте им деца (от които губят едно) разклаща семейните им отношения. Може би вина имат и изневерите – доказани и недоказани. За да успеят двамата да стъпят в Белия дом, се налага да запазят поне фасадата на брака си. И в тази съзаклятническа мисия, Франклин и половинката му откриват в другия приятел и съюзник.

Така Елинор остава докрай зад своя мъж и пропагандира реформите му. Ще бъде запомнена и с това, че е първата Първа дама, започнала да дава всяка седмица пресконференции. Благодарение на нейното влияние Рузвелт назначава 28 жени на високи постове в правителството.

  1. Мери Шели, писателката в сянка

невероятните
Мери Шели оставила на литературата не само “Франкенщайн”. Но това не е причина да не я включим в списъка с невероятните жени в човешката история.

Тя все е била в сянката на велики писатели и политически активист. От нейните известни родители – английските философи Уилям Годуин и Мери Уолстънкрафт, до нейния съпруг – известния Пърси Шели, и най-добрия му приятел – Лорд Байрон.

Но и тя е оставила впечатляващо литературно наследство. Романът ѝ Франкенщайн е само един от многото готически, апокалиптични и исторически произведения. Била е автор и на политически статии, на пътеписи. Двамата с Пърси много пътували – били

номадска двойка творци

Обиколили цяла Франция с карета, на муле, пеша. Стигнали и до Швейцария. Живели са и в Италия. По време на всички техни пътувания са създали приятелски кръг от съмишленици. В едно от летата им, прекарано на Женевското езеро заедно с други писатели и именити учени, се ражда и идеята за Франкенщайн.

След смъртта на Пърси, Мери полага огромни усилия, за да редактира и публикува творчеството му. Благодарение на нея то намира широка публика.

  1. Гала, музата на Дали, Ернст и Елюар

Още едно име, което да прибавим в списъка с невероятните жени вдъхновителки на големи мъже! Съпругата на френския поет Пол Елюар, а по-късно и на художника Салвадор Дали, трябва да е била забележителна личност. Защото освен тях, е вдъхновявала и други. Например германския художник Макс Ернст.

Определено е била страстна, решителна и невероятно начетена. Качества, с които взима ума на младия Елюар, когато го среща в Швейцария, където е дошла да лекува туберкулозата си. Тъкмо заради нея той усеща порива да пише любовна поезия.

невероятните
Гала става не само съпруга на Дали, но и единствена моделка в творчеството му.

Женени вече 4 години и родители на една дъщеря, Гала (с ударение на последната сричка, както е настоявал Елюар) и съпругът ѝ гостуват на Макс Ернст в Германия. Художникът също е запленен от Гала и тя не само му позира, но и му става любовница. Заформя се

любовен триъгълник

който се премества с всичките си три “ъгъла” във Франция.

Но ето че на сцената се появява 10 години по-младият от Гала испански художник Салвадор. Той ѝ дава не само фамилията си (Дали сключват брак, въпреки че баща му е против), но и я превръща в единствения женски модел в творчеството си.

Защото тя била първата, която видяла гения в него. Била му не само жена, муза и модел, но и майка, секретар, мениджър. Грижела се за всичко. Затова и картините му са подписани с Гала – Салвадор Дали.

Признание, за което повечето жени вдъхновителки не са и мечтали!

Прочетете още… за вдъхновяващите жени, които промениха света

СПОДЕЛИ
Предишна статияЗа първи път – от смелост и любов към теб
Следваща статияВлюбен във вятъра – замък, изваден от приказките
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

1 КОМЕНТАР

  1. Страхотна статия! Поздравявам ви Агент 3.14. Продължавайте в същия дух. ☺

Отговор