Помогни по Коледа – подари усмивка

Вижте кампаниите, в които всеки от нас може да се включи и да внесе светлина в тунела на човек в нужда

Снимка: JanetR3 via Foter.com CC BY

Навън не е снежно, дори не е толкова студено, колкото се предполага да бъде през декември. Това обаче няма особено значение, защото едно нещо така или иначе е сигурно – до най-обичания и чакан празник – Коледа, остават броени дни!

Предпразничната треска преобразява не само градовете, но и душите ни. Безброй светлини придават нов облик на иначе така сивите улици и булеварди, а еуфорията постепенно ни завладява. Премеждията, трудностите и несполуките, с които сме били принудени да се сблъскаме през годината, сякаш остават на заден план, позволявайки ни да се насладим на красотата на мига.

Каква е рецептата за магия на коледните дни?

Каква е причината украсата, елхите и подаръците – тези на пръв поглед „външни“ характеристики на празника да се отразяват така силно на нашите емоции?

Сами по себе си тези неща не са способни да ни донесат щастие. Не те правят Коледа така специална за всички ни. В основата сме самите ние и по-точно – хората около нас – онези, за които мислим непрестанно, онези, с мисълта за които се будим, онези, за чието съществуване сме благодарни, онези, с които искаме да прекарваме тези радостни моменти… Или накратко – онези, които обичаме. Всички приготовления и подаръци не са нищо повече от външното проявление на чувствата, които носим в себе си. И те не биха имали тази стойност, ако не целяха да предизвикат нечия усмивка.

Снимка: comedy_nose via Foter.com / CC BY
Снимка: comedy_nose via Foter.com / CC BY

Суетейки се около приготовленията за празниците, често не успяваме да си дадем сметка за това, че мнозина нямат това приповдигнато настроение. Забравяме, че не всички са в състояние да почувстват коледния дух. За жалост не са малко хората, които не могат да си позволят да посрещнат празника или просто няма с кого да го направят. Онези, за които

Коледа не е нищо повече от поредния ден,
в който трябва да се борят за оцеляването си

Слава Богу, съществуват хора, които се опитват да помогнат на борещите се за съществуването си.

По традиция в края на годината благотворителните кампании стават повече и по-популярни и тази година не е изключение. Вярвам, че не е нужно много, за да помогнеш на човек в нужда. Необходими са единствено човечност и желание. Затова и ви предлагам няколко достъпни кампании, в които всеки един от нас може да се включи, да внесе светлина в тунела на човек в нужда:

pen

1. Подари коледна вечеря на пенсионер в нужда.

Идеята е на 21.12 всеки, който има желание, да подари топла вечеря на пенсионер в нужда или просто да напазарува за него продукти от първа необходимост.

За повече информация вижте Фейсбук страницата на инициативата.

2. Благотворителна работилничка за деца.

Всеки желаещ може да изработи коледни картички и сувенири, с което да се съберат средства за фондация “Надежда за малките”.

Повече може да разберете ТУК.

dobrovolec

3. Holiday Heroes търси доброволци. Стани празничен ГЕРОЙ!

В периода 19.12 до 22.12 Holiday Heroes има нужда от хора, които да доставят празнични пакети на хора в нужда в различни български градове.

Открийте повече информация на официалната фейсбук страница.

12341055_10206539258814874_8581935640107708913_n
4. Благотворителен метъл концерт за малкия Валери.

Концертът набира средства за лечението на малкия Валери, страдащ от спинална мускулна атрофия – тип 1. Всеки желаещ може да помогне, закупувайки билет за концерта.

Прочетете още ТУК.

5. DMS кампания “Стани семеен добродеятел”.

Фондация „За нашите деца“ има за цел да предотврати изоставянето на деца в България, осигурявайки на семейства специализирана социална, психологическа и рехабилитационна помощ.

Всеки желаещ, може да подкрепи каузата, изпращайки SMS с текст на латиница DMS DETSTVO на номер 17 777.

Животът е загадка и всеки наш ден е обвит в мистерия. Никой не е застрахован от трудности, затова най-нормалното и човешко нещо е да помагаме на изпадналите в нужда. Това не ни коства особено много, но придава по-голям смисъл на житейския ни път.

1 КОМЕНТАР

Отговор