Как да подобрим брака си в 5 лесни стъпки

да подобрим брака си
Днес ви предлагаме 5 лесни съвета как да подобрим брака си.

Бракът е свещен съюз и в началото всичко изглежда розово – като по филмите. С течение на времето обаче във всеки брак или сериозна връзка се появяват банални проблеми, нервни изблици, скандали, неразбирателства и т.н. В някои случаи нещата стават необратими и хората се разделят. В други са нужни просто малко усилия, за да се преодолеят празнотите, дистанцирането, дразненето от дребните несъвършенства в характера и поведението на половинката ни. Затова днес потърсихме отговор на въпроса как можем да подобрим брака си. Предлагаме ви няколко лесни стъпки, които могат да ви  помогнат по пътя.

прегръдка
Прегръщайте се и се целувайте по-дълго.

Прегръщайте се и се целувайте по-дълго

В дългите връзки или бракове прегръдките и целувките често стават механични или с времето почти изчезват. Брачният терапевт Ким Блекхам казва:

„Често целувките и прегръдките стават механични и бързи“.

Окситоцинът, химикал, който телата ни отделят, когато се докосваме един друг, свързва емоционално хората, добавя още той. Затова е важно да се прегръщаме и целуваме колкото се може по-често и по-дълго. Рецептата, която терапевтът предлага е прегръдките да продължават поне 2 минути, а целувките най-малко 30 секунди. Не е нужно да ползваме таймер, разбира се! Просто да имаме едно наум, че удължаването на гушкането и целувките ще ни помогне да подобрим брака си. Според Блекхам резултатите ще се усетят незабавно и си струва да опитаме.

Разхождайте се заедно   

Това звучи елементарно, но истината е, че много двойки забравят да го правят и така се лишават от един от най-големите си козове за скрепяване на връзката. Блакхам обяснява:

„Самият акт на ходене в една и съща посока може да ви помогне да се чувствате така, сякаш сте в един отбор и искате един и същ резултат“.

Физическото насочване към едно място ви кара да бъдете психически синхронизирани; все едно стоите заедно, вместо да се изправяте един срещу друг. Колкото до самият акт на ходенето – той ще допринесе за цялостното ви по-добро физическо и психическо състояние, а чистият въздух определено ще проясни съзнанието ви.

Сядайте един до друг

Ким Блакхам твърди, че ако искаме да подобрим брака си, трябва винаги да сядаме един до друг с партньора си, а не един срещу друг. Според него позицията един срещу друг излъчва скрита агресия. Освен това ни лишава от възможност за близост и контакт с човека отсреща. Така че независимо дали вечеряте вкъщи, отивате на гости, излизате на бар или се возите в градския транспорт постарайте се да сядате до своята половинка. Това е сигурна стратегия, благодарение на която можем

да подобрим брака си

В тази стъпка е важно да отбележим още, че тази близост е не само физическа, но и емоционална. Освен това предразполага към нежни докосвания на ръцете или други видове телесен контакт.

Записвайте малките неща

За да подобрим брака или връзката си, е нужно да направим още едно малко усилие, съветва Блакхам. Да записваме малките добри жестове, които партньорът ни прави към нас. Независимо дали става дума за комплимент, букет цветя или

да подобрим брака си
Записвайте малките неща.

друг жест на внимание, проявен към нас, е хубаво да записваме това в тетрадка, за да имаме по-пълна възможност да го оценим и да му отдадем необходимото внимание. Експертът в сферата на връзките и лицензиран психотерапевт Кристина Стайнорт-Пауъл казва:

„Много пъти, особено при дългосрочни връзки, малките неща, които партньорите ни правят за нас, се пренебрегват, което в крайна сметка води до това те да се чувстват недоволни“.

Правенето на подобен списък ще ви накара да се чувствате благодарни за малките ежедневни жестове. А ако решите да го споделите и с половинката си – това ще накара него или нея да се почувства оценен и забелязан.

Оставете телефоните настрана

Този съвет вероятно е нещо, което и сами сте усещали, че трабва да направите. Надничането или зомбирането в телефона ви изважда от настоящия момент. То е признак за незаинтересованост към половинката ви в момента и знак, че не се интересувате от това, което тя прави или казва в момента. За да подобрим брака си е хубаво вечер, когато останете насаме вкъщи с партньора си, да оставите телефоните далече от вас и да си обърнете необходимото, скрепяващо внимание. Да стоите далече от екраните и да присъствате тук и сега – в настоящия момент.


Вижте още: 9 стъпки как да станеш по-добър човек

Отговор