Време за почивка: Пет идеи за пикник в София

0
пикник в София
На пикник в София

Ако искате да се възползвате от последните топли дни от годината, които предстоят, няма нужда да биете път до черноморските ни курорти или до съседна Гърция. Идеята да си спретнете пикник в София не е за пренебрегване!

Предлагаме ви пет предложения за подобна авантюра. Всяко от тях би било перфектното място, на което да опънете едно одеяло, да извадите тъкмо приготвения зарзават и да разпуснете качествено.


Паркът на красотата

По-познат като градинката зад Хилтън, паркът на красотата предлага перфектната възможност за един съвсем задоволителен пикник сред природата. И то в границите на София. Там ще се чувствате съвсем на място по две причини. Първо, можете да стигнете с всяка вариация на градския транспорт, която ви дойде на ум, а и магазини в околността не липсват, така че дори и да забравите нещо – няма нужда от паника,

всичко е поправимо

Вторият силен коз на градинката зад Хилтън е фактът, че хората там са толкова рядко явление, че изобщо няма да се смутите в случай, че решите да си отворите бурканче домашни люти чушлета, например.


Полянката пред хижа Момина скала

За тези от вас, които предпочитат по-отдалечените пикник локации, без много чудене могат да се отправят към полянката пред хижа Момина скала. Макар и при особено добро време да има вероятност да срещнете съседа, шефа, както и племенника на чинката на втората братовчедка на майка ви, полянката все пак не е за изпускане.

Да, малко по-пренаселено е, отколкото бихме желали, но пък чистият въздух и преките слънчеви лъчи са в пъти повече от посетителите. В допълнение можете да се разходите сред природата, да изпиете едно кафе в хижата, или просто да поиграете волейбол с приятели.


Борисовата градина

11938196_10206478701239935_1329374511_n
Борисовата градина е подходяща за пикник в София. Снимка: Теодор Насков

Колкото и да въртим и да сучем, няма как да отречем, че Борисовата е идеална за

пикник в София

Не ú липсва нищо. Нито подходящи полянки, на които да се разположите, нито магазинчета за попълване на провизиите, нито забавления за най-малките, които гарантирано ще изхабят малко от постоянната си енергия. Борисовата ще ви порадва с непрекъснатия си кипеж без да ви го натрапва. Ако имате късмет, ще ви срещне с наистина добри улични музиканти, на секундата ще ви намери четвърти човек за белот и гарантирано ще ви предразположи да си прекарате добре.


Плана планина

Не толкова популярна дестинация, която обаче си струва да се види. Ако се поразровите в интернет ще видите, че можете да стигнете и с автобус №70, което обаче остава непотвърдена информация. Преимуществата на Плана планина са живописните маршрути, които определено ще грабнат сърцето на всеки ентусиаст, склонен да ги извърви и множеството полянки, на които просто няма как да не си опънете едно одеалце.

Интересни места, които можете да посетите, докато сте там са Кокалянския манастир, изграден по времето на цар Самуил (11-и век), Алинския манастир, разположен на Манастирска река, както и астрономическата обсерватория за космически изследвания, която определено си заслужава да се види, макар и отдалече.


Докторската градина

11206960_10207556411293946_5149532986713526605_n
Докторската градина е едно от любимите места на младите хора в столицата. Снимка: Теодора Цанева

Доста оживено напоследък място. Не е голямо, но за сметка на това е красиво през всеки сезон от годината. Името си паркът получава заради намиращия се в него Докторски паметник, изграден преди близо век и половина. След последните ремонти градината е доста освежна и приятна не само за разходка, но и за пикник! Модернизацията го е снабдила с катерушки, пързалки и други занимавки за деца, което би направило престоя на родителите значително

по-лежерен и симпатичен

Друго важно предимство на Докторската градина е локацията ú. Всеки знае къде, как да стигне до нея и това не би представлявало никаква трудност. Невероятно е, че в сърцето на София, където между едни от най-емблематичните столични улици са заключени куп исторически забележителности, има такова зелено и отнасящо те в друга планета кътче!

Не му мислете! Нарамвайте кошниците с храна, торбите с бурканчета и бири и бегом марш към зеленината!


Вижте още… Старите сгради на София в картините на Белин Моллов

Отговор