Високо в небето с Амелия Еърхарт

0
Еърхарт
Амелия Еърхарт – първата жена, прелетяла сама над Атлантика, и нейният съпруг – издателят Джордж Путнам, 1937 г. Снимка: Tekniska museet via Foter.com / CC BY

Сещам се за рижата и синеока Амелия Еърхарт всеки път, когато съм на борда на излитащ самолет. Горе, между облаците, си давам сметка, че ако моето технократско сърце от XX-XXI век все още трепери при всяка вибрация от турбуленциите, то това на Еърхарт, живяла век по-рано, е минавало през разтърсващи вълнения.

В епоха, в която дамите авиатори са кът,

Еърхарт става първата жена, прелетяла сама над Атлантика

А също и над Северна Америка. И първата, отправила се към небето над Тихия океан, с цел да обиколи света по въздух.

За мнозина историята ѝ е показател за висотата, до която могат да стигнат смелите жени. Но това е и история за силата на възпитанието. За крилете, които родителите дават на децата си със своя собствен пример, излизайки от рамките на общоприетото, остарялото, отеснялото мислене.

Еърхарт
Историята на Амелия е пример за крилете, които родителите дават на децата си. Снимка: George Eastman House via Foter.com / No known copyright restrictions

Защото майката на Амелия е била не по-малко приключенец по дух – била е първата жена, изкачила Пайкс Пийк (4300 м, най-високият връх в южната част на Скалистите планини в САЩ). От нея бъдещата авиаторка получава необичайно възпитание, противно на моделирането на покорни момиченца.

До 12-ата си година Еърхарт е обучавана у дома от майка си, баба си и гувернантка. Детството ѝ минава в стрелба с пушка, катерене по дървета, сглобяване на увеселително влакче (с релси, закрепени на покрива на къщата, и с дървена щайга за седалка). Тъкмо с това влакче Амелия

за пръв път усетила какво е да лети

Експериментът приключва с разцепена устна, скъсана рокля и много въодушевление. На истински самолет се качва през 1920 г., когато била вече на 23 г. За 10-минутния полет си спомня:

“Просто разбрах, че трябва да летя!”

Започва да пести за уроци по летене, като се заема с каране на камион и работа в телефонна компания, и скоро започва да учи при една от първите жени пилоти – Анита Снук. Шест месеца по-късно купува първия си самолет – Кинър Еърстър, когото кръщава Канарчето. Броила за него 2 хил. долара, макар според Снук да бил твърде труден за приземяване от начинаещ. Амелия обаче го вдига до 14 хил. фута в небето –

световен рекорд за жените пилоти

През 1927 г. вече има близо 500 часа самостоятелен полет. За да се справя с парите, работи като търговски представител на производителя на самолети Кинър и пише вестникарски колонки, посветени на летенето. Сред изданията, за които пише, е и списание Cosmopolitan. Еърхарт става негов авио-редактор и на страниците му, в зората на пътническите полети, разсъждава по въпроси като: Трябва ли да научим дъщерите ни да летят? и Защо жените се страхуват да летят?

Еърхарт
Еърхарт преди първото ѝ прекосяване над Атлантика. Снимка: Tekniska museet via Foter.com / CC BY

Полет към славата

Годината е 1927. Чарз Линдберг прелита над Атлантическия океан, а Еърхарт получава покана да стане първата жена, направила същото. Предложението е от хайлайф дамата Ейми Фипс Гест, която мечтаела за това прекосяване, но осъзнавала, че то не е безопасно, и затова търсела жена авиатор, която да спонсорира.

Полетът от Нюфаундленд до Уелс е факт на следващата година. Амелия само води бордовия дневник и всъщност е придружител на други двама пилоти. Но и това е достатъчно да се превърне в знаменитост.

При завръщането си в САЩ издава книга, обикаля страната, за да изнася лекции, и става рекламно лице на какво ли не. Включително и на собствена модна линия (Еърхарт учила шиене като малка, така че сама изработвала първите модели). Вложила пари и усилия и в пускането на първия редовен полет между Ню Йорк и Вашингтон (заедно със същия Линдберг от 1927 г.).

Мечтата за собствен рекорд

Месец след кацането в Уелс Амелия става първата жена, прелетяла соло над Северна Америка и обратно. Но това не ѝ стига. Тя е решена да повтори презатлантическия полет на Линдберг. И през 1932 г., вече на 34 години, излита сама от Нюфаундленд. След почти 15 часа каца в Северна Ирландия, на пасище в Кълмор, където днес е издигнат центърът Амелия Еърхарт. (В това видео можете да видите как авиаторката чертае и обяснява с нейния прекрасен глас маршрута си над Атлантика!)

Успехът ѝ носи орден и почести от цял свят. И я вдъхновява за още постижения: тя става първият човек, летял сам от Хавайските острови до Калифорния, от Лос Анджелис до Мексико сити, от Мексико сити до Ню Йорк.

На крилете на любовта

Амелия вече я е срещнала. Още през 1927 г., когато се готви за първия си презокеански полет – онзи, на който ще води бордовия дневник. Координатор на проекта е бъдещият ѝ съпруг Джордж Путнам, тогава все още женен. (Двамата са изиграни убедително от Хилари Суонк и Ричард Гиър във филма Амелия от 2009 г.)

Две години след срещата им Джордж получава развод и пада на колене пред Еърхарт. Налага му се да го прави няколко пъти, докато чуе нейното Да. Сключват брак през 1931 г. и в деня на сватбата авиаторката праща писмо до Путнам, в което му заявява разбиранията си за брака:

“Нито ти трябва да спазваш средновековни норми на преданост към мен, нито аз се чувствам обвързана с тях.”

Амелия вярва, че отговорността в семейството е разделена по равно. И отказва да смени фамилията си.

Последният полет, планиран от Еърхарт

…е околосветски. Нямало да е първият около Земята, но щял да е най-дългият – 47 хил. км! Осъществяването на тази мечта стартира с куп малки и по-големи перипетии. Но все пак Амелия и нейният колега-придружител излитат. Остават им само 11 хил. км, когато самолетът им изчезва над Тихия океан, някъде край остров Хоуленд.

Американското правителство харчи 4 млн. долара за последвалото издирване на Еърхарт. Когато то приключва без резултат, Путнам финансира свое лично разследване и обикаля всички острови в района, където изчезва неговата любима.

Уви, никога повече няма да я види да каца. Нито ще разбере какво се е объркало в онзи злощастен 2 юли. Ще я запомни обаче с това, че е следвала до последно сърцето си. И с думите ѝ, че:

“Жените, също като мъжете, трябва да опитват да постигнат невъзможното. Когато се провалят, техният провал трябва да служи като предизвикателство за останалите.”


Вижте още: 10 вдъхновяващи жени, които промениха живота ни

СПОДЕЛИ
Предишна статияВреме за поезия: Евтим Евтимов – За две ръце
Следваща статияИван Хаджийски и вечните истини за българския народ
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор