Любимият въпрос на българина: Кога ще се оправим?

0
въпрос - Кога ще се оправим
Българинът обича да си задава този въпрос, но рядко се замисля реално над отговора му.

Кога ще се оправим? Този въпрос вълнува българите от години. Задаваме го на себе си, на околните, понякога само си го промърморваме, цъкайки с език над поредния парадокс, който ни вади от рамките на “нормална държава”. Тогава изведнъж усещаме, че имаме нужда “да се оправим”.

С тази и още няколко статии, ще опитам да дам моите отговори на въпроса Кога? Това кога не е точно определено във времето, но ако всеки от нас се замисли по темата, може да се окаже много по-скоро отколкото предполагаме. Може ли една цяла народопсихология да се синтезира в две думи? На

такъв въпрос

обикновено човек би се засмял и би предложил куп отговори – ей така, за да върви разговорът. Всъщност има две думи, които употребени в комбинация, задават нагласата на няколко поколения: Да, ама

Интернет чатовете и ежедневието изобилстват от тях:

Григор Димитров
Григор Димитров е сред най-обсъжданите българи. Снимка: Marianne Bevis via Foter.com / CC BY-ND
  • Григор Димитров стига топ 10 в света. “Да, ама не е първи!”, “Да, ама никога няма да бие Джокович.”, “Да, ама е от Хасково!”
  • Кубрат Пулев е един от най-добрите боксьори в тежката категория. “Да, ама падна от Кличко!”, “Да, ама Джошуа ще го носи като прани гащи през ринга.”
  • Димитър Бербатов става голмайстор на Висшата лига. “Да, ама се отказа от националния.”
  • България има чудесна природа и можеш да ходиш на ски и на плаж без да летиш със самолет. “Да, ама Черноморието ни е презастроено, а в Банско е гадно.”

Да, ама какво?

Не може ли “Да, ама…” да стане “Да, браво! Радвам се, че е българин!” или „Да, късметлии сме, че живеем на такова място.“

Примерите са безброй. Контекстът също е безкраен. Тези вече апокрифни думи се предават от баща на син, от дядо на внук, от майка на дъщеря. Плъзнали са в интернет, стандарт са в разговорите “на бира” или “на кафе”. Някак си е по-приятно, ако можем да омаловажим успеха, ако е на някой сънародник и да превъзнасяме чужденците.

Те… чужденците са друга работа

И бирата става по-студена и кафето по-сладко. “Риба, ама цаца!” винаги бие “Цаца, ама риба!” що се отнася до нашите си успехи.

Коментарите във “фейса” стават по-смешни и като цяло на човек някак си му се осмисля ежедневието, когато употреби магическите думички в правилния ироничен контекст. Имаше един виц, в който на нас българите не ни трябва дявол да пази казана, защото ако някой тръгне да излиза, другите го хващат за краката и го дърпат обратно. Както се казва… добре, че е шегата, за да си кажем истината.

Не е ли по-правилно да учим децата си на:

“Да, виж докъде е стигнал. Ако и ти тренираш (учиш) с желание, можеш да станеш като него.

Ех, ако ползвахме тези думички по-рядко щяхме да сме по-мотивирани, по-щастливи, по-доволни и вероятно да стигнем и до отговор на любимия си въпрос Кога ще се оправим? Важното е да си повярваме и да се подкрепяме. Ако научим децата си на това, те ще го предадат и на своите. И тогава вероятно няма да има нужда от повече до болка клиширани въпроси.


Прочетете още… Очернянето – обратно в казана

Отговор