Българският буквар стана на почти 200 години

0
Рибният буквар
Рибният буквар е първият новобългарски учебник, издаден в далечната 1824 г.

Вероятно познавате художника и журналист Антон Стайков като автор на отличната Кратка история на българския комикс, която разглежда хронологично развитието на това не особено популярно изкуство в България. Новият проект на Стайков е не по-малко вълнуващ. Книгата

Българският буквар. 200 години в първи клас

събира най-интересните 130 български буквари, издавани в периода 1824-2014 г. и с нея легендарното издателство Просвета отбелязва 70 години от създаването си. Съавтор на книгата е художникът и графичен дизайнер Свобода Цекова.

Български буквар
Български буквар

Българският буквар. 200 години в първи клас е уникална книга.

В нея ще откриете факсимилета от страниците на някои наистина редки буквари, които липсват дори в най-големите библиотеки у нас, а дори да ги има, са архивирани под етикета “пълна недостъпност”. Книгата също така съдържа стотици илюстрации от 55 български художника, сред които класици като Александър Божинов, Вадим Лазаркевич, Илия Бешков, Любен Зидаров, Георги Атанасов.

Страници от Българският буквар
Страници от Българският буквар.

Българският буквар. 200 години в първи клас може да бъде разглеждан като картинна енциклопедия, но тя преди всичко е капсула на времето, която ни позволява да надникнем в отминали епохи през детските очи.

Или както казва писателят Георги Господинов – “Тази книга може да бъде четена като енциклопедия, албум и забавно четиво. История на букварите, която в известна степен е история на българското живеене от последните два века.”

Българският буквар. 200 години в първи клас е с размери 22х28 см и съдържа 160 страници. Тя може да бъде закупена на цена от 39 лв. Разгледайте страници от книгата в галерията по-долу.

 

Отговор