Тези луди, луди състезания…

0
Участник в състезанието по гмуркане в отходен канал.

Всички сме чували за т. нар. странни спортове. Сред тях са хвърлянето на телефони, екстремно гладене, носене на съпруга, тенис с две ръце и т.н. Представяме ви шест други необичайни състезания, за които вероятно не сте чували и които със сигурност ще ви накарат да повдигнете вежди.

web-Anvil-Firing-01
Това определено си е странен спорт!
Изстрелване на наковални – САЩ

Две наковални, с допълнително издълбани улеи се поставят една върху друга, като преди това специално издълбаният улеи между тях се пълни с барут. Поставя се фитил, който се пали.

Последвалият взрив изстрелва горната наковалня на височина между 50 и 100 метра в небето. Излишно е да казваме, че практикуването на този “спорт” става извън населените места.

1
Отново в Америка…
Световен шампионат по мамене на червеи – САЩ

Маменето на червеи е не само “спорт”, но също така и професия в някои страни.

Участниците забиват права лопата в парче влажна земя с размери 2,50 Х 2,50 м. и с добре премерени почуквания по нея създават вибрации, които карат червеите да изпълзят на повърхността.

Световният рекорд е 567 червея за един час.

2
Състезателите изглеждат като филмови герои.
Състезание с дрезини – САЩ

Ежегодното състезание с дрезини в Санта Роза, Калифорния е по-скоро конкурс за най-странно украсено превозно средство. Събитието е нещо средно между фестивала Burning Man и Парада на русалките в Ню Йорк.

Състезанието се нарича The Handcar Regatta до 2011 г. и след известно прекъсване, през 2013-а се завръща с още по-гръмкото име The Great Sonoma County Handcar Race.

3
Кой ще тъклуне по-бързо… пита сирене?
Търкаляне на сирене – Стилтън, Великобритания

Състезания с търкаляне на сирене има на много места по света, но това е най-известното от тях.

Никой не знае кога за пръв път е проведено това нестандартно съревнование, нито кои са оригиналните му организатори… но всяка година тълпи ентусиасти се надпреварват с реплика на пита сирене, изработена от дърво, по стръмните улички на Стилтън.

4

Търкаляне на портокали – Великобритания

Това състезание е вдъхновено от легенда за прословутия мореплавател Сър Франсис Дрейк, който през XVI в. рязко спира количка с портокали при което те се изтърколват надолу по улицата. В съвременното състезание печели онзи, който пръв изтъркаля портокала зад финалната линия. Нелека задача, като се има предвид колко от плодовете биват смачквани още преди да достигнат края на трасето.

Надпреварата се провежда по главната улица на град Тотнъс, в района на Девън.

5
Едно от най-забавните световни състезания.
Гмуркане в мръсна вода – Уелс

Всяка година ентусиасти гмуркачи се събират в уелското селце Кланортид Уеллс, за да се потопят в местния 50-метров канал, по който текат отходните води на градчето и да премерят сили в най-бързо плуване.

Подобно на повечето глупави състезания и това е започнало след един изгубен бас в местната кръчма през 70-те години на миналия век.

Селекция от 12 снимки на още странни спортове направени от фотографа Сол Нийлман може да видите тук.

Отговор