Лорелай, която трябваше да се роди и да победи

0
Лорелай Моснегуту
Тя няма ръце, но има огромно сърце. Тя е ниска, но с огромен талант.

Тя няма ръце. Нито бедра – така нужни за красотата на една жена. Тя не може да избърше сълзите си. Не може да отвърне на прегръдка. Роклите изглеждат някак странно на нея – с празните си ръкави. Тя е само на 14 години, но вече е постигнала огромен успех. Всъщност, по-правилно е да се каже, че е на цели 14, защото когато се ражда, лекарите ѝ дават само няколко часа живот. Лорелай.

Така я знае вече целият свят. А иначе се казва Алберта Моснегуту. Румънката, която спечели последното издание на известен телевизионен формат за таланти в родината си.

Лорелай
Алберта Моснегуту, която целият свят вече познава като Лорелай.

Алберта се ражда без ръце и без бедрени кости

Заради това е съвсем ниска. Но този дефицит природата е решила да компенсира с… огромен талант. Защото това все още дете пее като ангел. И свири на пиано. С какво ли? С каквото има – долната част на краката си.

Първата ѝ поява пред публика е през март 2017 г. Излиза на сцената на голямото шоу по време на кастингите и заявява, че ще пее и свири. Сяда, поставя крака върху клавишите и… разплаква всички в залата, пред телевизионните екрани и пред мониторите на компютрите впоследствие.

Лорелай Майка Вио
Майка Вио – ангелът хранител на Лорелай Моснегуту.

С нея е нейната Майка Вио. Това е жената, която я е спасила. Както споменахме, Лорелай (сценичното име, което Алберта си е избрала) се ражда с очевидни проблеми и бива веднага изоставена от истинските си родители. Но една добра жена – Вероника Първулеску, решава да даде шанс на момиченцето, захвърлено като непотребна играчка. Самата Вероника е социален работник и научава за необикновеното дете и драмата му от репортаж по телевизията. Обиква я и се грижи за нея като за своя рожба. Въпреки, че

до 3-годишна възраст Лорелай не проговаря,
а до 4-годишна възраст не прохожда

Когато момиченцето става на 6, жената разбира, че има талант, който може да му помогне да осмисли живота си. Сама! Започва да поставя моливи между пръстите на краката ѝ, за да я научи да рисува, да пише, а после и да свири на пиано и орган. Поощрява я във всичко, което желае. Детето вече има написани няколко книги и за това заслугите са си само нейни – тя сама ползва лаптоп с пръстите на краката си. Ей така по най-невероятния начин Алберта-Лорелай смело излита нагоре. Сега казва,

Лорелай
10 пъти да падне, 20 пъти ще се изправи – това е мотото в живота на Лорелай.

че дори да падне 10 пъти, ще се изправи 20

И нищо чудно, че в този тон е песента, с която се появява на финала на Румъния търси талант, за да спечели шоуто. Тя се изправя като феникс. Зашлевява звучен шамар на света, оплетен в предразсъдъци, където хора като нея нямат шанс за развитие, а често пъти дори и за живот.

Получава най-голямата награда и знаете ли какво решава за нея? Иска апартамент на партерен етаж и адаптирана среда, за да може да продължи да се развива въпреки недостатъците на физиката си. А останалото… решава да дари. Това дете, порязано от живота, което очевидно не тъне в охолство и се бори мъжки за всяка глътка въздух наравно с другите … иска да дари на хора в нужда. И по ирония на съдбата голямата победа се случва на 2 юни 2017 г., когато е Денят на осиновяването в Румъния.

Да, Лорелай буди възхищение. А Майка Вио, която стои зад нея… тя е мъдра жена, която прави света по-добър не само за едно дете, но и за всички, които са се докоснали до него…

Какво значи името Лорелай, което Алберта е избрала за свой псевдоним? Това е може би

най-известната скала в Германия

Надвесена над река Рейн – там, където тя е най-дълбока. Намира се западно от град Франкфурт. 

Лорелай скала Германия
Скалата Лорелай при река Рейн в Германия. Photo credit: orkybash via Foter.com / CC BY-NC-SA

Според легендата, на това място живеела приказно красивата русалка Лорелай, дъщеря на Рейн (самата река). Всяка вечер излизала на скалата да реше златистите си коси и пеела вълшебни песни с ангелския си глас. Който я чуел, губел разсъдъка си. Мнозина моряци загубили живота си, преминавайки оттам, а корабите им потъвали в дълбочините на реката. Загинал и синът на местен владетел. Тогава владетелят вдигнал армията си, за да убие опасната красавица. Но баща ѝ Рейн предизвикал силна буря и прибрал дъщеря си. Оттогава никой не я е виждал. Само местните хора твърдят, че понякога чуват омайни песни да долитат откъм реката, където е скалата Лорелай.


Вижте още… историята на Джоно Ланкастър – също захвърлен като непотребна вещ при раждането си, днес обект на възхищение и подражание.

Отговор