Кварталът на младата надежда и старите левскари 

Там, където Гунди е Господ, а децата продължават да играят на улицата...

квартал Левски
Неочакваната романтика в столичния квартал Левски. Снимки: Авторът

Преди няколко години с предубеденост и лек скептицизъм се преместих да живея в столичния квартал Левски. Краен квартал, който няма много общо с бляскавата представа за район в европейска столица. Няма и тази претенция. Това е град в града – повечето хора се познават, обичат и мразят, както е в провинцията. Стари къщи, основно стари хора, малки стари бакалии, стари кофи за смет, стари семейни вражди.

На пръв поглед вехт и изтормозен квартал. Но… само на пръв.

Постепенно очите ми почнаха да виждат всевъзможни дребни очарования, които май не си бях представяла.

квартал Левски
Изглежда стар и овехтял, но само на пръв поглед.

Ще започна разказа си с това, че най-напред се запознах с възрастните. Обратно на схващанията – по пейките не седят бабички клюкарки, а само мъже пенсионери. Същите тези старци всяка вечер говорят за Гунди. Говорят за Георги Аспарухов със страхопочитание, носталгия и благоговение. За тях той е Господ Бог, Буда и Аллах в едно.

В техните думи той е единственият човешки идеал за подражание и онази висота в човешкия род, която ние младите като че ли отдавна си нямаме. Говорят по онзи начин, че дори човек да не е от Левски ще остане респектиран.

За дядовците Гунди е истинската, сбъднатата синя идея

с която човек ще си отиде от този свят. И тук въпрос не става за разделение на Левски-ЦСКА, сини и червени, комунисти и опаки, млади и стари. Става дума за жаждата да вярваш в нещо, да го отстояваш и мисълта за него да кара да си жив.

Старците в квартала ми са уникати. Единият от тях например непременно излиза на пейката… със сако, слънчеви очила и вратовръзка. Веднъж съм го засичала и с папийонка. Лафът им никога не се отключва с алкохол или цигари. Дори не люпят семки. Просто седят и говорят. А всеки път, когато мина покрай тях с моя 2-годишен син, те не пропускат да го “урочасат” да стане велик футболист. Да стане новия… Гунди.

Изпитвам известно съжаление, че сме на прага на есента – ще застудее и няма да ги виждам толкова често. Както тях, така и

децата от улицата

Напук на доскорошните ми представи, че новата генерация виси пред компютъра и се вълнува единствено от технологии и риалити… в нашия квартал живеят будни, умни и изключително артистични деца.

квартал Левски
Младостта в един стар квартал.

Те пеят, танцуват, майсторят гривни, гердани, играят на жмичка, народна топка. Това са деца, на които никога не им се прибира и буквално насила са натиквани вечер вкъщи, след десетки уговорки и молби за “още 5 минути”.  Както и ние правехме едно време.

Те скачат и се гонят

а не цъкат на телефоните, тичат и се смеят, а не гледат анимация. Научени са, че им е позволено да играят само в определени отсечки на улицата, без да преминават в други територии. Децата, които пред очите ми се влюбват и разлюбват, които се карат, но след секунди отново тичат заедно за ръце. Български слънца, които раждат новата надежда, че не всичко е изгубено.

И за да не звучат тези редове прекалено сантиментално, за финал ще вметна, че на нашата улица вечер малките си правят музикално предаване с участници и журиращи. Наскоро си пуснаха песен, популярна сред тийнейджърите и започнаха да танцуват. Започнах и аз. “Я, майката на Вики знае песента?”. И във вечери като тази, майката на Вики забрави, че има куп дрехи за простиране и гладене…


Вижте още: На лов за квартири в София

Отговор