В памет на кучето герой Дизел, взривено от терористи

0
куче полицай
Куче полицай.
Дизел куче герой
Кучето герой Дизел с медалите си.

Дизел си отиде при изпълнение на служебния дълг. И снимките ѝ моментално заляха социалните мрежи. Защото тя бе необикновена.

Седемгодишната белгийска овчарка, носител на медали за геройство, изпълнявала повече от самоотвержено всяка поставена задача. Умна, дисциплинирана, изключителен професионалист. За колко хора може да се каже същото и то да е 100% вярно?

Дизел куче полицай
Дизел в строя.

Дизел намери смъртта си в парижкото предградие Сен Дени на 18 ноември 2015 г. Полицаите атакуваха апартамент, в който се укриваха терористи, съпричастни към атентатите от 13 ноември. Кучето било пуснато да влезе първо в жилището, за да подуши евентуално наличие на взривни вещества и да предпази колегите си. В този момент жена открила стрелба с автомат, а миг след това взривила колана с експлозиви, с който била опасана. Полицаите видяли как любимата им Дизел буквално била разкъсана на парчета.

Няколко часа по-късно в Туитър се появи съобщение от парижката полиция:

Дизел загина като истински герой, защитавайки колегите си и изпълнявайки служебния си дълг. 

Разпространена беше и последната снимка на кучето-герой, заснета броени минути преди фаталния взрив.

Дизел последна снимка
Последната снимка на Дизел.

Кучетата са сред най-силните членове на един полицейски екип

Изпълняват само конкретни задачи, но по безупречен начин. Обонянието им е 50 пъти по-силно от това на хората. Намесват се тогава, когато опасността е изключително голяма или задачата е твърде специфична и трябва да се реагира бързо, а на човека полицай би коствало много работа и щателно претърсване сантиметър по сантиметър.

Кучетата безпроблемно надушват оръжия, експлозиви, наркотици и хора. И което е още по-важно – отличават специфичната миризма сред много други, което ги прави незаменими помощници на служителите на реда. И непреодолимо препятствие за престъпниците. Известни са множество случаи, при които наркоразпространителите са поставяли дрога в напоени с парфюм или други силни миризми опаковки, но въпреки това четириногите са разкривали забранените вещества.


Вижте още какви други качества притежават четириногите полицаи и кои са най-известните герои сред тях

СПОДЕЛИ
Предишна статияБиблиотека като от филмите за Хари Потър
Следваща статияНай-лошите пароли за всички времена
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор