Забравеното изкуство на корабните флагове

0
флагове
Флаг на британския Pirate Yacht Club от периода 1898-1900 г.

Помните ли финалната сцена във филма Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот? В нея кивотът, след като беше намерен, беше закаран в огромен хангар и оставен да “отлежава” заедно с хиляди други артефакти…

Националния музей на корабоплаването в Гринуич, Англия
Националния музей на корабоплаването в Гринуич, Англия

Сцената във филма Индиана Джоунс, макар и чиста фикция, не е далеч от реалността. И наистина – понякога е изумително какви съкровища могат да бъдат открити в хранилищата на музеите по света. Вземете например Националния музей на корабоплаването в Гринуич, Англия.

В складовете му се съхраняват

всевъзможни морски флагове

принадлежали на различни кораби от последните няколкостотин години. Една голяма част от тези над хиляда екпоната идват от частната колекция на някой си С. М. Поуп.

Въпросният мистър Поуп бил запален колекционер на морски флагове. Той започнал да събира своята колекция от екпонати през далечната 1917 г. и прдължил да я попълва до смъртта си през 1967 г. След като напуска този свят, вдовицата на мистър Поуп решава вместо да изхвърли колекцията на покойния си съпруг, да я дарява на музея.

Неотдавна обаче Националният музей на корабоплаването се сдоби и с

уникалната сбирка Daniel Bolt Collection

За съжаление, подобно на доста други места днес, излагането на всичките флагове като част от постоянната експозиция на този музей, е невъзможно поради финансови причини. За сметка на това обаче една голяма част от флаговете са достъпни онлайн, на сайта на музея.

Вижте най-интересните от тях, които селектирахме специално за вас, в галерията по-долу.

Отговор