Яж, моли се и обичай… самия себе си!

15 вдъхновяващи цитата от едноименния филм и книгата, по която е направен

0
Яж, моли се и обичай
Яж, моли се и обичай с Джулия Робъртс в главната роля.

Едва ли е случайно, че тъкмо Яж, моли се и обичай донесе световна слава на Елизабет Гилбърт. Мемоарният ѝ роман, описващ нейното едногодишно пътешествие из Италия, Индия и Индонезия, е пропит с мъдрост, каквато само приключението “самопознание” може да даде. Поднасяме ви любимите ни

моменти от книгата и от филма Яж, моли се и обичай

създаден по бестселъра на Гилбърт, където в ролята на търсач на щастие, прошка и истинска обич влиза Джулия Робъртс, а в ролята на вдъхновението – самият живот.

“Дзен учителите казват, че можеш да видиш отражението си само в спокойни води, не и в течащи.”

Яж, моли се и обичай
Джулия Робъртс в кадър от филма.

“Трябва да бъдеш много учтива със себе си, когато се опитваш да научиш нещо ново.”


“А усетиш ли мъничка възможност за щастие след толкова мрачен период, трябва да се вкопчиш в глезените на щастието и да не се пускаш, докато не те извлече по очи от калта – това не е егоизъм, а задължение. Даден ти е живот; твой дълг е (и също – твое право като човешко същество) да намериш нещо красиво в живота, без значение колко е крехко.”


“Балансът означава да не допускаш някого да те обича по-малко, отколкото ти самата се обичаш.”


“Хубаво е да имаш разбито сърце. Това означава, че си се опитал.”

Яж, моли се и обичай
Джулия с невероятната си усмивка и вярна на стила си да е особено очарователна в романтични моменти.

“Да изгубиш баланса си заради любов често е част от балансирания начин на живот.”


“Разрухата е подарък. Тя е път към трансформацията.”


“Никога не се извинявай за това, че плачеш. Без тази емоция всички ние сме роботи.”

Яж, моли се и обичай
Яж, моли се и обичай с участието на Джулия Робъртс.

“Аз съм по-добър човек, когато имам по-малко в чинията си.”


“Леко е да се молиш, когато в живота не всичко е гладко, но да не прекъсваш молитвите даже когато кризата е отминала – това е своего рода завършващата фаза на процеса, в хода на който душата придобива възможността да задържи натрупаните блага.”


“Трябва да се научиш да избираш мислите си така, както избираш дрехите в гардероба си. Това е сила, която можеш да овладееш. Ако толкова искаш да контролираш всичко, започни с ума си.”


“Номерът е да успееш да укротиш мислите си, макар и в 5 сутринта. Изпразваш главата си от всички тях, освобождаваш място и цялата Вселена нахълтва вътре с пълна сила. Хармонията започва несигурно да се прокрадва в теб.”

Яж, моли се и обичай
Кадър от Яж, моли се и обичай

“Как може да натикаш себе си в мъничката кутийка на собствената си личност, когато усещаш своята безграничност?”


“Бог живее в теб, Бог – това си ти, такава, каквато си. На него му е безинтересно да гледа как се опитваш да се представиш за някоя друга, някоя, която според теб съответства на идиотските ти представи за това, как трябва да изглежда и да се държи една духовно извисена личност. На всички нас, кой знае защо, ни се струва, че за да станем просветени, е необходимо да внесем драматични изменения в своята личност, да се отречем от собствената си индивидуалност.”


“Мястото за почивка на ума е сърцето. Единственото, което умът чува по цял ден, са звънтящи камбани, шум и спорове, а иска само спокойствие. Единственото място, на което умът някога ще намери покой, е в тишината на сърцето. Ето там трябва да стигнеш.”

Вижте още… 15 от най-емблематичните цитати от филми за любовта

Отговор