5 от пещерите на България, които трябва да видите

Пещерите на България
Пещерите на България

Пещерите в България наброяват над 4500. Някои са благоустроени и достъпни за любопитни посетители. Други са диви и ако решите да отидете в някоя от тях, трябва да бъдете много внимателни. Ако е необходимо – първо потърсете напътствия и специализирана екипировка от най-близкия пещерен клуб.

Представяме ви 5 пленяващи и изключително красиви пещери в България.

Леденика

Леденика
Концертната зала в Леденика

 Леденика се намира в Северозападната част на Стара планина – на 16 км. от град Враца. Тя е един от 100-те национални туристически обекта. Името ú идва от впечатляващите ледени образувания – сталактити, сталагмити и сталактони, на които ще се натъкнете, ако посетите пещерата през зимата и пролетта.

Леденика е с дължина около 320 м.

и има десет зали. Едната от тях – Концертната зала – има невероятна акустика и е ставала сцена на уникални музикални изпълнения и симфонични концерти. Там ще откриете и Езерото на желанията, Проходът на грешниците и много други атракции.

Това е една от пещерите у нас, където може да срещнете 4 различни вида прилепи – Голям подковонос, Малък подковонос, Мустакат нощник, Полунощен прилеп.  Достъпът е охраняван, а обиколката се извършва на групи, с гид. Леденика е част от списъка със защитени територии и защитени зони в България.

Проходна

3-2

 Това е най-дългият пещерен тунел в България, с дължина 365м. Намира се край село Карлуково, община Луковит.

Окната или Очите на Бога са природен феномен, който се е образувал вследствие на ерозията на скалите и оформя две почти симетрични дупки (очи). Това прави пещерата естествено осветена.

В Проходната пещера се практикуват пещерни бънджи скокове и са снимани няколко български и чуждестранни кино-продукции. Най-известният филм сред тях е Време разделно.

Дяволското гърло

Дяволското гърло
Дяволското гърло.
Снимка: By Edal Anton Lefterov – Собствена творба, CC BY-SA 3.0
Една от пещерите, които си струва да видите!

Пещерата се намира край село Триград, община Девин. В нея съществува явление, което е рядко срещано по нашите географски ширини – подземен водопад. Триградската река, която минава през пещерата, пропада в тъмната бездна с оглушителен грохот и така образува водопада.

Счита се, че името Дяволското гърло идва от това, че едно време хората пускали различни вещи през входа на пещерата, но те никога не излизали през изхода ú. “Дяволска работа”- казвали хората и така дали названието ú. Формата на входа, пък, наподобява дяволска глава. Мястото се свързва и с легендите за Хадес – подземното царство.

Духлата

 Духлата
Духлата

 Духлата (Боснешка пещера) е най-дългата пещера в България – 17 600 м., а според друго измерване – 18 200 м., с дълбочина 53 м. Разположена е в югозападната част на Витоша, на десния бряг на река Струма. Близо е до село Боснек, Пернишко. Духлата представлява сложно разположена

6-етажна лабиринтова конструкция

Иметоú идва от звука, който произвежда вятърът, когато влиза във входа на “дупката”. Пещерата е богата на образувания и животинско разнообразие, сред което – 6 вида прилепи.

Бачо Киро

Бачо Киро
Една от пещерите у нас, които заслужават да бъдат посетени – Бачо Киро

 Това е първата благоустроена пещера в България – още през 1937 г. Намира се в Стара планина, община Дряново: на 300 м. западно от Дряновския манастир. През 1940 г. пещерата е кръстена на

едноименния герой от Априлското въстание

В Бачо Киро са открити останки от човешка дейност – оръдия на труда, кости на хора и животни и скални рисунки, датирани от времето на средния и късния палеолит. Там е открит скелет на мечка с височина 3 м.

Пещерата има постоянна температура на въздуха от 13 градуса. Най-известната туристическа атракция е Чистилището – нисък и труднодостъпен коридор, с размери 60×40 см. Вярва се, че по него човек може да премине, само ако е праведен.

Вижте още: Невероятни цветни снимки на България от 1932 г.

Отговор