Сбогом, съвест! Това е Гуча

0
Гуча
Това е Гуча!

На входа на Гуча трябва да пише Сбогом, съвест. Никой не отива там само заради музиката. Фестивалът не събира фенове на тромпетите. Събира луди и гладни за удоволствия хора и ги прави фенове на тромпетите. Тромпетите не предполагат тихо слушане на закрито. Те трябва да вият по поляните, да се лее пиво и да вадят от теб някакъв първичен ритъм и да изкарат от порите ти пот и страст. Тромпетите в Гуча са по сръбски разгулни, жадни и ти отварят сърцето.

Пот и пиво се леят на равни части, прегръдките и наздравиците също.

Гуча
Тромпетите отварят душата….

От София до Гуча

се стига за 5-6 часа с кола, ама друг път. Няма как да не спрете за Йелен пиво и да не се загубите поне няколко пъти. Ние излязохме от София през бул. Сливница,  през Драгоман, в Сърбия: Димитровград – Пирот – Ниш – Крушевац – Кральево – Каона – Гуча. Чак след Кральево има табелки за Гуча, но хората ще ви упътят, доколкото могат: “па право, па лево, па десно, па семафор и т.н.” Семафор е светофар. Магистралата е платена само в една част, струва около 190 динара.

На входа на Гуча има бариера, таксата за кола е 1 000 динара, около 20 лева, на колата ти лепят нещо като винетка, на която пише P 1000 динара, можеш да влизаш и излизаш с тази лепенка колкото искаш. За бус взимат 3 хил. динара. Ако влизате пеша, предполагам няма да платите нищо, таксата е за паркинг. Някакъв човечец се оплака, че са му взели 2 хил. динара, не знам защо.

Гуча
Опциите за нощувка са няколко.

Къде да спя в Гуча?

На палатка, разбира се. Може и в хотел, но не виждам смисъл, освен ако не ти се харчат по 30-40 евро на вечер.

Опънете си палатката на някоя поляна или покрай реката и не давайте пари на никого, безплатно е. Един човечец с жилетка на общината обра по 200 динара на десетки наивни душици и изкара няколко месечни заплати. Стоеше в началото на поляната и се правеше, че регулира паркирането на колите. Цял ден го гледахме и се смяхме как печели пари от въздуха.

Беше там само един ден, в 16,30 ч. се прибра, да преброи печалбата предполагам. Опита се и на нас да ни вземе пари. Поискахме документ – нямаше, отказахме да се преместим и той ни остави на мира. Дори ни покани да си опънем палатките в двора му, накрая успя да изкопчи само 100 динара за едно къпане в банята му.

Поляните не са къмпинги, нямат никакви условия, които да предполагат заплащане, платили сте си паркинг още на входа. В двора на някоя къща ще ви искат по 5 евро на човек и използвате баня и тоалетна.

За 100-200 динара можете да се изкъпете в околните къщи

Има специално място с химически тоалетни и душове, но трябва да пообиколиш, за да го откриеш. Химически тоалетни има на стадиона и около него, таксата е 30 динара, до църквата има безплатна тоалетна. В зоната на сергиите и шатрите няма нито една тоалетна, поне ние не открихме. Нощем се оправяте както можете. На стадиона, по време на концертите, мъжете са най-лесни, бяха опикали едната стена до средата. Жените си плащат за тоалетна, няма начин.

Гуча
Тромпети, музика и забавление!

Гуча професионалисти

Някои хора знаят как да си създадат удобства. И този дори не е кой знае колко подготвен. По пътеката към поляната имаше една група много по-сериозно подготвена. Бяха си направили лагер между храстите, имаха маса, столове, диван, барбекю, дори картина си окачиха на едно дърво. По едно време напуснаха “фамилната къща” и ги видяхме по улицата да разнасят току-що купено прасе на прът. Няколко часа по-късно само главата му беше останала, покрита с пешкир.

Неслучайно тази палатка е обградена така от колите, това бяха истински Гуча професионалисти. Нашите палатки не бяха барикадирани така и това се оказа грешка. Пияните ти стъпват по палатката,  викат: 

“Ааааа, шатру, некой спава”

пикаят или повръщат подпрени на бедната ти палатка. Опитайте се да ограничите достъпа, не че ще успеете да заспите, но поне няма опасност някой да помете палатката.

Гуча
И това може да се види… на Гуча!

Ако искате да спите и сте на палатка – напийте се. Иначе не става. Първата вечер многото бири ни приспаха на секундата, втората – нищо не пихме, но и никак не спахме. Цяла нощ се чува силна музика, песни, крясъци, хора ти стъпват по главата, повръщат, пикаят, целият свят се извървя покрай нас. Крещят недооценени любовници “я съм я близал по пизду, а она се смее”, един Владислав драматично, по сръбски, се караше с приятелката си, че

от 28 дни не били правили секс

По едно време исках да му предложа секс, само да млъкне. Фойерверки, гръм, песни. Когато съмне леко затихват нещата, но тогава сърбите се събуждат да пикаят и първата им работа е да надуят силна музика от колите си. В седем сутринта с топовни гърмежи събуждат туристите, за да продължат да пият. Напийте се, сериозно, иначе не се издържа.

В една от палатките тихо къкри боб. В жегата това е интелигентно решение. На едно място дори бяха заградили реката, за да се плицикат разгорещените. А разгорещени хора имаше бол. Кой от жега, кой от пиво, кой от танци или любов.


Вижте още… за Гуча любопитна информация с много интересни снимки четете тук: Ядене, пиене, свирене и всичко останало на празника на тромпета

СПОДЕЛИ
Предишна статияРоби Уилямс. 5 причини да го видите на живо
Следваща статияЯдене, пиене, свирене и всичко останало в Гуча
Ани Вълкова
През 1980 г. е убит Джон Ленън, умират Хичкок, Сартр и Тито. Американците оставят руснаците да пият водка на празен стомах като им намаляват доставките на царевица заради нахлуването в Афганистан. Дори Пинко Розовата пантера е в траур*. И на всичкото отгоре се раждам аз. Надживях всичките опити на родителите си да ме стопанисват отговорно. Къпали са ме в ракия, хранили са ме с отровни гъби съм чакала няколко часа ме натровена със салам Камчия преди да ме откарат в Бърза помощ защото трябваше да прекопаят лозето. Проявявам нездрав интерес към изкуството, книгите, накъде върви световната каруца и пиенето на бира. В обратен ред. Харесвам Марина Абрамович, Стайнбек и Пратчет, Алмодовар, балкански трапезен рок, дъб, бук, чук и гек и Westmalle Triple. Успешно съчетавам любовта си към тихи занимания на закрито с щракането на пръсти и правенето на панаири. Смятам спорта, както и всяко движение за излишно прехвалени и вредни. Въпреки това тичам три пъти седмично, с омерзение. Това е първата сериозна битка между мен и тялото ми, от която излязох потен победител. Играя и народни африкански танци заради красивите перкусионисти, които през цялото време преживят желирани бонбони. Гледката си струва. Обичам контрастите, абсурдите и отклоненията и винаги дебна кое от трите ще изскочи иззад ъгъла, за да ме учуди или разсмее. Харесвам хора, които приличат на шарени черги, с многоцветни тъкани от живота нишки, въртяни и опъвани до скъсване, с неизвестно начало и край. Обичам и мрачните си, саморазрушителни приятели, които притежават най-светлите души и дори когато драскат с малките си нокти са по-добри от онези от чиито усти бълбукат розови балончета като от устата на анимационни герои, но разбирам усилието на последните да изперат безмислието. Имах частично гадно детство и започнах да пиша, за да се самотерапевтирам, но не помогна особено. Пиша от радост, от мъка или от сутринта. Никога нищо не съм публикувала и вероятно има защо. Аз съм ужасно предупреждение, че понякога “ и най-добре скроените мечти на мишките и хората остават често неосъществени”, но се надявам да отгледам поне няколко заека в двора си или поне да не ги избия до крак по невнимание. Дано да ми остане един, които да вадя от ръкава си, за да лъжа безобразно себе си и околните, че ние сме по-силни от случайността. И, моля ви, не убивайте присмехулници. Никога повече. *Тогава умира Питър Селърс, британският актьор, който прави Пинко суперстар.

Отговор