Свежи, секси и красиви. Народни танци от света

народни танци по света
Румбата е един от зрелищните народни танци по света.

Кой не обича добрата музика и бурните танци? А какво си мислите, когато чуете фразата народни танци?

На 29 април празнуваме Международния ден на танца. Отбелязваме го с кратка справка кои са най-енергичните, най-страстните и най-красивите народни танци по света и какво представлява всеки от тях. Преди това бързаме да пожелаем честит празник на всички професионални танцьори, треньори, аматьори и въобще на всички, които обичат танците!

И така, готови ли сте да се раздвижите със страхотни народни танци? Маестро, музика! 


аржентинско танго
Тангото е един от най-страстните танци в света

АРЖЕНТИНА–ТАНГО

Тангото се появява за първи път сред простолюдието на Буенос Айрес през втората половина на 19-ти век.

Постепенно танцът се усъвършенства и прехвърля границите на Южна Америка, като се пренася на почти всички континенти. В наши дни съществуват няколко вида танго – аржентинско, американско, състезателно и други, като всяко от тях си има много и различни подкатегории.

Аржентинското танго има славата на най-страстния танц в света.


самба
Самбата е секси танц, който всички свързват с красиви танцьорки.

БРАЗИЛИЯ – САМБА

Самбата е танц с африкански произход. Тя се появява в Бразилия, тъй като там са колонизирани множество африканци през 17-18-ти век. Танцът и музиката на самбата са в размер 4/4 и се характеризират с 50-52 такта в минута.


румба
Румбата е нежен и хармоничен танц.

КУБА – РУМБА

Румбата, за разлика от повечето латиноамерикански танци е с бавен ритъм. В танца се залага на хармоничността между партньорите, красотата на фигурите, нежността на движенията и музиката. При спортните танци румбата се танцува винаги трета по ред и служи като своеобразна почивка за състезателите.


меренге
При меренгето партньорите се държат за ръце по време на целия танц.

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА – МЕРЕНГЕ

Ритъмът на меренгето се състои от две стъпки. Танцува се по двойки, в затворена позиция.

Може да се изпълнява напред и назад или настрани. Интересно е, че при меренгето партньорите не бива да пускат ръцете си от началото до края на танца.


кан-кан танци
Кан-канът е весел и закачлив.

ФРАНЦИЯ – КАН-КАН

Кан-кан е типичен вариететен танц. Обикновено се изпълнява от момичета наредени в права линия.

Кан-канът е много енергичен и зрелищен

Костюмите на танцьорките се състоят от красиви дълги поли, жартиери и високи чорапи с дантела. По време на танца момичетата правят специфични движения, с които „размятат“ полите си.


полка
Родината на полка е Чехия.

ГЕРМАНИЯ – ПОЛКА

Полката е специфичен танц, който се играе на специално създадена за него музика. Възприет е като народен танц в Германия, но се изпълнява и в почти всички държави в Централна Европа (Полша, Литва, Латвия, Чехия, Холандия, Словения и др.).

Името на танца не идва от Полша, както си мислят повечето хора. Родина на полката е Чехия.


танци сиртаки
Сиртакито е създадено специално за филма Зорба Гъркът

ГЪРЦИЯ – СИРТАКИ

Южните ни съседи са известни по света със своето сиртаки. То не е точно народен танц. Измислено е през 1964 г. специално за филма Зорба Гъркът.

Сиртакито е комбинация от бързи и бавни ритмични музикални фрази и движения. След излъчването на филма „танцът на Зорба“ (както наричат сиртакито) става своеобразен символ на Гърция за целия свят.


келтски танци
Келтски танци.

ИРЛАНДИЯ – ИРЛАНДСКИ ТАНЦИ

Ирландските (келтски) танци могат да бъдат разделени в две основни групи – народни танци и танци за представления.

Те могат да се танцуват по двойки или в редица. Най-характерен при тях е ритъмът и специалните „тежки“ обувки, с които се играят.


фламенко
ЮНЕСКО обявява фламенкото за културно наследство.

ИСПАНИЯ – ФЛАМЕНКО

Фламенкото се появява за първи път сред циганите в Андалусия. Постепенно добива популярност в цяла Испания, а по-късно и в целия свят.

Фламенкото е съвкупност от 3 елемента – танц, съпровод на акустична китара и кастанети. През 2010 г. ЮНЕСКО обявява фламенкото за културно наследство.


български танци
Снимка: Михаил Цвеов

БЪЛГАРИЯ – ХОРО, РЪЧЕНИЦА

Тук няма нужда от обяснения. Всички добре знаете, че това са традиционните танци в нашата родина. Не ни остава нищо друго, освен да ви пожелаем да изиграете едно хоро (или ръченица) по повод днешния ден!


Вижте още красотата на танца в изумителни фотографии

Отговор