Трябва да можеш сама, сладка моя

момиченце - сама
Опитай да успяваш сама...

 – Не я прави като теб! Тя трябва да се научи да приема помощ.
– Първо трябва да се научи да разчита на себе си и да се справя сама.
– Страхотно! Желязната лейди! Няма що! Давай, направи я жената-мъж!

Когато се роди, получих много поздравления и пожелания, но едно от тях винаги ще помня – “Растете и се учете заедно!”. Тогава нямах представа какво ме очаква.

Три години по-късно този разговор ме разтърси здраво и ми даде да разбера, че ако искам да възпитам Жена – онази, която виждам в мечтите си и с която се гордея, трябва да превъзпитам себе си.

Боли, когато те зашлевят с истината, и то така брутално директно. Заради теб, сладка моя, и заради себе си съм длъжна да призная, че беше прав. Но само донякъде. Защото е мъж, а на мъжете им е трудно с жени, които могат да се справят сами. Изконно мъжкото у тях окапва и трябва да впрегнат ум и въображение, за да те привлекат и задържат.

Не искам да си Желязната лейди. Не е необходимо. Това неминуемо ще ти донесе самота.

Но искам да можеш сама, за да не бъдеш зависима

Решенията ти, действията ти, рисковете, които поемаш… Те трябва да се случват независимо дали има мъж зад гърба ти или не. Преценявай битките си и се хвърляй смело напред! Заради себе си.

момиченце
Трябва да можеш сама, за да си независима

Ако ти предложат помощ, не я отказвай, но нека липсата ú не те спира. Само така ще съумееш да оцениш подадената ръка и рамото, на което да се облегнеш. Иначе ще се превърнеш в една от онези жени, които могат единствено да искат и са неповторими в това да бъдат недоволни.

Не се равнявай с мъжете!

Няма нужда. Ти си жена, фино създание. Пази това, което знаеш и можеш, за себе си. Не го показвай пред тях, още по-малко наведнъж. Ще се възползват, защото така им е по-лесно. И ще ти стане тежко. Не можеш да ги виниш, ти сама ще си го допуснала.

Бъди ефирна, позволявай им да те закрилят. Това няма да отнеме от силата ти. Но няма да отнеме и от тяхната. Това равновесие е важно! Глези се, но за нищо на света не бъди лигла. Твърде малко женственост има в това.

Не носи торбите, сладка моя!

Твоята сила не е в ръцете, независимо колко тежко могат да вдигнат. Ще се изненадаш колко много желаещи да ти помогнат ще се намерят. Възползвай се и благодари… с усмивка. Искам с усмивка да можеш да казваш “Не” и да слагаш ясно границите, които не позволяваш да бъдат прекрачвани. И искам да си категорична!

Не отказвай подаръци, но не бъди евтина! Те не трябва да са шперцовете, с които се стига до сърцето и леглото ти. Помни – подаръците не те задължават с нищо!

И, моля те, не бъди като мен! Аз още се уча…


Вижте още: Жени, не се превръщайте в мъже

Отговор