Силвия Великова: 4 деца и страст към работата си

За щастието да си родител, трудните моменти и уроците, които дават децата - разказва журналистката Силвия Великова

Силвия Великова
Силвия с децата в Ботаническата градина на Абърдийн.

Тя се описва като „максималист“, „работохолик“ и „устойчива“, когато е на работа;  и „сантиментално–емоционална“ в личния си живот. Силвия Великова е сред най-изявените български журналисти. Дългогодишен съдебен репортер и водещ в Българското национално радио. Отскоро е и гост-водещ в BIT TV (всяка сряда от 17.00 часа).

Но да кажем просто, че тя е журналист, изобщо няма да е достатъчно, за да опише цветната ú и многостранно-развита натура. Тя е и един от видните „протестъри“ у нас – както на протестите в БНР (през 2001 г. и 2015 г.), така и на тези през 2013-та срещу Делян Пеевски и много други за различни еко каузи и инициативи. Човек с активна гражданска позиция и силно развито чувство за справедливост.

Освен изброеното по-горе (и не на последно място)

Силвия Великова е прекрасна майка на цели четири деца, което си е геройство

особено в рамките на нашата мила родина.

Ето какво разказа специално за Lifebites.bg Силвия Великова и каква е нейната формула за успешно отглеждане и възпитание на Николай (Коко – 24 г.), Мина (18 г.), Деян (Дени – 13 г.) и Силвия (Сиси – 7 г.).

Силвия Великова
Снимка от протестите пред БНР през 2015г.

Силвия, какво е да си майка на 4 деца и как успяваш да се справяш с цялата организация около тях?

Прекрасно е да имаш толкова деца. Въпросът е аз дали съм прекрасната майка за тях. Съмнявам се – често ме е нямало, често съм се връщала толкова уморена, че съм нямала сили да им обърна достатъчно внимание. Докато бяха малки, ми помагаше майка ми. Когато попораснаха – ги водех с мен на работа. Опитвам се да компенсирам отсъствието си (физическо или емоционално) през уикендите, зимната, лятната и пролетната ваканция, когато сме заедно на море, планина или пътуваме, извън България. Чисто организационно –

за толкова години и толкова деца, вече съм като робот

Много съм добра в организацията – от сутрешното излизане до прибирането след училище. Е, има случаи, в които се провалям и разбирам, че няма да ми стигне времето, за да взема съответното дете в съответния час… и тогава звъня на домашния 112 – на майка ми.

Силвия Великова
Силвия Великова успява да е еднакво отдадена и в работата, и в майчинството си.

Четири деца на различна възраст. Кой е най-трудният период от отглеждането на едно дете? 

Всеки период е труден, но и уникален, и приятен. Може би онази възраст, в която детето вече не е бебе, но и още не е достатъчно самостоятелно… около година, година и нещо. Трудно, до степен на отчаяние е и навлизането в тийн–периода. Понякога имам чувство, че тотално съм се провалила, особено, когато опитите ми дори за елементарна комуникация остава напълно „неотразена“. В такива моменти си спомням какъв „пубер“ съм била самата аз, преглъщам и продължавам напред. Така че, когато видя голямата ми дъщеря гримирана и с къса пола, затварям очи и си спомням, че на нейната възраст не съм била само със зелена коса.

С какво те изненадват – работата и децата?

Децата с всичко

колко бързо растат, колко са различни едно от друго – особено големият и малката, колко умни се раждат и колко са адаптивни. Работата ми е толкова разнообразна и динамична, че не ми остава много време за изненада. Интересно ми е. Обичам я. Приятно ми е това, което правя. Моля се, когато се превърне в рутина или просто в „това, което работя“ да разбера навреме и да спра.

Силвия Великова
Децата дават енергия на Силвия Великова.

Какво ти дава енергия и те зарежда в работата и вкъщи?

В работата – разнообразието, динамиката и изненадата. Вкъщи – да си гушна децата, да ги нацелувам, да им кажа, че ги обичам и да получа насрещно същото.

Как реши да отгледаш не едно или две, а цели четири луди глави и какво ще кажеш на хората, които се страхуват да имат повече от 1 дете, което е често явление в последните години?

Не съм правила план за брой деца. Исках да имам деца. Обичам децата. Така се случи и съм щастлива от това. Мисля, че това е смисълът. На онези, които се страхуват от повече от едно дете ще кажа –

трудно е, но е невероятно изживяване

Плюс това, когато малкото дете стане по-голямо, помага за гледането на новото малко. Забавно е!

Силвия Великова
Силвия Великова – журналист с ценено име в гилдията.

Ако трябва да избираш – майка или журналист? Къде се разминават и къде се пресичат?

Мисля, че това е измислен избор. Никога не съм го правила и никога не съм приемала оправданието – нямам деца, защото нямам време от работата. Агитирам по–младите си приятелки – да си родят поне по едно дете. Давам си сметка, че е сложна комбинация и че ако няма кой да ти помогне е трудно, даже много трудно. Но пък е голяма школа.

Остава ли ти някакво свободно време и за какво обичаш да го използваш?

Опитвам се поне през почивните дни да не ходя на работата. Не винаги успявам да почивам. Когато мога – чета, виждам се с приятелки, ходим с децата на кино. Много обичам да ходя на кино. Намирам, че не е същото да си дръпнеш един хубав филм и да го гледаш на компютъра или на телевизора, а в киносалон…и с пуканки. Гледам зрели филми с по-големите деца и анимация – със Сиси.

Силвия Великова
Снимки: личен архив

Какво научаваш от децата си? И на какво най-много искаш да ги научиш?

Научавам много за новите технологии, за това какво е чувствала майка ми, когато аз съм била на тяхната възраст, спомням си от какво съм се вълнувала преди години. Искам да станат добри хора, да помагат на по-слабите, да знаят, а те знаят – че не могат винаги да имат всичко. Те знаят, че има деца, които нямат „целия свят“, затова често подаряваме играчки и даряваме за деца с проблеми или без родители. Искам да бъдат упорити, да следват собствените си амбиции, но да не робуват на тях.

Вижте още историята на младата дизайнерка Карина Николова, която прави рязък завой от икономиката към модата и започва буквално от начало.

Отговор