20-те чудеса на България (Втора част)

0
  1. Термите на Деултум

Според историците античният комплекс имал същото значение и функция като днешните спа и уелнес центрове. Той бил и място за среща на жителите на града. Най-интересното е, че в едно от помещенията на термите се помещавал луксозен публичен дом. Освен с интересното си обществено значение в миналото, комплексът предизвиква интерес и с факта, че е бил една от първите обществени сгради, изградени от ветераните на VIII Августов легион. Впечатление прави най-вече отоплителната система, която е изградена от двоен под и кухи стени, където през широки глинени тръби циркулирал топъл въздух.

  1. Находките в центъра на София

Строежът на метрото в центъра на столицата даде възможност на археолозите да открият нови свидетелства за миналото на София, която както всички знаем, е един от най-старите градове в Европа. Възникнала през VІІІ-VІІ век преди новата ера като тракийско селище, тя носи в античността името Сердика. Твърди  се, че то е дошло от името на местното племе серди. Сред по-големите находки са запазени части от стария град, храмове, некрополи, разкрити са и останки от други антични здания. Едно от най-интересните сред тях е голяма сграда с четири помещения, която няколко пъти е била престроявана и вероятно е била използвана в продължение на няколко века. Някои от находките, намерени в центъра на столицата, могат да бъдат видени  дори и на едноименната станция на метрото, но за доста голяма част от тях никой не се грижи и са оставени на забравата.

3704_starosel_-_kozi_gramadi

  1. Храмовете на одрисите в Старосел

Храмовете се намират в Средна гора на връх Кози грамади, над Старосел и Хисар.  Те представляват две огромни крепости, изградени от еднотонни каменни блокове, които са с правилна форма и перфектно обработени. Едната от тях е светска, а другата е духовна – “Светилището на Зевс”. Комплексът е бил тракийски владетелски център в северозападната периферия на Одриското царство и е включвал: монументални подмогилни съоръжения – храмове и гробници, разположени в равнинната част на Старосел и в землището на Стрелча и Копривщица; трако-гръцки селища, с подчертан търговски облик при с. Кръстевич и укрепена владетелска резиденция на югоизточния склон на връх Кози грамади.

  1. Най-ранният хански дворец в Плиска

От началото на VIII в. Дворцовият център първоначално е представлявал група от дървени постройки, една от които с диаметър 14 м. – напомняща по форма на номадска юрта, която вероятно е била жилището на хана. Ханската резиденция се явява ядро, около което по-късно възникват други четири поселения, така се е образувал така нареченият Вътрешен град. Най-старите следи от селищен живот, открити в територията на Вътрешния град, датират от бронзовата епоха. Според последните изследвания столицата израснала на празно поле, недалеч от руините на римски и ранновизантийски селища, крепости и градове. Нейното изграждане е органически свързано с процеса на развитие и укрепване на Българското ханство като държавно-политическа структура в периода от края на VII до средата на IX в.. От средата на VIII в. Плиска се трансформира от военен стан във владетелска резиденция. Проучването на паметниците, намиращи се във Вътрешния град започва през 1899-1900 г., но по-късните археологическите разкопки са довели до разширяване обхвата на проучваните площи и откриване на нови паметници и са изяснили още по-пълно характера на укрепителната система и останалите сгради.

  1. Т. нар. неолитна дама Тодорка

Артефактът е открит край село Оходен през 2004 г. от екипа на археолога Георги Ганецовски от музея във Враца. Находката представлява изключително добре запазен скелет на 25-годишна жена и е първият експонат на ранно неолитно погребение в България в естествената му среда. След направени изследвания на останките на момичето е установено, че не е от местното население, а е от средиземноморски тип. Според археолозите Неолитната Тодорка е дошла със зестрата си в Оходен. Това потвърждават находките, открити през 12-ия сезон от проучванията на селището. Става дума за две пластини обсидиан, което е била много ценна суровина, от която по нашите земи няма находища.

 

Първа част от списъка с част от чудесата на прекрасната ни страна, вижте на на ТОЗИ ЛИНК

Предишна страница
1
2
СПОДЕЛИ
Предишна статияПо символите ще ги познаете
Следваща статияПетя, която снима българите в Чикаго
Ивана Чакалска
На 24 години съм и съм завършила специалност социология в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. В свободното си време обичам да спортувам, да чета книги и както всички млади хора да се срещам с приятели. Смятам, че хората не трябва да остават безразлични към нищо от случващото се около тях, било то, че по улиците има много бездомни животни, или че някой не зачита правилата за движение по пътищата. Иска ми се да кажа, че това, което ме вдъхновява винаги е хубавото – чистите отношения между хората, любовта и грижата за околните, но не винаги е така, защото вдъхновение носят и негативните ситуации в живота и пишейки за тях чувствам, че не оставам безразлична към проблем, към нещо което не мога да промeня.

Отговор