Първи опит за прекосяване на Гренландия от българин

Вишан Крайнов се впуска в едно от най-големите полярни приключения

untitled

Експедицията наистина е голямо предизвикателство, което не е хапка за всеки пътешественик. Участниците сами ще теглят багажа и ще устройват лагерите си. Запасите им от храна са точно определено количество, което трябва да бъде внимателно разпределено, така че да им стигне до последния ден.

Водач на експедицията е Борге Оусланд, когото National Geographic определя като „най-големия жив полярен изследовател на нашето време“. Той е роден в Осло, Норвегия през 1962 г.

Вторият водач също е норвежец – Бенгт Ротмо. Роденият през 1973 г. полярен изследовател е известен водач на кучешки впрягове, журналист и гид.

Българският участник също има огромни успехи зад гърба си. За себе си Крайнов твърди, че е успял да превърне хобито си в начин на живот.

untloitled

Сега се опитва да намери подкрепа за дългогодишната си мечта – да прекоси Гренландия и да изпита собствената си готовност за достигане на Южния полюс. Планира да заснеме ключовите моменти от екстремната експедиция и да запознае любителите на приключенията у нас с предизвикателствата на ледения остров.

Вишан се занимава с планинарство и ски повече от 20 години, а от 15 и с алпинизъм. Покорил е множество върхове в Европа. Бил е водач при изкачвания на най-високия връх в Алпите – Монблан (4 810 m.), Дуфуршпитце (4 634 m) – най-високият връх в Швейцария, Матерхорн (4 478 m) и много други.

През 2015 г. прави планински преход в Алпите, през който изминава 113 км., с над 15 000 м обща денивилация и обиколка на връх Матерхорн с изкачване на вр. Брайтхорн (4 165 м.)

Повече подробности за експедицията и Вишан Крайнов можете да научите тук.

Отговор