Адакале – Османската Атлантида на Дунав

0

През 1971 година завършва строителството на баража и хидро-електроцентралата при Железни Врата. Един съвместен югославско-румънски проект, заради който заедно с ниската част на румънския град Оршова, водите на Дунав поглъщат и един интересен остров. Адакале е последното дихание на Османската империя на Балканите.

Островът се намира на 220 км от Белград, надолу по течението на Дунав. Навремето турците го наричат “ключа към Сърбия, Унгария и Румъния”. И наистина заради разположението си островът се превръща в стратегически важно укрепление по време на борбата за надмощие на Балканския полуостров между Австро-Унгарската и Османската империи. 

Адакале
Пристанището на Адакале в края на XIX в.

Адакале е дълъг километър и половина и е образуван от наноси от пясък и чакъл, донесени от течението на Дунав. Островът е споменат в източници от V век пр. н. е. Тогава е бил покрит с маслинови дръвчета. Историята му е свързана с

множество легенди

Според една от тях, на него е стъпвал т.нар. Траянов мост, построен през 101 г., за да улесни придвижването на римляните през Дунав за битките им с даките. Траяновият мост, който е най-дългият мост на Античността, е бил построен малко по-надолу по течението на Дунав, близо до Дробета-Турну Северин. Днес там все още могат да се видят останките му. Разрушен през 230 г. от новата ера, Траяновият мост държи рекорда за най-дълъг мост в продължение на повече от хилядолетие.

Адакале
Адакале в началото на XX век.

Друга легенда е свързана с името на острова. Според нея той е наречен на султан на име Кале, който зарязва харема си, за да живее на него с една от съпругите си на име Ада. Далеч по-правдоподобна е теорията, че Адакале означава “островна крепост” на турски.

През 1689 г. Австро-Унгария завладява острова

и построява петоъгълна крепост на него, която нарича Ной Оршова. Крепостта е разрушена от османските войски, които превземат острова две години по-късно. Това не обезкуражава Австро-Унгария, която завладява Адакале отново през 1692 г. и построява нова крепост. През 1699 г. османците си връщат острова, който остава тяхна територия в продължение на повече от две столетия.

Адакале
Разрушената крепост на острова.

През XIX век с отслабването на влиянието на Османската империя на Балканите, Адакале започва да губи стратегическото си значение. Берлинският договор от 1878 г. формализира новата геополитическа реалност, но в него дунавският остров е забравен напълно. Така скоро островът се оказва в абсурдна позиция – негов владетел де факто е Австро-Унгария, но обитателите на острова де юре са поданици на турския султан и са подвластни на местния мудир (кмет) и кадир (съдия), назначени от Константинопол.

Адакале
Централната улица на Адакале.

В следващите години османският флаг продължава да се вее над Адакале, а жителите му са изключени от плащането на такси, както и от военна повинност – както в османската, така и в австро-унгарската армия. Статутът на

острова като ничия земя

вдъхновява Мор Джокай, един от най-известните унгарски автори на XIX в. да напише романа Златния човек, в който островът е описан като утопичен рай извън времето и пространството, на който властват мирът и красотата, без войни и национализъм. Но национализмът не оставя Ничията земя незасегната. През 1913 г. Унгария анексира острова. Това е последното териториално разширение на страната преди Първата световна война. След нея Унгария подписва Мирния договор от Трианон (1920) и отстъпва острова на Румъния.

Адакале
Пазарът на Адакале.

Турците не признават нито едно от двете анексирания. Но са принудени да се откажат от Адакале през 1923 г., когато подписват Договора от Лозана, с който Република Турция става наследник на Османската империя. През същата година населението на Адакале гласува за присъединяването на острова към Румъния и губи всичките си фискални привилегии. Когато румънският крал Карол II посещава острова през 1931 г., той е толкова потресен от бедността там, че отново възстановява привилегиите на жителите му.

Адакале 1968
През 60-те островът е обезлюден, но остава популярна туристическа дестинация.

Адакале е благословен със средиземноморски климат – на него растат смокини и бадеми, но също така се срещат пепелянки и скорпиони. Със своя чудесен микроклимат, преобладаващата си популация от турци и тесните си криви улички, островът е като кътче от

мюсюлманския Ориент

дълбоко в християнска Европа. Местните жители, които са около хиляда на брой, се прехранват с риболов и отглеждане на тютюн. Те също така припечелват от туризъм и контрабанда. Адакале е единственото място в Румъния, където човек може да пие нефилтрирано турско кафе, приготвено в медни джезвета на пясък.

Главната улица, наречена Езарзия, е осеяна с кафенета, магазини, специализирани в продажбата на текстил, бижута и парфюми, локум и тютюн. През лятото улиците на тази своеобразна Малка Турция са изпълнени с хора, а във въздуха се носи ароматът на кафе и чай и дима на цигарите марка Адакале.

Адакале
Локум, произведен в Адакале.

Островът привлича странни птици като унгареца Бела Бичерди, чиято философия е съчетание между вегетарианството и зороастризма и е особено популярна през 20-те години на миналия век. Бичерди основава свой култ на острова, но след като последователите му започват да умират един след друг от недохранване, той рухва. Дискредитираният Бичерди напуска острова, емигрира в САЩ и умира в Билингс, Монтана през 1951 г.   

Бела Бичерди
Бела Бичерди

След Втората световна война Адакале се озовава на границата между два различни типа комунизъм. Страхувайки се, че жителите ú ще избягат на Запад през по-слабо охраняваната югославска граница на Дунав, Румъния ограничава достъпа до острова. Посетителите са задължени да предадат паспортите си, преди да стъпят на острова, а нощувките на него са забранени.

Адакале 1950
Адакале около 1950 г.

През 60-те години румънският комунистически лидер Георге Георгиу-Деж построява малка фабрика на Адакале, за да намали безработицата там. Но Георгиу-Деж също така е човекът, подписал

смъртната присъда на Адакале

Адакале 1968
Адакале през 1968 г., когато е напълно обезлюден.

с договора за построяване на водноелектрическите централи Железни врата – 1 (1972) и Железни врата – 2 (1984). Преграждането на Дунав ще доведе до покачване на нивото на реката и “удавянето” на острова. През 1965 г. част от населението на Адакале се премества в румънска Добруджа. Въпреки че флагът на Турция вече не се вее над острова, страната не е забравила бившата си балканска колония. През 1967 г. тогавашният министър-председател Сюлейман Демирел посещава Адакале и кани обитателите му да се върнат обратно в Турция и повечето от тях правят това.

През 1968 г. Адакале е напълно обезлюден. Преди островът да бъде погълнат от водите на Дунав през 1971 г., сградите на него са взривени така, че да не затрудняват бъдещото корабоплаване. Адакале и до днес е там, на 40 метра под водата. Наричан от някои Османската Атлантида, днес той съществува единствено като легенда, погубена заради няколко хиляди мегавата електричество.

Отговор