Да полетиш, без да ти отрежат крилата… в музикалната индустрия

Днес ще ви представим една от може би най-позитивните изпълнителки на родната музикална сцена.

Някои от вас може и да я помнят от втория сезон на “Мюзик Айдъл” и да са чували песните, които записа след това, а за други името й може да е непознато.

Цвети Радойчева е млада, красива и смята, че е успяла. Пеe от тригодишна, пише сама музиката и текста за песните си. Готова е да ги споделя с всички, без да търси печалба. Обяснението й е просто – музиката е нейното призвание.

„Чувствам се благословена, че именно чрез нея мога да стигам до сърцата на хората и да им въздействам!”, казва младата певица.

На първи прочит звучи твърде идеалистично и наивно… но всъщност Цвети добре осъзнава, че не е никак лесно да наложиш името и продуктите си в България.

998334_635353559808909_120725574_n

„Дай ми любов” е последната ми песен и първата изцяло по моя музика и текст. Разбира се, мисля, че песента ми е достойна да се наложи като хит, но, за съжаление, влияят и много други фактори, за да се случи това”, казва Цвети с известна доза съжаление.

Макар да не е супер звезда, чиито парчета се въртят ежедневно по нашумелите канали, младата певица е в кухнята на музикалния бизнес достатъчно дълго и знае колко е трудно за един изпълнител да се наложи, независимо от таланта, визията и интелекта си. Особено, когато няма продуцент зад гърба си, който да го подкрепя и да отваря вратите на успеха пред него.

„Трудно е за изпълнители като мен, които се продуцират сами… Не вървим по утъпкани пътеки, но това е моят избор”, въздиша Цвети.

Тя е решена, че бавно, но славно ще стигне до своя връх.

19-годишна се явява на кастингите в един от най-големите музикални формати – “Мюзик айдъл” 2. Силен сезон, в който победител стана Тома. Цвети Радойчева успява да плени журито, но не и да се класира сред финалните му избраници. Въпреки това изглежда, че късметът й се усмихва.

10540907_871613322849597_1019160046259835998_n

„След участието си имах много предложения за съвместна работа от различни музикални компании. Трябваше да избирам по кой път да поема и най-вече да предпазя себе си от разочарования, а когато си млад и пред теб са всички възможностиимаш чувството, че можеш да летиш. Точно в този момент е най-трудно да предпазиш от това, някой да не отреже крилата ти”, връща спомените си Радойчева.

Този момент в досегашната си кариера тя определя като най-труден:Трябваше да направя избор именно с кои продуценти да работя след “Мюзик Айдъл” 2 и най-вече да направя такъв избор, който не би ми донесъл разочарование по-нататък. Но за съжаление, по-късно това се случи. Всички продуценти имат високи очаквания и правят големи обещания, но малко са тези които ги изпълняват! Не съжалявам – напротив, даже съм благодарна за поднесените ми разочарования от съдбата. Това е моят път и единствено и само, ако го вървя, без да сломявам глава, ще стигна до целите си и ще успея!”, убедена е Цвети.

Питам я дали наистина музикалните формати отварят врати или просто напомпват мускулите на някои от изпълнителите, които след края на сезона потъват в забрава.

1045063_635381596472772_1692452361_nСнимки: Личен архив.

„Мисля, че съсипват много таланти, използват ги да си направят предаванията и после употребени ги захвърлят След това идват нови. Така става ясно, че по никакъв на начин не им помагат. Историята говори, че след кратката известност на всеки един талант спечелил такъв формат хората забравят не само песните, но и името му!”, казва с тъга в прекрасния си глас Цвети, но бързо се усмихва.

 За себе си тя е знае, че е постигнала целта си и е успяла. Не е от най-известните имена в бранша, но прави това, което я кара да се чувства щастлива: пее.

„Щастлива съм, че успях. За да го направя, разчитам единствено и само дълбоката вяра в себе си, на талант, глас, харизма … на безценните качества, които ми е дал Господ!”, казва чаровната поп певица.

Наистина ли не й се налага да работи и друго, за да си позволи лукса да пее?

„Не ми се налага да съвместявам музиката с друга професия. Радвам се, че мога да изкарвам парите си от това, което ме прави най-щастлива, а именно – пеенето!”, възкликва Цвети, която работи неуморно по музиката, песните и имиджа си.

Миналата година прави дует с популярния рапър Спенс, а лятото същата година песента й „Бъди до мен” се превръща в плажен хит в Гърция.

„Въртеше се по най-хубавите плажове там. Щастлива съм, че за да се случи това съдействаха мой приятели гърци. Важно е нашата хубава музика да се чува и навън и е още по-хубаво, когато независимо, че не разбират езика, пората харесват песента! Така беше с моята, която звучеше в южната ни съседка на български!”, обяснява младата певица, чиято красива външност без съмнение, би й отворила врати в света на поп-фолка.

Би ли се пробвала там?

„Всъщност имах възможност да го направя, но нямам желание да пея този стил, независимо, че ми се отдава. Нямам нищо против този жанр, но това не е моята музика. За мен музиката е нещо свято, нещо, което трябва да извира от душата на един творец и е много важно стила, който пееш първо да ти харесва на теб самия”, усмихва се Цвети, която редовно участва в благотворителни кампании. Без хонорари и допълнителни условия. Последната от тях е “SOS-Пирогов”.

„Благодаря за поканата на Диана Миланова, която заедно със Златка Димитрова и нейната фондация “Бялата лястовица” организират всичко. Лица са и много други мои колеги, артисти и медийно популярни хора с добри сърца. Когато ме поканиха приех с желание, тъй като се касае за ремонт на детското отделение на Пирогов. Условията в момента са невиждани и това трябва да се промени незабавно!”, обяснява Цвети.

Необходимата сума е 700 хил. лв. Тя е нужна за да бъде закупен инвентар и да бъде направен цялостен ремонт на детското отделение в столичната болница.

„Ако всички ние обединим енергията, силите  любовта и човечността си съм сигурна, че ще съберем тази сума и децата ни ще се лекуват при прекрасни условия”, казва Цвети Радойчева.

На тази кауза тя е посветила и една от своите авторски песни – „Дай ми Любов”.

„Любовта е водеща сила във всичките ни дела, а по-чиста и истинска от детската – няма! Чрез нея призовавам всички хора да отговорят на тази детска любов по същия непринуден начин, по който го правят децата и всеки да помогне с каквото и колкото може ! Животът показва, че когато сме заедно, сме силни!”, убедена е родната певица.

 

 

Отговор