В новата си книга „Тийнейджърският мозък“ неврологът Франсис Елизабет Дженсън обяснява на какво се дължат резките смени на настроението при тийнейджърите и хейтърско отношение към света.
В поредица от статии ще ви представим най-важните въпроси и техните отговори поставени в книгата на д-р Дженсън относно реакциите на хората в тяхната младежка възраст. Ето и днешните:

ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПРАВЯТ ТОЛКОВА ГЛУПАВИ НЕЩА?

Дали ще е бягане от училище или публикуване на разголени техни снимки онлайн, малко са тези, които порастват, без да направят нещо глупаво.
Д-р Дженсън казва, че това експериментиращо поведение е важно за тийнейджърите, тъй като те започват да търсят и налагат своята независимост.
Трудностите се увеличават и заради фронталния кортекс – зоната в мозъка, отговорна за справянето ни с проблемите. Тя още не се е развила, което означава, че тийнейджърите изпитват затруднения с да мислят в перспектива и да разбират последиците от своите действия.
Невъзможността да използват своя фронтален лоб е причината тийнейджърите да не могат да устояват на изкушенията.

teenagers_feature
Тръпката от рисковото поведение освобождава повече от веществото допамин (отговорно за това да се чувстваме добре) в младежкия мозък. Затова да правят нещо опасно е присъщо повече за тийнейджърите, отколкото за възрастните.
Но защо след като вече са си изпатили от нарушаването на правилата продължават да повтарят грешките си?
Докато при възрастните вътрешната сингулатна мозъчната кора действа като монитор на поведението, помагайки ни да отбележим грешките си, при юношите това е рядкост, което ги прави по-неспособни да си извличат поуки.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ: С риск да бъдете обвинени в постоянно заяждане като напомняте на детето си какво Е и какво НЕ Е позволено,  тъй като техните мозъци са склонни да възприемат и запомнят нова информация, вероятно ще попият това.

Още по темата четете в “Какво превръща сладките деца в гневни тийнейджъри” и в “Защо тийнейджърите будуват нощем и спят денем”.

Отговор