Пет “български” неща, за които не сте чували

0
Страната ни е известна и с други неща освен българския чадър.

Всички сме чували за печално известния “български чадър”, с който през 1978 г. е убит писателя дисидент Георги Марков.

По света България е известна още с българското кисело мляко, българското розово масло и Мистерията на българските гласове. Както се оказва, има още доста, далеч по-малко известни неща, които по една или друга причина са свързани със страната ни.

Ето селекция на 5 от тях!

BulgarianBagUse

Българска торба
Това не е нещо, с което се ходи на пазар, а фитнес уред, изобретен от културиста Иван Иванов през 2005 г. Прилича на кроасан, пълна е с пясък, направена е от кожа или плат и тежи между 5-23 кг. Казват, че Иванов се е вдъхновил за създаването на българската торба от овчарите, които понякога, по време на паша трябва да пренасят на гръб агнетата, които са по-слаби и не могат да ходят.

USS_Philippines_(ID-1677)

Корабът “България”
В историята на корабоплаването има няколко съда с това име, но може би най-известният от тях е германският параход SS Bulgaria. Той е построен през 1898 г. в Щайнвердер, Германия за легендарната компания Хамбург-Америка, известна още като HAPAG. На 9 април, 1912 г. SS Bulgaria пътува по маршрута Хамбург – Балтимор, когато получава съобщение за огромен айсберг по пътя от кораба Caledonia. Същият айсберг потопява Титаник пет дни по-късно, на 14 април, 1912 г.

steele022

Български лагери вместо хайвер
В епизод на сериала Remington Steele търговец на хайвер заминава на ваканция като оставя компанията си в ръцете на наивния си син, който поръчва руски хайвер за $1 млн., но вместо това получава български лагери в насипно състояние. На помощ идва частният детектив Ремингтън Стийл (Пиърс Броснан) и помощничката му Лора (Стефани Цимбалист), които спасяват положението.

The_Wombles_Great_Uncle_Bulgaria_Stamp

Големия Чичо България
Големия Чичо България (Great Uncle Bulgaria) е герой от английския телевизионен сериал The Wombles, чийто герои са пухкави животни с остри носове, които се борят за опазване на околната среда. The Wombles е създаден от английската детска писателка Елизабет Бересфорд през 1968 г. През 70-те години уомбълите стават хит сред децата в Англия благодарение на едноименната анимационна програма на BBC. Прототип на Големия Чичо България е тъстът на Бересфорд.

894915775cf3cc61f2a8bc9d5ec29df0България във Финландия

Финландците са странни хора. Освен, че са създали готини неща като сауната, коктейла Молотов и играта Angry Birds, те имат хор от крещящи мъже и шампионат по хвърляне на мобилни телефони. Към финландските странности трябва да прибавим и списанието “Bulgaria”, което излиза в Хелзинки вече десет години. Оказва се, че нито работещите в него, нито тематиката му имат нещо общо със страната ни. Как така? Ами така…

Отговор