Младоженци на Бузлуджа

Какво си представяте, когато чуете връх Бузлуджа?

Тъплпи от баби с червени шапки, размахващи флагчета на поредния събор на БСП?

Да, но знаете ли, че дом-паметникът на социалистите на заветния връх е

сред изоставените постройки, които привличат най-много фотографи

от различни държави? Една от класациите дори нарежда идeологическия монумент сред 15-те най-интересни места от този тип в света.

Сред ползвалите знаковата сграда на Бузлуджа за снимачна площадка е и Макс Буковски. Там, живеещият в Казанлък фотограф заснема една от последните си сватбени фотосесии.

12112163_982986728390852_2909831567002827317_n

Преди време Буковски се замисля за място в района, където все още не е фотографирал младоженци и в съзнанието му изниква идеята за Бузлуджа.

 “Много пъти сме влизали в чинията, но съвсем с други намерения. На разходка или просто за снимки… но не и за сватбена сесия!  Веднага ми беше ясно, че трудно ще реализирам идеята. Не всеки би се навил да влезе вътре. С рокля, с костюм. Трудна задача”, коментира пред kazanlak.com фотографът.

Минава малко време преди да се появи подходящата двойка, която да се съгласи да се изкачи на Бузлуджа и да позира за романтична фотосесия в авангардния едно време, но пустеещ днес паметник.

Двамата ентусиасти се казват Иван и Пламена. Родени са в Казанлък, но в момента живеят в чужбина.

12107097_982986985057493_2418639902627263079_n

“На втората ни среща два дни преди сватбата реших да им предложа въпросната дестинация. Бях сигурен, че нещата с тях ще се получат. Те се спогледаха, и казаха: “Ами защо не? Хайде да опитаме!”, припомня си Макс.

Преди да се качат до върха с техника и сватбени одежди, фотографът проучва терена, за да се увери, че ще има достъп до сградата. За да се влезе в историческия обект

трябва да се преодолее препятствие

– дупка с размери 40 на 50 см. В тази връзка Буковски споделя:

“Всички ме питат как влезе булката? Ами спуснахме я с въже от вертолет над чинията през дупките… Шегувам се. Просто роклята беше облечена вътре. После съблечена и пак облечена. Въпросът, който никой не зададе е “Как влезе младоженецът?”. Ами, трудно. С риск да скъсаме панталона или да го изцапаме, но в крайна сметка всички влязохме без проблем.”

На какво се натъкват вътре младоженците?

Не, в чинията не е пусто и тихо, както бихте си помислили. Макар да не е време за партийна сбирка, на Бузлуджа кипи от живот. Голям екип снима видеоклип на рок банда. Теренът е покрит с апаратура, но място има за всички…

Макс споделя, че вътрешността на паметника е страшно интересна и авангардно изглеждаща в момента. Стените са покрити с цветни графити, които съжителстват с остатъци от мозайките.

12074942_982987258390799_6402767410093109938_n

“Идеално място за снимки”, категоричен е фотографът.

Максим Буковски е роден Санкт-Петербург, Русия, но израства в Казанлък. Завършва висше образование със специалност „Информационен дизайн“ в родния си Санкт Петербург и решава да се върне в България. В момента живее в Казанлък, където работи по специалноста си в една от местните рекламни агенции, но и често пътува, за да запечата романтичните преживявания на младоженци от цялата страна.

“Снимал съм на връх Шипка на 3-ти март, на Бузлуджа и Бурдж Ал араб в Дубай”, коментира пред Lifebites.bg кои са най-необичайните места, на които е правил снимки фотографът.

Кадри от сесията на Иван и Пламена Дервишеви на фона на ексцентричния декор от дом-паметника на БКП  може да разгледате в галерията по-долу.  Повече за работата на Макс Буковски може да научите на неговия личен сайт.

 

 

Отговор