“Биг Брадър” скука

Победителката в последния сезон на Big Brother e Никита Джонсън. Снимка: Нова Тв

Гледала съм някои сезони на „Big” и “Vip Brother” и никога не съм се срамувала да го призная, но това беше преди.

Сега се гордея, че не го гледам и, за съжаление, вероятно започвам да приличам на хейтърите, които никога не са разбирали как, по дяволите, някой може да гледа това нещо?!

Простотията, интригите, злобата, махленските скандали и т. н. са нещо, което може да забавлява само хора, които нямат нищо (ценно) в главата си.. Но ако гледаш риалитито с някаква цел – смятам, че няма нищо лошо! Моята цел, в пътите, когато съм го “следила” е била чисто професионална. В актьорската работа е много ценно да наблюдаваш различни персонажи, да се опитваш да проникнеш в главите им и да разбереш защо действат по определен начин и каква е логиката на самия „герой“.

Ники Кънчев с един от най-скандалните участници в шоуто.
Ники Кънчев с един от най-скандалните участници в шоуто.

Е, моята цел да гледам „Биг Брадър“ беше именно такава – да откривам ярки, специфични и интересни персонажи, които могат да бъдат вдъхновение за образ, който да бъде въплътен (изигран) на сцената, както и да откривам различна от моята човешка логика и психология и да се опитвам да я разбера.

Ако трябва да съм честна, обаче, никога не съм била толкова разочарована от подбора на участници толкова много, колкото в последния сезон – Big Brother 2015. Нито един „герой“ не успя да ме заинтригува по никакъв начин. Eгоцентрични хора, които не показаха каквото и да било наличие на ценностна система (говоря общо – разбира се, че някои повече, а други по-малко), скучни, пресметливи, фалшиви… и аз останах тотално незаинтересована от риалитито и отказах да следя иначе интересния (от професионална гледна точка) за мен формат. След Биг Брадър 2015 започна веднага ВИП сезонът, който върви в момента по телевизията, но загубила всякакъв интерес и даже леко обидена (хахах) сега не искам да гледам и него. Така че за героите в него нищо не мога да кажа.

Всеки „социален експеримент“ (какъвто твърдят създателите му, че е Big Brother) трябва да има някаква стойност, поне според мен. Нали идеята не е да гледаме „сеир“, а да изследваме характери, взаимоотношения, реакции… Разбирам, че в сезон 2015 явно идеята на продуцентите е била да сблъскат индивидуалисти, егоцентрици и егоисти (уж силни характери), но моят въпрос е: „А какво трябваше да гледаме ние – зрителите?“.

bb3

Караници, непрестанни обиди, прояви на агресия, както вербални, така и физическа, унижение…

Ами, не скъпи продуценти! Не искам да гледам това!

Достатъчно се сблъскваме с такива примери в реалността, че да искам да ги гледам и вечер по телевизията! Сигурна съм, че не съм единственият човек, който мисли така, както и не съм единственият зрител отказал да гледа предаването този сезон.

Не се изживявам като някакъв капацитет или всезнайко. Изказвам личното си мнение и никого не задължавам да се съгласява или съобразява с него. Но това, което би ме накарало отново да гледам риалитито би било, ако вътре има истински интересни герои, разнообразни характери, предизвикателства, разнообразни мисии, преживявания:

 нещо, което не срещаме на всяка крачка и нещо, от което можем да се вдъхновим!

Не искам да гледам простотия, мутри и агресия по телевизията.

И бързам да уточня, че Big Brother не е единственият проводник на тези неща в ефира. Редом до него се нареждат още няколко подобни формата…

Отговор