9 малко известни факта за Уди Алън

0
Уди Алън
Един от големите - Уди Алън.

Уди Алън, легендарен нюйоркчанин и едно от националните съкровища на Америка, днес празнува рожден ден.

Музикант, писател, режисьор, актьор и стендъп комик, Алън дебютира още през 50-те години на XX век. Въпреки достолепната си възраст, в последните години продължава да работи с чудовищни темпове, снимайки средно по един филм на година. Разбира се, не всички те са шедьоври, но така или иначе

Уди Алън има своето запазено място в историята на киното

като един от най-влиятелните режисьори от втората половина на XX век. И все пак, ако питате самия него, той би ви казал, че “вместо в сърцата на зрителите би предпочел да живее в апартамента си”

Днес Lifebites.bg предлага на вниманието ви 9 малко известни факта от живота на Уди Алън, които самите ние бяхме изненадани да научим!

Woody-Allen

  • Всички знаем, че истинското му име е Алън Стюарт Кьонигсберг, но малцина знаят, че когато е на 17 години той променя името си на Хейууд Алън. Чак по-късно избира псевдонима Уди Алън, в чест на един от идолите си – кларинетиста Уди Хърман.
  • Когато е едва 15-годишен, Уди Алън става писач на клюкарски колонки и шеги от по един ред, за което получава възнаграждение от $200 седмично.
  • Дебютира като режисьор през 1966 г. с комедията What’s Up, Tiger Lily? Алън взима японския шпионски филм International Secret Police: Key of Keys и го дублира наново с напълно различен диалог, който няма нищо общо със сюжета на оригиналния филм. Новият филм е комедия за търсенето на рецептата за най-добрата яйчена салата в света.
  • Алън е голям почитател на джаза, както и уважаван музикант. Всеки понеделник вечер може да бъде слушан на живо в бара на нюйоркския хотел Карлайл.

Woody-Allen (1)

  • Всички знаят, че Алън е евреин, но малцина, че говори добре иврит и идиш – два от най-разпространените сред евреите езици. Режисьорът често вмъква думи от тях във филмите си.

  • Уди Алън учи Комуникация и кино в Нюйоркския университет откъдето е изключен, след като се проваля на изпита по продуцентство.
  • Номиниран е за Оскар 24 пъти и печели наградата 4 пъти. Има и 14 номинации в категорията Най-добър сценарий – повече от всеки друг в историята на киното.

  • Алън озвучава невротичната мравка K-4195 в анимационния филм Мравката Z.

Ако сте почитатели на големите режисьори, прочетете още… как Мартин Скорсезе заменя религията с киното.

Отговор