Нещата, за които всеки ден съм благодарна

благодарна
Толкова много малки неща, за който трябва да сме благодарни. Снимка: Foter.com

Благодарна съм! За малките неща, които повечето хора дори не забелязват, за всичко, което имам и за уроците, които съм научила от живота. Често сме свикнали да приемаме нещата, които ни се случват за даденост и забравяме, че всичко е преходно. Ако днес си здрав и си добре, то утре всичко това може да се сгромоляса и да се окажеш от другата страна на сферата. Затова вярвам, че е изключително важно да сме благодарни. Всеки ден. За това, което имаме и за това, което сме.

Днес искам да споделя с вас

кои са нещата, за които съм благодарна

и не пропускам да благодаря всеки ден. Чувството на благодарност ме зарежда и ме кара да оценявам всичко, което имам, а не да мисля за това, което нямам. Защото много хора по света нямат и толкова. Някои нямат нищо.

Животът
Всеки ден трябва да благодарим за нещата, които имаме. Снимка: aftab. via Source / CC BY-NC

Благодаря за вярата и надеждата, с които се събуждам сутрин

Че днес денят ще е по-хубав от вчерашния. Че с всеки изминал ден ще съм все по-добре – по-здрава, по-успешна, по-мъдра, по-добра. Вярата, че всичко в живота ми ще е още по-хубаво и надежда, че аз сама ще успея да съградя този мечтан по-добър свят, в който искам да живея. Благодаря за здравата и непоколебима вяра, че всичко е възможно и няма невъзможни неща. Благодаря за увереността, с която пиша тези редове.

Благодарна съм за истинската любов и човека до мен

Истинската любов е най-желаното нещо от всички, които мечтаем да имаме. Много хора я срещат, много хора я срещат, но не могат да я имат, а много хора никога не изпитват това удоволствие и истинско щастие – да открият и да бъдат с човека, който е сякаш предопределен за тях. Всеки ден благодаря за и на човека, който е до мен, който ме научи да обичам безрезервно, който ми показа какво означава истинска любов, отдаване, честност и безгранична обич. Обич, която те носи на крилете си и която побеждава всички препятствия появили се на пътя ви. Просто защото сте заедно.

Благодаря за здравето

Моето и това на близките ми хора. Здравето е едно от нещата, за които не се замисляме докато го имаме. Не му обръщаме внимание. Приемаме го за даденост. Забравяме да му се радваме и да се наслаждаваме на спокойствието, което ни носи то. Но както се казва: “Без здраве всичко е нищо”. И наистина е така. Здравето е единственото нещо, което ни е истински нужно, за да живеем добре. Всичко друго можем да си го набавим, изработим, купим…

Благодаря, че близките ми хора са здрави. Да, с годините настъпват някои малки промени и проблеми в тялото им. Всеки си има болежки и само той си знае колко и какви са, но истински важното е, че нямат сериозни здравословни проблеми, каквито за съжаление много хора имат днес.

Благодаря, че обичам и съм обичана

Толкова много. Толкова силно. Не завиждам, не мразя, не кълна…Да обичаш е най-прекрасното чувство на света – да обичаш хората, животните, птиците, дърветата, растенията, сградите, улиците, книгите…Въобще всичко, което те заобикаля. Да обичаш всичко и всички не винаги е лесно. Но пък си струва да опиташ. А когато теб те обичат и ти усещаш това тази любов сякаш те кара да летиш. Прави те щастлив и специален. Благодаря за и на всичките ми близки хора и приятели, които ме карат да се чувствам по този начин.

Благодаря, че имам работа. И я обичам

В днешния свят и особено в България да имаш работа си е истинска привилегия. Смятам се за късметлийка да имам работа и да съм щастлива от това, което правя. Да получавам заплата редовно и да се чувствам удовлетворена. Благодарна съм още, че срещнах правилния човек в точния момент и че не съм безработна, какъвто късмет много хора нямат.

Любов
Всеки човек е благодарен за нещо или на/за някого. Снимка: LifeAsIPictured via Foter.com / CC BY-NC-ND

Благодаря, че имам храна на масата си всеки ден

Имайки предвид колко хора се събуждат и си лягат гладни и колко хора по света не хапват нищо с дни, дори седмици, не мога да пренебрегна факта, че аз и семейството ми имаме какво да ядем по всяко време на деня, колкото пъти пожелаем. Това е от нещата, за които рядко мислим и просто сме приели за нормални, но според мен, всички ние, които сме нахранени и на които не ни се налага да гладуваме –  всеки ден трябва да сме благодарни за това!

Благодаря, че имам покрив над главата си

Да, това е богатство, с което мнозина не могат да се похвалят. Имам дом, макар и скромен, той е моето убежище, в което винаги мога да се скрия и да се чувствам в безопасност. Когато вали, аз гледам през прозореца и си стоя на сухо у дома. Когато съм уморена, просто се прибирам и си лягам да поспя, необезпокоявана от когото и каквото и да било. Благодарна съм, че не съм бездомна и имам своето местенце, в което никой не може да нахлуе без моя покана.

Благодарна съм за подкрепата и уважението

с които ме даряват хората около мен. Вироглава съм, инатлива и често направо  вкопчена в собствената си свобода. Понякога взимам трудни решения, понякога не до там обмислени или твърде рисковани, но винаги съм сигурна в това, което правя. Благодарна съм, че близките ми хора ме разбират (или поне опитват) и вместо да се стараят да ме спрат, ме подкрепят до последната си капчица вяра в мен и поредната ми вятърничава (или пък не) идея.

Покрив над главата
Да имаш свой дом е прекрасно. Дори и да не е луксозен, голям или кой знае колко модерен.

Благодаря, че мога да се нарека “щастлива”

въпреки трудностите, които съм имала и имам в живота си. Вярвам, че щастието не е даденост. Щастие – това е начинът, по който самият ти си позволяваш да виждаш и да приемаш нещата, които ти се случват. Да си нещастен, депресиран и угрижен е много лесно. Да вдигнеш глава и да  се изправиш с усмивка и вяра пред трудностите е дарба! Благодарна съм, че мога да се усмихвам и да се чувствам щастлива дори в най-тежките моменти!

Благодарна съм за истинските приятели

Имала съм доста  такива. С годините броят им постепенно намалява. Но съм благодарна за тези, които ми останаха! Те са най-верните. Най-истинските. С тях не просто мога да изпия едно кафе или да побъбря за последните новости. С тях мога да изплача свободно  сърцето си или да получа схващане на челюстите и мускулите на корема от искрен, почти детински смях.

Благодарна съм, че мога да вървя, мисля, виждам, чувам, усещам, помирисвам…

Може би ще кажете, че това са обикновени, нормални неща. Само че много хора по света губят или никога не са притежавали някои от тези сетива. Ние сме свикнали да ги приемаме за даденост, докато не ги загубим. А тогава наистина започваме да ги оценяваме. Ето защо аз благодаря всеки ден, че мога да видя слънцето, да чуя песента на птичките или да се разходя из парка.

Благодарна от живота
Всичко има своето място под слънцето – хората, птиците, дърветата…Снимка: jimpg2_2015 via Source / CC BY-SA

Благодаря за уроците, на които животът ме научи

Научих се да виждам смисъл дори в най-лошите неща, които ми се случват. Научих, че случайни неща няма. Ако нещо е дошло или си е отишло от живота ти, то това е станало по някаква причина. Научих, че колкото и да ти е трудно в даден момент, трябва да погледнеш философски на нещата и да се опиташ да си извадиш поуката от него. Научих, че много неща не знам, не мога и тепърва предстои да откривам. Както за света, така и за самата себе си. Благодарна съм, че животът ми предлага предизвикателства, с които да се справям.

БЛАГОДАРЯ, ЧЕ СЪМ ЖИВА И БЛАГОДАРНА!

Защото няма нищо по-ценно от живота. Този на хората около нас и на тези, които вече ги няма. А да си благодарен означава да си истински щастлив. Означава да се вгледаш и да оцениш всичко, което имаш, което си постигнал и което си. Без да съжаляваш за нещата, които си изгубил или просто нямаш.

Ще се радваме да споделите с нас нещата, за които вие сте благодарни. Можете да го направите в мястото за коментари под текста или на нашата Фейсбук страница.

Отговор