Ралица и нейните шалове, изплетени от любов и емоция

шалове
Всеки шал има собствено име.

Ралица Шаркова е едно от най-слънчевите създания, които може да срещнете по улиците на София. Затова, когато разбрах, че е напуснала работата си като специалист по управление на човешките ресурси в голяма компания и се е отдала на плетенето на шалове с имена като Щастие, Емоция, Детство, Доброта, не се усъмних, че този проект е нещо наистина специално.

Ралица е поредният пример, че за всеки от нас успехът има различно значение. И че е най-важно да си здрав и да се чувстваш добре, а когато това не се случва, да действаш и да тръгнеш по пътеката, която ще те изведе на правилното място. Точно това решава да направи и Ралица – затръшва вратата на офиса, хваща двете куки, за да създава

приказни ръчно плетени шалове

Накратко така започва историята за създаването на още една млада българска фирма – Shagre. Какво точно е Shagre и какво върши човек, след като напусне света на корпорациите и се захване с плетки – разказва ни Ралица Шаркова.

10411013_738929706187183_4964339609335159718_n
Ралица Шаркова е създател на Shagre.
Рали, защо се спря на името Shagre? Какво означава то?

Като наименование Shagre е много лично и истинско, обединяващо моето детско и зряло Аз. Има емоция и любов в него, но няма значение, такова каквото бихме искали да намерим например в тълковния речник. Хората, които са ми по-близки, веднага биха се сетили откъде произлиза.

Тишина, хармония, щастие, еуфория, магия… Това са все имена на твои шалове. Как решаваш кой от тях как да наречеш?

И друг път са ми задавали този въпрос. Осъзнавам, че най-вероятно това са думи, които са близки до мен и ме описват по някакъв свой начин. Имам безумна стратегия в даването на имена – поглеждам шала и първата дума, която асоциирам с него – това е, никой не може да ме разколебае!

Знаеш ли колко шала си изплела досега?
shagre - шалове
Шал “Магия”.

Ооо, да. Mиналата година бе сезон 1 и за първите 2 месеца продадохме 400 шала, абсолютно неочаквано за никой. Цифрата вече е доста голяма, а броячът продължава стремглаво да се върти. Абстрахирайки се от числата, нещото, което ни зарежда и движи напред е емоцията, която създаваме у хората и искрените послания, които получаваме след като са видели шаловете си.

Разкажи ни една твоя история с шалове?
shagre - шалове
Шал “Природа”.

Ще ви разкажа любимата ми история. История за човечността и добрината на човек, който не познавахме. Той се казва Асен Петров – дизайнер, за когото бяхме чували, но само дотам. Ако позволите, просто бих цитирала имейла, който получихме от непознатия дотогава за нас човек:

“Здравейте,

шалове
Шал “Въздух”.

Имаме общ приятел и след като го видях с Вашите уникални неща, които създавате, последвах страничката Ви във Фейсбук. Направи ми впечатление, че запазеният Ви знак не отговаря на качеството и стила за Вашите продукти. Така се случи, че от един клиент останаха няколко неща, върху които съм работил и реших да приспособя едното от тях за Вас. За да не отива в архивни папки покрити с прах, реших да Ви го покажа и ако го харесате да Ви го подаря напълно безвъзмездно. Логото все едно е правено за Вас.”

… 2 дни по-късно станахме горди собственици на прекрасно дизайнерско лого, в което всички бяхме и сме влюбени. Лого, което ползваме с голяма гордост и благодарност.

шал детство
Шал “Детство”.
Ти си страшно активен и ангажиран човек. Как реши, че имаш време за плетки, за да започне всичко, което ти се случва днес?

Така е, винаги съм била на пангара с няколко дини под една мишница. Сега просто съм с по-малко дини и тази, която нося в торбата е Shagre. Истината е, че човек винаги има време – просто всичко зависи от това как си подрежда приоритетите и прави изборите в живота.

Какво е усещането да замениш бюрото в голяма компания с двете куки?

Страхотно-о-о! Това бе емоционално, психическо и физическо прераждане. Поех своята голяма, нова глътка свеж въздух.

шалове
Шар “Свобода”.
Как се реши на тази крачка?

Напускането ми не бе породено от това, че е много модерно да оставиш корпорацията и да живееш “свободно”. Направих го, защото не се чувствах здравословно в компанията, а всички знаем, че когато дадено нещо ти носи в пъти повече негативни, отколкото позитиви, е въпрос на време да ти се отрази по-сериозно. Така че е по-добре човек навреме да направи промените, за да е здрав и да поеме с пълна сила в нова посока.


Вижте още… една вдъхновяваща история – как консултантът Деси Славчева стана личен готвач

Отговор