Има ли нещо по-лошо от пътуването трета класа в България?

0
Ето как компанията Ford намесва името на страната ни в своя реклама от 1966 г.
“В Америка има две пътнически класи – първа и с деца. Пътуването с деца е като пътуването трета класа в България. Казвали са ми, че няма нищо по-лошо от пътуването трета класа в България.”

Screen Shot 2015-02-05 at 09.24.33С тази шега през февруари, 1966 г., компанията Ford рекламира новото си семейно комби в сп. Life. Рекламата твърди, че автомобилът има екстри, които правят пътуването с деца поне толкова удобно, колкото това във втора класа.

“Това е най-доброто, което можем да направим, но кой друг прави толкова много?”, питат риторично от Ford.

Benchley
Робърт Бенчли

Шегата за пътуването в българската трета класа е от разказа To Travel With Children (1945) на известния американски комик Робърт Бенчли.

Освен комик, Бенчли е и

актьор в повече от 90 холивудски филма

сред които и “Чуждестранен кореспондент” (1940) на Хичкок. На Бенчли принадлежи друга крилата фраза – “Отне ми 15 години да открия, че нямам талант за писане, но не можех да се откажа, защото вече бях прекалено известен”.

Днес едва ли някой е изненадан, че в десетилетието на Берлинската стена, Карибската ракетна криза, Операцията в залива на прасетата и убийството на Кенеди, Ford решава да рекламира колите си като се шегува с комунистическа България. Студената война отдавна е в историята и светът не е същият. Шегата на Бенчли за пътуването в българската трета класа обаче продължава да звучи все така актуално.

 

Отговор