Осъденият за отглеждане на марихуана Марин Калчев

Младежът мечтае някой ден да създаде Музей за коноп

Марин Калчев
Съдия Галя Маринова, осмелила се да произнесе думата НЕВИНОВЕН за отглеждане на марихуана за медицински нужди

Спомняте ли си историята на Марин Калчев, която преди време трогна цяла България? През пролетта на 2013 г. Марин беше арестуван и съден за това, че отглежда 3 стръка коноп в жилището си. Сигналът в полицията е подаден от негов близък.

Калчев разбира, че полицията ще нахлуе в дома му два-три дни преди това. Но решава, че няма да се крие като мишка, защото не вижда нищо нередно в това, което прави. Затова ги оставя там, където са, „пък да става каквото ще“.

Това щеше да мине за една обикновена история, ако на лице не беше фактът, че Марин използва марихуаната не, за да се напушва и да си прави кефа с приятели, а

за да облекчи симптомите на неврологичната болест

от която страда. Става въпрос за множествена склероза, с която е диагностициран през 2002 г.

Едно от любимите занимания на Марин и неговия син е да ходят за риба
Едно от любимите занимания на Марин и неговия племенник Марти е да ходят за риба

По време на съдебния процес срещу Марин Калчев се случи нещо изключително. В София беше направена тройна съдебно-медицинска експертиза, която доказа, че марихуаната действително има благоприятен и успокояващ ефект върху здравословното му състояние. Тогава младежът получи уникална по рода си

оправдателна присъда за отглеждане на марихуана с медицински цели

на първа инстанция – от Районния съд в Ловеч. Много хора открито заявявиха, че застават плътно зад Марин. Не след дълго обаче тази присъда беше отменена от Ловешкия окръжен съд и Калчев беше осъден да плати глоба в размер от 1000 лв. за отглеждането на канабис в дома си.

Lifebites.bg се свърза с Марин Калчев, за да разбере какво се случва с него след събитията от 2013 г. Както и защо той и поддръжниците на идеята за декриминализация на марихуаната в България вярват, че това е наистина важно да се случи и у нас.

Марин бере грозде, в компанията на своята майка
Марин бере грозде, в компанията на своята майка

Няма никаква логика в това оправдателната ми присъда да бъде отменена“ – възмущава се Калчев, докато разказва историята си.

Спомня си, че заседанието на втора инстанция продължило по негови думи – „има-няма 10-тина минути“, в които, прокурорът му обяснявал с какво и как да се лекува.

За 14 години – от 2002 г., когато е диагностициран с МС до днес,

Марин Калчев е преминал през множество и най-разнообразни

“лечения”, програми, изследвания, медикаменти и тестове за овладяване на заболяването, от което страда. За щастие, при него разновидността на болестта е непрогресивна, което ще рече, че въпреки неразположенията и пристъпите, които получава, все пак трайни засягания в подвижността на тялото му не се натрупват.

Кадър на БНТ след оптавдателната присъда на Калчев
Кадър на БНТ след оптавдателната присъда на Калчев

Марин се определя като емоционален и чувствителен човек. Казва, че според него всеки пристъп, който е получавал, е идвал в резултат на дълбока душевна травма, а такива в живота му до днес не липсват.

Ловчанлията така и не е платил наложената му глоба, която заедно с разноските и таксите по делата набъбва до общо 2000 лв. 

Не съм платил глобата, никога няма да я платя, защото решението на втора инстанция беше изцяло спуснато от някой“ – казва Марин. –  „Не беше зачетена тройната съдебно-медицинска експертиза, нищо не беше зачетено от материалите по делото, всъщност абсолютно нищо не беше зачетено.“

На снимката отляво надясно: Васил Харалампиев, Марин Калчев, Симона Величкова, Тодор Ванков, д-р Юлиан Караджов
На снимката отляво надясно: Васил Харалампиев, Марин Калчев, Симона Величкова, Тодор Ванков, д-р Юлиан Караджов

Именно експертизата на невролозите доведе до този прецедент в историята на съдебните дела у нас – човек, който е хванат в нарушение, според законите на Република България

да бъде обявен за невиновен

и да бъде оправдан, поне на първа инстанция.

„Нашата държава не е готова за подобна стъпка“ – с нескрита болка споделя Марин.

От една страна, по смисъла на закона Калчев няма как да бъде оправдан. Но от друга страна, за себе си, а и според водещи медици – той има доста добро оправдание, за да отглежда и използва забраненото растение. То доказано му помага!

Не се чувствам виновен“ – продължава с откровенията той – „Аз си отглеждах 3 растения марихуана за лична употреба. Няма никакви филми с разпространение, продажба и т.н.“

Отново за "уибки" с порасналия Марто
Отново за “уибки” с порасналия Марто

Марин не скрива факта, че отглеждането на коноп у дома не е никак евтино начинание. За да създаде необходимите условия и да си набави необходимото оборудване, той е направил по-големи разходи, отколкото биха били приходите от евентуалната продажба на произведеното от неговите 3 стръка. Ако нямаше личен мотив за използването им, очевидно

не би си правил този труд и непокрит разход

Марихуаната за медицински цели трябва да бъде изцяло, 100 % легализирана в България“ – категоричен е ловчанлията – “От там държавата да се хване в ръце, да разработва материали – на коя диагноза как влияе, защото в момента е абсолютно затъмнение.“

И допълва, че по-голямата част от лекарите у нас въобще не са наясно с тези неща, а онези, които са – няма как да кажат: „Ползвай марихуана“ на пациентите си, защото това би било против законите на страната.

Марин получава специална карта за медицински коноп
Марин получава специална карта за медицински коноп

На 24-ти април 2016 г. в София се проведе т.нар. Марш за декриминализиране на марихуаната и разрешаването ѝ за медицински цели. В шествието участваха над 1000 човека. Марин Калчев също присъства на събитието.

Впечатлих се, че имаше толкова много хора. Лошото време не успя да откаже симпатизантите на идеята да присъстват.“ – разказа впечатленията си от марша в подкрепа на конопа Марин.

Един от основните доводи на защитниците на тази идея е, че ако се легализира употребата на марихуана за медицински цели това ще бъде

от голяма полза за пациентите

които вече са взели решение да се лекуват по този начин. Защото тогава те ще знаят точно какво си купуват от аптеката и няма да попаднат на неподходящ за тяхното заболяване сорт трева или още по-лошо – на субстанции с неясно съдържание и произход. Освен това част от приходите от продажбата на канабис ще влязат в държавния бюджет. Поддръжниците на идеята настояват още да се декриминализира единичната доза марихуана – използвана за лични цели.

Марин в подготовка за марша на 24 април
Марин в подготовка за марша на 24 април

Една от причините Марин Калчев да предпочита да си отглежда растението сам вкъщи е именно тази – да е сигурен в крайна сметка какво употребява. Другата причина е, че „на улицата“ цената на марихуаната „гони цената на златото“, както самият той твърди, а това не е по джоба на обикновения човек.

И допълва, че причината да не се легализира марихуаната (поне за медицински цели) у нас е, че хора на ръководни позиции в държавата нямат интерес това да се случи.

В момента Марин търси справедливост за случилото се в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Очакванията му са там да получи адекватна оценка на ситуацията и веднъж завинаги да затвърди своята правота. Както и финансово обезщетение, което Марин Калчев вече е обещал да дари за създаването на Музей на конопа, който той и приятелите му мечтаят да направят.


Вижте още: Забранената марихуана и нуждата от нея

Отговор