Мъже в нощта – най-често срещаните типове

Прекрачваме прага на новия сезон в столичните заведения, нетърпеливи да усетим подобрения им саунд, актуалните коктейли и неповторимата атмосфера… Глупости! Разбира се, че сме тук заради мъжете. Влизаме в ролята на фейсконтрол, за да разнищим тазгодишните типове, които ще играят главни и поддържащи роли на сцената на нощния живот. Ето ги и тях:

0
Досадния господин

Започваме с него, за да си напомним от какво най-бързо да бягаме. Този мъж, попрехвърлил разцвета на силите си (или поне средната възраст в заведението), изглежда не на място не само заради видимата разлика в годините, но и заради видимия сексуален интерес, който проявява погледът му.

Можете да го срещнете: на тематични партита – със салса танци например, а защо не и (дори още по-лесно за него) на винтидж тематика.

Снимка: kuratowa_1 / Foter / CC BY
Снимка: kuratowa_1 / Foter / CC BY

Характерно за него: Ще се опита да ви черпи едно или ще ви покани на танц (откажете и двете!).

Обсебващия

По-младата разновидност на горния типаж, обсебващият мъж трудно разбира намеци и не приема откази. Невинаги е воден от сексуален интерес. Някои представители на тази категория имат нужда просто от слушател, от възхищение, от съжаление…

Можете да го видите: на бара, където дебне за нови жертви или „залива“ бармана със себе си.

Характерно за него: Не ви доизслушва, дори самият той да ви е задал въпрос. След като ви прекъсне, „очаквайте продължение“.

Обсебения

Ще ви разказва с плам за най-любимата си тема. Спрямо нея може да бъде:

а) Екстремния тип – обсебен е от спиращи дъха спортове (бордове, байкове, високи скорости, дълбоки води и т.н.) и този живот на ръба лесно грабва вниманието и интереса на присъстващите. Има много чар в тези момчета, стига да можете да понесете заводския хумор на техните компании и хобита.

б) Спортния фен – обича спортовете, но от позицията на ентусиазиран наблюдател, играч на джаги или най-много на участник в кварталния/фирмения отбор по футбол. В повечето случаи е чудесен бета-мъжкар, чието хоби го балансира и го прави интересна компания (освен ако не следи безмълвно мача по телевизията).

в) Геймъра – този е от най-безмълвните (и най-безучастните в живота по принцип). Истинско чудо е, че изобщо го засичате в заведението. Обикновено си стои вкъщи. Пред компютъра, разбира се. Днес вероятно е излязъл, изнуден от приятелката си, и ще мърмори цяла вечер.

Бирения тип

И тук е сложно, затова да действаме с подкатегории…

Снимка: / Foter / CC BY
Снимка: / Foter / CC BY

а) Запалянкото – живее от първенство до първенство. Малко прилича на спортния фен, само че без всякаква следа от баланс, добро възпитание и адекватен речник. Може да бъде видян предимно в пъбовете с големи тв екрани.

б) Кибика – от пейка на пейка и от крак на крак, този приятел има време за губене, или поне така изглежда. Любимите му места са паркът, барът в парка, безплатният концерт в парка… Демонстрира впечатляващи умения, като например: играе пого и кара колело, и двете – без да разлее и капка от бирата, която стиска в ръка.

в) Рокера – ъпгрейд на кибика (вместо с колело е с мотор, а вместо в парка е на поляната на някой рокерски събор).

 

Хипстъра

Този лайфстайл културтрегер е най-масовият посетител на заведенията от новото време. Ама не му го казвайте – никак не обича да го сравняват с тълпата. Като оставим егото настрана, хипстърите са страшно интересни – и стилно, и като за компания, благодарение на разностранните си познания и интереси. В зависимост от умствения им багаж можем да разграничим два вида: интелектуалеца и уонаби-то. Втория ще го познаете по очилата без диоптър.

Снимка: Christopher.Michel / Foter / CC BY
Снимка: Christopher.Michel / Foter / CC BY
Чалга шаблона

Съберете го с горния типаж и ще видите какво би било, ако Ин и Ян не се допълваха. Ясно е в кои заведения ще намерите поп-фолк клишето – лъскави, с паркинг като от всички продължения на „Бързи и яростни“ взети заедно и не непременно с чалга озвучаване. Чалга шаблонът е начин на живот, не музика (последната служи просто като вдъхновение за най-актуалните реплики на сезона – за свалки, за заплахи и изобщо… за важните неща в живота).

Бохема
Снимка: Christopher.Michel / Foter / CC BY
Снимка: Christopher.Michel / Foter / CC BY

Джаз, чаша вино, поезия… Може би, но не е задължително. Модерните бохеми по-скоро са като зимните кибици, т.е. размотават се, но не между пейките, а между пространствата, в които кипи артистичният живот. На външен вид го докарват като хипстърите, но за разлика от тях не се вълнуват от хаштагове, филтри и меншвания.

Можете да го срещнете: почти навсякъде – кино фестивалите, афтърпартитата за раздаването на „Икарите“ или старта на новия театрален сезон и чуждите квартири все пак са сред любимите му дестинации.

Маминото синче

Не че му личи от пръв поглед и това е тъжното. Дали сте попаднали на непораснало (поне в битов план) момче, ще ви стане ясно чак когато стигнете до въпроса „У нас или у вас?“ Защото „у тях“ всъщност е цяло едно домочадие. Сега разбрахте ли защо може да си позволи да ви черпи? Пийте, пийте, вие поне имате наем за плащане…

Плейбоя

Класика като от „Спасители на плажа“. И също като на плажа, „спектърът на утехата“ варира от плюс (алфа-мъжкаря) до минус безкрайност (плачевната имитиация).

Можете да го срещнете: не, не – той ще срещне вас! Ще поиска да ви отвори кенчето с безалкохолно, за да не си развалите маникюра (следва докосване, намигване, стратегическо отстъпление – ако сте попаднали на „алфа“, или безжалостна атака – ако е само Алф).

Редовния посетител

Той знае какво да очаква, но вие знаете ли какво да очаквате от него? Ако все още споделяте убеждението, че IT-специалистите са нърдове например, ще трябва да се изненадате колко много от тях всъщност водят активен социален и нощен живот. Все пак, говорим за една от най-добре платените сфери у нас. И съответно – за едни от най-добрите приятели на барманите!

И като споменахме момчетата зад бара…

Barman
Снимка: billlutzius / Foter / CC BY-SA
Бармана

Запазената марка на всяко уважаващо себе си заведение, лицето на нощния живот и ухото на софийските потайности. Искате да сте в добри отношения с него, а понякога – в повече от добри. Същото, разбира се, искат и всички други, оставили поне колкото вашия бакшиш, емоционален товар и алкохолен рекорд в малките часове на нощта.

Ако се чудите къде да намерите бармана, може би е време да си ходите. Както се казва, и утре е ден. И в него много ще ви боли глава.

 И ако искате да прочетете още нещо по темата за мъжете…

 

 

Отговор