Кулдхара: Изоставеното и прокълнато завинаги село

Кулдхара
Кулдхара е името на мистериозно изоставеното през 19-и век село в Индия.

Истинска мистерия. Индийското село Кулдхара е изоставено от обитателите си внезапно – само в рамките на една нощ. Събужда се празно и тихо. А от хората, живели в него, няма и следа. Какви са причините за мистериозното опустяване на Кулдхара и какво точно се е случило там остава загадка и до днес. Спрягат се обаче няколко основни теории, за които ще ви разкажем в Lifebites.bg.

Основите на Кулдхара са положени някъде през 13-ти век. Там се заселва колония от индийски семейства, идващи от Пали. Новите заселници се обединени в сплотена и напредничава общност още в самото начало. Характерно за тях е, че били много сръчни и изключително добре запознати със селското стопанство. Това ясно личи от факта, че са успявали да отглеждат прехраната си в сухите и неплодородни почви на пустинята Тар. Своите търговски умения пък находчивите колонизатори използвали, за да допринасят за просперитета на общността, за това тя да се разраства с течение на времето и да живее задружно в продължение на почти шест века.

Кулдхара
Кулдхара се намира на богато и красиво място.

Кулдхара се намира в индийския щат Раджастан, който често е наричан

Земя на кралете

Причина за това са множеството дворци и други величествени постройки, издигащи се там. И, разбира се, техните собственици – все хора, произлизащи от богати фамилии със знатно потекло. Село Кулдхара е ситуирано на малко повече от 15 км от Джайсалмер – Златния град. Можем спокойно да кажем, че местоположението на индийското село е просто разкошно. А животът в него, преди да опустее завинаги, може да бъде определен като богат и процъфтяващ. Мечта и истински оазис за милиони хора в Индия и по света.

Подробното описание на Златната долина и живота в нея ни беше необходимо, за да стигнем до логичния въпрос, който следва. Защо подобен рай е изоставен от живущите в него хора и защо

Кулдхара опустява мистериозно за една нощ?

Това събитие се случва в началото на 19-и век, но и до днес там няма завърнали се заселници. Нещо повече – от процъфтяващо село в миналото, днес Кулдхара се е превърнала просто в купчина развалини.

Какво се случва?

Една нощ през 1825 г. обитателите на Кулдхара мистериозно изчезват. Всички до един. Със себе си взимат само онова, което могат да пренесат на гърба си. Като истинска общност сплотените заселници си тръгват така, както са дошли – заедно. Като едно голямо семейство. Причините за напускането им така и не стават ясни, когато това се случва. Не са ясни и днес. Има обаче няколко теории, които се сочат като твърде вероятни за мистериозното изселване на жителите на Кулдхара.

Кулдхара
Днес на мястото на някога процъфтяващото индийско село могат да бъдат открити само руините от съградените от жителите му постройки.

Теориите

Според първата теория причината за изчезването на обитателите на Кулдхара са постоянно намаляващите водни ресурси там. Предполага се, че въпреки страхотните аграрни умения на местните, в крайна сметка водата дотолкова е намаляла, че отглеждането на каквито и да било култури станало просто невъзможно. Ето защо общността била принудена да търси ресурси и нов живот някъде другаде. Остава неясно обаче защо тази миграция е осъществена късно през нощта. Поради това тази теория макар и звучаща фактически издържана често е подлагана под съмнение.

Друг източник твърди, че теорията за изчерпаните водни ресурси може и да е вярна, но има и вероятност общността да е

отровила кладенците си с животински отпадъци и трупове

Което разбира се, ги е направило негодни за употреба. Това наложило скоростното преместване на селяните на ново място. И пак възниква въпросът защо са предприели тази крачка именно през нощта, а отговор няма.

През 2017 г. се появи нова теория, базирана на направено проучване. Според нея Кулдхара и други околни села са изоставени от обитателите си заради възникнали на територията им сериозни земетресения.

Кулдхара
Кулдхара е една от забележителностите за туристите в Индия днес.

НО най-често спряганата и възприемана като

най-вероятна теория

все пак е, че обитателите на Кулдхара са избягали тайно през нощта, за да се спасят от потисничеството на безмилостен и несправедлив управник.

Местната легенда, на която се базира тази теория, разказва, че Салим Синг – управник от Джайсалмер, налагал непосилни такси на обитателите на Кулдхара години наред. Заради тежките данъци те често едва свързвали двата края. Случило се така, че при едно от посещенията си Салим Синг харесал едно от местните момичета – дъщеря на началника на селото.

Поискал ръката ѝ и предупредил всички селяни, че ако някой се осмели да попречи по какъвто и да било начин този брак да се осъществи, той ще бъде наказан с още по-високи данъци и такси. Дал на селяните един ден – 24 часа – да обмислят и ПРИЕМАТ предложението му. От лоялност и уважение към своя началник, приятел и баща на избраната девойка,

цялата общност решила да напусне селото

завинаги заедно с него, преди да изтече крайният срок, даден им от Синг. Скрити под тъмния воал на нощта те се измъкнали тихомълком и взели със себе си само най-важните си и необходими вещи. Зад гърба им останали домовете, посевите, спомените и историята, която дружно градили цели 6 века.

храм
Така изглеждат останките от храма, построен от обитателите на селото.

Твърди се, че преди да си тръгнат, жителите на Кулдхара поставили бившия си дом и цялата околия край него под

мощно проклятие

То забранявало на когото и да е въобще да се заселва там повторно. Ако го направел – щял незабавно да намери смъртта си. Не знам дали заради страха от проклятието или по други причини, но така и става. След обезлюдяването на Кулдхара през 19-и век, никой никога така и не се заселва там отново. Посещават го единствено любопитните туристи, които са привлечени от статута му на място, на което, казват, се наблюдава паранормална активност. А селото завинаги остава в историята под името Прокълнатото село. Според слуховете там често могат да бъдат видени странни сенки, които живеещите наблизо хора смятат, че всъщност са духовете на изселилите се през 19-и век жители на Кулдхара.

Къде са отишли те след преместването си остава загадка и до днес. Но руините на построените от тях с камъни и пясък стотици сгради все още стоят гордо изправени, макар и поразрушени от времето. Там са и останките от храма, съграден преди толкова много време от първите и последни обитатели в историята на Кулдхара.

Обезлюденото и прокълнато завинаги индийско село  днес е част от забележителностите на Индия. С интересната си история и примера какво наистина означава задружна общност, Кулдхара е притегателен център за много хора, впуснали се в приключението да опознаят Индия и нейните тайни. Или поне една малка част от тях.


Вижте още: 5 прокълнати предмета и техните истории

Отговор